Berta Sándor

Jön a Windows Store

A Microsoft bemutatta a Windows 8 alkalmazásboltját, amelyet az AppStore konkurensének szánnak. Az új operációs rendszer bétaverziója várhatóan jövő év februárban lesz elérhető.

Hivatalossá vált, hogy a Windows 8-hoz kapcsolódó szoftverbolt a Windows Store nevet viseli majd. Ezzel az amerikai konszern is az Apple és több más társaság gyakorlatát követi. A Windows Store rendszerében a felhasználók Metro-programokat kereshetnek, tölthetnek le és vásárolhatnak. A fejlesztők számára a bolt a Metro-alkalmazások legfontosabb terjesztési és marketingplatformjává válhat.


A Windows Store szinte mentes a kezelőelemektől, a felülete megfelel egy tipikus Metro-szoftver kinézetének, így tökéletesen beleillik a Windows 8 koncepciójába. A kínálatban elérhető termékeket kis és nagy méretű előzetes-ablakokban mutatja meg, s azonnal láthatóvá válik a felhasználók számára, hogy mely programok a legnépszerűbbek vagy melyeket ajánlja a Microsoft. A teljes képernyőre kiterjedő, HTML5 és JavaScript alapokon nyugvó motorban természetesen van keresési funkció és listás megjelenítés. A Windows Store minden tartalma megjeleníthető a böngészőkben, így az alkalmazások a Google vagy a Bing segítségével is felkutathatók. Minden termék külön honlapot kap és a szolgáltatás akár közvetlenül az Internet Explorer 10 alkalmazásgombjára kattintva is elérhető lesz.

Az alkalmazott üzleti modell nagy rugalmasságot biztosít. A platform támogatja az ingyenes programok terjesztése mellett az időkorlátosan működő tesztverziók és a fizetős megoldások értékesítését is. A társaság lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy a tranzakciókat, eladásokat közvetlenül ők bonyolítsák le. (Mindez alapjaiban tér el az Apple által használt módszertől.) A készítők maguk határozhatják meg, hogy termékeik milyen feltételek mellett vásárolhatók meg és használhatók. A rendszer lehetővé teszi továbbá, hogy egy letöltött vagy megvásárolt időkorlátos tesztverziót később a vásárló bármikor teljes értékű verzióvá alakíthasson át. Szintén lehetőség van a reklámokkal finanszírozott programok terjesztésére.


A többi szoftverbolt-üzemeltetőhöz hasonlóan a Microsoft is fontosnak tartja a kínálatban megjelenő termékek ellenőrzését. Amennyiben egy program nem kerülhet be valamiért a rendszerbe, akkor a fejlesztőknek lehetőségük van pótolni a hiányosságokat, tehát figyelnek arra, hogy minél több alkalmazás legyen elérhető. A termékek ellenőrzéséhez szükséges ACK csomag már bekerült a Windows Developer Previewba is, így a fejlesztők megvizsgálhatják, hogy pl. adott játék megfelel-e a legfontosabb technikai követelményeknek. Az ACK integrált teszteket tartalmaz, így azonnal kideríthető, hogy a program stabilan működik-e, így megelőzhető, hogy a felhasználók instabil megoldásokat vásároljanak meg vagy töltsenek le.


Az alkalmazások értékesítése után a Microsoft egy bizonyos összeget kap. Ez az első 25 000 dollárnyi bevétel eléréséig a teljes összeg 30 százaléka, minden további bevételnek pedig a 20 százalékára tartanak igényt. Ha egy fejlesztő az Egyesült Államokon kívül értékesíti applikációját, a 25 ezer dolláros határt a helyi pénznemben határozzák meg. A fejlesztőknek egy éves díjat is be kell fizetniük, aminek összege magánszemélyeknél évi 49 dollár, cégeknél 99 dollár. A szoftverekért általában minimum 1,49 dollárt lehet majd elkérni és az összeg csak lépésenként növelhető.


A tengerentúli cég biztosítani akarja, hogy akár a vállalatok dolgozói is telepíthessenek a számítógépükre Metro-alkalmazásokat. (A legtöbb helyen csak az informatikai munkatársak módosíthatják a rendszert.) Ugyanakkor természetesen ilyen esetekben a társaság IT-vezetői meghatározhatják, hogy ezek milyen programok lehetnek. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban eldőlt, hogy a Windows 8 bétaverziója 2012 februárjában jelenik meg. A Microsoft augusztusban erősítette meg, hogy lesz alkalmazásbolt a Windows 8-ban, az operációs rendszer jövőre jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #25
    A render help-ben. Másban meg 5% még Hollywoodban is.
  • asgh #24
    kvp:
    A cinerella egy játék, valódi munkára teljesen használhatatlan. Valódi munka alatt azt értem, amikor határidőre kell dolgozni és x ezer file formátummal meg kell birkózni.

    5241451:
    Nem állítottam, hogy a linuxot nem használják professzionális munkára, hanem azt, hogy nincsenek alá open source szoftverek, amik profi utómunkára alkalmasak lennének. (Windowsra és OSX-re sincsenek.)
    A Titanicban pl. a Digital Domain belső fejlesztésű kompozitorát használták, amit később Nuke néven adtak ki, mint fizetős alkalmazást. Jelenlegi ára 4900 USD.
  • 5241451 #23
    "Pl. mind a mai napig nem létezik professzionális open source video editor linuxra."
    Végülis Hollywoodban csak 90+ százalékos részesedése van… ()
    Már a Titanic megfilmesítésénél is ott volt a Linux.
  • kvp #22
    "vannak olyan területek, ahol az open source modell nem működik. Pl. mind a mai napig nem létezik professzionális open source video editor linuxra."

    Le vagy maradva:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Cinelerra
    Ez kb. olyan mint az android. Van belole egy kereskedelmi es egy ingyenes (kozossegi) valtozat. Ahogy az android-bol, ebbol is lehet barmelyiket hasznalni.
  • asgh #21
    Nem lehet minden ingyenes, mert akkor nem lenne, aki fejlesztene, illetve nem tudnák a fejlesztők az idejük jelentős részét programozással tölteni, mert másból kellene megélniük.
    A probléma nem azzal van, hogy egyes szellemi termékekért fizetni kell, hanem hogy a pénz nem az alkotókhoz, hanem különböző jogtulajdonosokhoz kerül. A fizetős alkalmazásboltok azért jók, mert a bevétel nagy részét megkapja a fejlesztő, emiatt nem kell a kiadók, fejlesztő cégek, patent-trollok, stb. extra profitjával lehúzni a felhasználót, így a szoftver árakat alacsonyan lehet tartani. Ez igazi win-win szituáció: a felhasználó annyit fizet, amennyit tényleg megéri neki, a fejlesztő pedig megkapja a munkájáért jogosan járó fizetséget.
    A linux közösség kétség kívül hatalmas dolgokat vitt véghez, de jól látszik, hogy vannak olyan területek, ahol az open source modell nem működik. Pl. mind a mai napig nem létezik professzionális open source video editor linuxra.
  • csimmasz #20
    Azt hiszem lehagytad a mosolygós szmájlit.
    Ha nem, akkor lehet csak beütötted a fejecskéd.
  • Narxis #19
    Kalózverzió biztos lesz Win 8-ból is de azért te csak fizess nyominger.
  • kvp #18
    "persze hasznalhattok tragya linuxot is"

    Ezt ujabban android-nak hivjak es mivel a vilag jo resze egyre inkabb ezt hasznalja, ezert a szoftverek erteke dramaian esik. Ki vesz penzert valamit, ha van ingyen is? Egyre kevesebben, de akik igen azok egyre gazdagabbak, ezert egyre tobb mindent engedhetnek meg maguknak. Szoftverfejlesztokent ez anyagilag nem jo, de meg kell ertenunk, hogy a szabadalmak es a szellemi tulajdon gatolja a fejlodest, mint ahogy a huberi rendszer is ezt tette. Lett helyette kapitalizmus, nem mintha jobb lenne, csak mas. A mostani erosen kapitalista szellemi tulajdoni rendszer helyett is lehet valami mas a jovoben, de ez erosen fugg a varhato politikai/gazdasagi rendszerektol. A linux jelenleg kommunalisztikus, tehat nagyjabol a hippi 'make love not war' kategoria, ez akkor is fenn tud maradni ha minden mas megoldas gazdasagilag eletkeptelenne valik.

    A metro ui viszont szerintem tovabbra is ronda, es mar az encarta-ban is ronda volt 20 eve...
  • Vers #17
    hat csak jojjon , asszonynak is kell egy ferrari, a kalozok most kicsit beszopjak, olyan brutal a win8 vedelme hogy tobbet szoftver lopas nem lesz
    2 ut van , valaki megmarad a regi szoftverekkel a multban
    vagy kifizeti a szoftver arat

    persze hasznalhattok tragya linuxot is :XD
  • tomboy013 #16
    Ronda? :D szerinted, szerintem baromi szép és hasznos is lesz.