Hunter

Az USA intézte el a orosz Mars-szondát?

A Phobos-Grunt meghibásodásával kapcsolatban több elmélet is napvilágot látott, voltak akik szabotázsra gondoltak, bár egyértelmű indítékkal senki sem tudott szolgálni. Most újabb táptalajra lelt az a bizarr feltevés, miszerint az USA lelőtte az orosz Mars-szondát.

Egy orosz napilap szerint egy amerikai haditámaszpont radarja véletlenül megrongálhatta a szondát, amit tavaly november 9-én lőtték fel azzal a céllal, hogy talajmintákat hozzon vissza a Mars legnagyobb holdjáról, a Phobosról. A szondát pályára állító rakéta felső fokozatának hajtóműve azonban rejtélyes okokból nem indult be, így a Phobos-Grunt földkörüli pályán ragadt, majd vasárnap visszatért a légkörbe. Mennyire valószerű az a feltevés, hogy egy radar okolható a szonda elvesztéséért? - teszi fel a kérdést a New Scientist.

Kedden az orosz Kommerszant üzleti napilap egy nevét elhallgató forrásra hivatkozva közölte, hogy kísérleteket végeztek Oroszországban, hogy megállapítsák, okozhattak-e egy amerikai haditámaszpontról kibocsátott radarsugarak a Phobos-Grunt energiarendszerében olyan mérvű károsodást, ami meggátolta a hajtóművek begyújtását. A forrás az USA Marshall-szigeteki Kwajalein-atollon működő katonai radarállomásáról beszélt, ami ugyancsak a forrás szerint radarjával aszteroidákat tapogatott le az orosz űrszonda meghibásodásának időpontjában. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen USA által előidézett sérülés csupán a véletlen műve lehet, nem szabotázs, ahogy arra korábban az orosz űrügynökség vezetője, Vlagyimir Popovkin homályos utalásaiból következtetni lehetett.

Boris Smeds, az európai űrügynökség (ESA) egykori rádiómérnöke szerint igen valószínűtlen, hogy egy radar meghibásodást idézzen elő egy olyan űreszközön, mint a Phobos-Grunt. A mélyűr kommunikációk, mint amivel a Phobos-Gruntot is ellátták, más frekvenciákat használnak, mint az űrbeli megfigyeléseknél alkalmazott radarok, az űreszközöket pedig úgy építik meg, hogy vevőik kiszűrjék a nem kívánt frekvenciákat. Az elképzelhető, hogy egy rosszul filterezett rádióvevő megsérülhet egy katonai radar hatására, az azonban már elég nehezen magyarázható, hogy hogyan hat ki egy ilyen sérülés az űrszonda energiaellátási rendszerére.

Smeds azt elfogadja, hogy egy radarsugár képes lehet megzavarni a rádió jelek fogadását, időlegesen "süketté" téve az űreszközt. Ezzel együtt a Phobos-Grunt felső fokozatának begyújtása egy automatikus művelet lett volna, amit még a kilövés előtt előre beprogramoztak az űrszondába, vagyis nem függött semmilyen kommunikációs csatornától.

Jurij Koptev, a meghibásodást kivizsgáló testület elnöke, az Orosz Állami Műszaki Testület tudományos és műszaki tanácsának vezetője és az orosz űrügynökség egykori vezetője január 26-án teszi közzé az esettel kapcsolatos jelentésüket, amit alighanem alapos elemzéseknek vetnek majd alá, különösen, hogy az eset az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev november végi nyilatkozatának köszönhetően már politikai töltéssel is rendelkezik. Medvegyev pénzügyi, polgári, sőt akár büntetőjogi eljárást is kilátásba helyezett a felelősök megbüntetése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #59
    "Ennek csak az a veszélye, hogy egy viszonylag, ismétlem viszonylag egészséges gazdaságot az állam, mint a mai napig legjelentősebb gazdasági szereplő csődje agyon fog vágni. És ennek már lesznek demográfiai, a társadalomra is kihatással levő következményei."

    Lassan tíz év volt a véleményed ütköztetésére a valósággal. (12-21)
    Mára kiderült, megáll az érved :)
    Gratula. (Az országot meg sajnálom)
  • felemelő #58
    "amíg minket csak fizetgetnek, addig mi csak dolgozgatunk"

    Ne keverd a "munkahelyet" a munkával :)

    Én megéltem (belülről) a mikrogép forradalmat.
    A processzorok eljövetelét :)
    Tucatnyi mikrogép fejlesztését láttam közelről. És hallottam még pár tucatról, amik épültek másoknál.
    Ezek némelyike semmivel nem volt rosszabb mint egy Apple vagy egy Commodore, Tandy vagy akármi.

    A magyar mérnökök, fejlesztők a semmiből is csodákat építettek. Mert ugyanaz a lelkesedés vitte őket, semmivel sem kisebb szakértelemmel, mint a nyugatiakat. Megtanulták, hogy hogyan kell áthidalni a problémákat, mert a szocializmusban azt megtanulni fontos volt.
    Persze a "késztermék" ment a semmibe, megmaradt hobby projektnek, mert a gazdasági környezet nem tette lehetővé a valós hasznosítást.
    Utoljára szerkesztette: felemelő, 2021.05.16. 09:15:08
  • Kara kán #57
    Döbbenetes mennyiségű pénz hagyta el Magyarországot. Magyarul: kiraboltak minket.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.04.11. 07:13:02
  • okosan gyerekek #56
    Az lenne érdekes, ha a 27. elnök nevével fémjelezve nem szóltál volna valami hasonlót hozzá.
  • Papichulo #55
    "A DF-21 nem hagyományos BM, és nem ICBM, mint az emlegetett MIII..."

    A DF21 egy BM, pont. En hoztam peldat a repules kozben valtoztathato celpontu ballisztikus raketara. Azt meg senki sem allitotta, hogy ICBM lenne vagy, hogy koze lenne a Minuteman III-hoz.

    De orulok, hogy a tobbi pontban vegre egyetertunk ;)
  • NEXUS6 #54
    "Ha a hazai fogyasztáshoz szükséges áruk 80%-át külföldről hozzuk be, beleértve a korábban említett pirosmogyoróst, akkor az isten/IMF összes pénze nem lesz elég, hogy ezt hosszútávon fedezze. Ennyi belátás kellett volna csak a nagy magyar reálpolitikusainktól."

    Ez a mondat volt csak a leegyszerűsítés.
    Mert ugyan egyrészt tök mindegy, hogy hol gyártják a pirosmogyoróst az EU-n belül, az államnak azonban nem. Mert ha Szlovákiában gyártják, akkor a melósok, és jobb esetben a cégek is ott adóznak, az itteni édesipari gyárakat viszont felszámolják, és az itteni melósok nem adóznak, hanem az államnak/önkormányzatnak kell eltartani, ha nem találnak munkát.
    Ez pedig erős mínusz a költségvetésben.
  • NEXUS6 #53
    De, a közgáz ennél bonyolultabb, főleg mert azzá teszik. Monnyuk tanultam pár óra közgázt, úgy hogy akár részletesebben is kifejthetem neked ezeket.

    Először is gond az, hogy több dolgot söpörnek össze a médiába, de általában a politikában is.
    - Egy adott ország gazdaságát, annak teljes rendszerét.
    - A kormányzat erre gyakorolt hatását.
    - A központi költségvetés helyzetét.
    STB.

    Most azt mondják pl. hogy Magyarország csődközeli állapotban van. Ami nem igaz. A magyar állam pénzügyei vannak nagyon rossz helyzetben. A magyar gazdaság működik, viszonylag kiegyensúlyozott a fogyasztás/termelés, elfogadható szintű a munkanélküliség, a gazdaság demográfiai hatásai a társadalomra, nem kirívóan rosszabbak, mint Európában, vagy a környező államokban. A gazdaság rendszerének ezen formája tehát évtizedekig fenntartható.
    Mindehhez persze azt is kell látni, hogy mára a magyar gazdaság az EU gazdaságának a részévé vált. Pl. ha onnan kiszakítjuk összeomlik.

    És azt is látni kell, hogy miközben van egy integrálódott gazdaságunk, eközben az állam nem tudja megcsinálni, hogy egy értelmes állami költségvetési egyensúlyt összehozzon, most már évtizedeken keresztül.
    Ennek csak az a veszélye, hogy egy viszonylag, ismétlem viszonylag egészséges gazdaságot az állam, mint a mai napig legjelentősebb gazdasági szereplő csődje agyon fog vágni. És ennek már lesznek demográfiai, a társadalomra is kihatással levő következményei.

    Miért nem tudta ezt elérni? Csak mert a politikusok, vagy direkt vagy hülyeségből elbaltázták a gazdasági/pénzügyi döntéseket. A magyar gazdaság nem azért integrálódott az európai gazdaságba, mert a politika végigvitt egy nagyon következetes programot, hanem mert feltette a kezét és nem állt ellen semminek jóformán, ami az EU felől jött. A gazdaság szinte alulról integrálódott, az állam meg nem, kiadta a kezéből a kontrollt a gazdaság és talán az egész társadalom irányába. Leegyszerűsítve.
  • Molnibalage #52
    A DF-21 nem hagyományos BM, és nem ICBM, mint az emlegetett MIII...
  • Papichulo #51
    "1. Kommentedbe egy kurva szó sem volt manőverező visszatérő egységgel bíró BM-rő."

    Volt. #17

    "2. A manőverező visszatérő egység sem maga választ célt. Előre meg van határozva, csak a végáfázisban a BM képes a légkörben manőerezni, hogy a kinematikai elven pusztító ABM-emeket legyűrje."

    "The demonstrated effectiveness of missiles such as China’s D-21 ballistic missile—which can be retargeted inflight" - http://www.airforce-magazine.com/MagazineArchive/Pages/2011/July%202011/0711watch.aspx

    "3. Ilyenből csak az oroszoknak van, vagy csak tervezik, hogy legyen. Ha van is, akkor sem sok."

    Tevedes. Lasd #2 es #6!

    "A MARV és MIRV lehet, hogy hasoló mozaikszakvak, csak éppen különböző képességeket takar."

    Hol allitottam, hogy ugyanazt jelenti? Szerintem is kulonbozo kepessegeket takar.

    "5. Linket sem tetted be."

    Ott volt az. #17

    "6. Jobban tennéd, ha figyelnél rá és nem nevetséges wikis linkekkel fárasztanál."

    Parancsolj: http://www.globalsecurity.org/wmd/systems/w85.htm
    Egy amerikai MARV warhead active radar terminal guidance-szel.
  • Molnibalage #50
    1. Kommentedbe egy kurva szó sem volt manőverező visszatérő egységgel bíró BM-rő.

    2. A manőverező visszatérő egység sem maga választ célt. Előre meg van határozva, csak a végáfázisban a BM képes a légkörben manőerezni, hogy a kinematikai elven pusztító ABM-emeket legyűrje.

    3. Ilyenből csak az oroszoknak van, vagy csak tervezik, hogy legyen. Ha van is, akkor sem sok.


    4. A wiki marhaságot ír. A MIRV ugyanis úgy működik, hogy a pálya emelkedési szakaszában kell szórni szét a robbanófejeket, mert ha nincs tolóerő, akkor nincs manőverezés sem a végfázisban. A MARV és MIRV lehet, hogy hasoló mozaikszakvak, csak éppen különböző képességeket takar.

    5. Linket sem tetted be.

    6. Jobban tennéd, ha figyelnél rá és nem nevetséges wikis linkekkel fárasztanál.