Berta Sándor

IPS-paneles táblagép a Viewsonictól

A gyártó nem tagadja, hogy kifejezetten az olcsóbb termékeket kereső vásárlóknak ajánlja új 9,7 collos tábla PC-jét, amelynek operációs rendszere az Android 2.3 (Gingerbread).

A ViewPad 10e leginkább azzal tűnik ki a többi táblagép közül, hogy azoknál jóval keskenyebb és egy 9,7 collos IPS-paneles kijelzőt kapott. Az utóbbinak köszönhetően a képminőség kiváló, ugyanakkor az eszköz üzemideje is hosszabb a kategóriában átlagosnál. A ViewPad 10e mérete 241,6 x 188,6 x 9,1 mm, súlya 620 gramm, így alig nagyobb az Apple iPad 2 készülékénél. A beépített IPS-paneles képernyő felbontása 1024 x 768 képpont és 4:3-as formátumú megjelenítésre képes, fényereje pedig 400 cd/m2. A képernyő háttérvilágításáról gondoskodó LED-ek rendkívül kevés energiát fogyasztanak, ennek is köszönhető, hogy a használt akkumulátor üzemideje készenléti üzemmódban gyári adat szerint több mint 200 óra.


A ViewPad 10e azonban nem csak külsőre tetszetős készülék, de a felszereltségét tekintve sincs oka szégyenre. Az operációs rendszere az Android 2.3 (Gingerbread), a processzora egy 1 GHz órajelű Cortex A8. 512 megabájt DDR3-as RAM-mal szerelik, továbbá 4 gigabájt flashmemóriával látták el, ami MicroSD memóriakártya segítségével 36 gigabájtra bővíthető. Az IPS-paneles kijelző képességeit ViewScene 3D kezelőfelület használja ki;a felhasználók akár 3D-s widgeteket vagy legfeljebb 16 menüfelületet használhatnak. Utóbbiakat akár egy "holografikus interfészbe" is összegyűjthetik, illetve interaktív módon csoportosíthatják.

Csatlakozási téren a modell rendelkezik IEEE 802.11b/g/n szabványú WLAN-modullal, Bluetooth 3.0-s porttal, integrált hangszórókkal, 1,3 megapixeles videochatekhez használható kamerával, micro-USB porttal és egy mini-HDMI csatlakozóval, amelynek a segítségével akár a 720p-s felvételek is átjátszhatók a televíziók vagy a nagyobb monitorok képernyőjére. A ViewSonic számos alkalmazást előre feltelepített az eszközre, ezek közül kiemelhető az Amazon kliensprogramja, amellyel több millió könyvhöz és újsághoz lehet hozzáférni, emellett az 1 Mobile nevű portálról további több ezer szoftver tölthető le. A ViewPad 10e várhatóan december végétől lesz kapható, a bevezető ára 349 euró.


A gyártó tavaly novemberben jelentette be a ViewPad 7 és a ViewPad 10 típusú táblagépeit. Utóbbi az Intel Atom processzorára épül és ez az első dual-bootos tábla PC a piacon. A vásárló választhatja ki, hogy vagy az Android vagy a Windows 7 Home Premium operációs rendszert használja. A ViewSonic egyébként egyike annak a tíz cégnek, amely elismerte a Microsoft jogainak megsértését és licencdíjat fizet az amerikai konszernnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsabi #6
    "A képernyő háttérvilágításáról gondoskodó LED-ek rendkívül kevés energiát fogyasztanak, ennek is köszönhető, hogy a használt akkumulátor üzemideje készenléti üzemmódban gyári adat szerint több mint 200 óra."

    Az én fogalomtáramban készenléti üzemmódban a képernyő sötét. Így annak háttér világítási technológiája nem sokat számít e tekintetben.
  • speed2006 #5
    Gratulálok. Értelmes megjegyzés. Gondolom kellett hozzá IQ.
  • Inquisitor #4
    Az Android 3.x jól indult, csak rengeteg szoftver nem vagy korlátozottan fut rajta abból ami a Marketen van. Ezért van az a furcsaság, hogy még erősebb tabletek jó részére is 2.x kerül. Remélhetőleg a dolog megoldódik a 4.0 eljövetelével. Amúgy éppen annyira hackelhető ez is, mint összes többi Androidos kütyü (sőt nem Androidos egy része is), szóval lásd 3-as hozzászólást.

    Nekem hiányzik a Viewsonic gyönyörű logója a káváról, a monitorokon is brutál jól nézett ki, főleg a feketéken. Remélem a telefonjaikról nem hagyták le.
  • Balumann #3
    Ezekre ugyan úgy lehet telepíteni mást is, pl. ubuntut vagy windowst szerintem.
  • Misi az ezredes #2
    Androiddal, csak a tudatlanoknak fog kelleni -,-"
  • smv #1
    Android 1.6??? :D
    Meg android 2.3 tableten?