Szekeres Viktor

Az október ismét az év legdurvább hónapja

Szokás szerint ismét október hozza el a legtöbb bemutatót a hazai mozikba és ennyi jó filmet sem láttunk még az eddigi hónapokban.

Melyik októberi hazai mozis premier érdekel a legjobban?
(Összesen 715 szavazat)
  • Vasököl
    33 % (238 szavazat)
  • Lopott idő
    13 % (92 szavazat)
  • Három testőr
    5 % (37 szavazat)
  • Fertőzés
    9 % (67 szavazat)
  • Parajelenségek 3
    6 % (41 szavazat)
  • A dolog
    22 % (160 szavazat)
  • Valamelyik a többi 20-ból
    10 % (69 szavazat)
Aki követi a hazai mozis premiereket, az pontosan tudja, hogy az október mindig különösen kemény, filmekben gazdag hónap szokott lenni. Tavaly 24, tavalyelőtt 29, idén pedig legalább 26 új filmet láthatnak azok, akik valóban kíváncsiak a mozis kínálatra, s nem csak a heti 1-2 hollywoodi közönségfilm jelentik számukra a mozit. Ráadásul első blikkre a kínálat is igencsak erős lesz, hiszen olyan régóta várt produkciók kerülnek itthon bemutatásra, mint a Harry Brown, a Melankólia Lars von Triertől, az idei év egyik nagy meglepetése, a Jane Eyre, A guardista, a Submarine, az Animal Kingdom és Mike Leigh új filmje, a Még egy év. Persze várható, hogy nem az igényes, jól elkészített filmek fogják a tömegeket vonzani, hanem a hamburgermozik, melyek közül a Fertőzés, a Lopott idő és a Vasököl érdemel említést leginkább, no meg a teljesen elborult fantáziával rendelkező, s magát a 3D-s trükkök oltárán feláldozó Három testőr.



Október hatodikától 7 új filmre kell számítanunk, így napi egy mozizás mellett még szabadnapunk sem lehet. A premierek között két hollywoodi alkotás lesz, egy világpremier és egy kvázi világpremier. Egyrészt 13 hóna reklámozás után végre látható lesz Hugh Jackman robotos, családi scifije, a Vasököl (Real Steel), másrészt pedig Daniel Craig misztikus thrillerje, az Álmok otthona (Dream House), mely a hétvégén debütált Amerikában - elég gyengén. Végre moziban is láthatjuk itthon Michael Caine 2009-es angol krimijét, a Harry Brown-t (Harry Brown), melyben a színész Clint Eastwoodot játszik, s melyet nagyon vártunk, de a végeredmény egy kicsit mégis csalódást okozott, bár még így is elbújhat mellette a legtöbb idei film. A futottak még kategóriában a Néma csönd (Das letzte Schweigen) egy német dráma, mely középpontjában két kislány megerőszakolása áll, de érkezik dráma a szerbektől is, az Egy szép, szép világ (Beli, beli svet), és ugyancsak szerb film Az ördög városa (Djavolja varos), melyben egy nap elevenedik meg előttünk több személy történetén keresztül. S, ha mindez nem lenne elég, akkor Kollmann András dokumentumfilmjét is meg lehet nézni: A Hópárduc talpra áll Erőss Zsolt, balesetet szenvedett hegymászóról szól.



Október 13-tól elvileg már lesz szabadnapunk, hiszen csak hat heti premier lesz. Hollywood ismét két filmmel képviselteti magát: a vírusos sztárparádé Fertőzés (Contagion) mellett érkezik világpremierként a 3D-s, léghajós akció-fantasy, A három testőr (The Three Musketeers) - mindkét film magyar szinkronnal. Idén Cary Fukunaga forgatta újra Bronte klasszikusát, a Jane Eyre-t (Jane Eyre) Mia Wasikowska és Michael Fassbender főszereplésével, s a végeredmény nagyon jól sikerült, s végre mi is láthatjuk, mint ahogy Mike Leigh tavaly filmje, a húzott-halasztott Még egy év (Another Year) is, mely ezúttal a 60-as években játszódik. Érdekes filmnek ígérkezik a magyar A vizsga című 56-os thriller, melyet Bergendy Péter rendezett Kulka János, Scherer Péter, Nagy Zsolt és Hámori Gabriella főszereplésével. A heti bemutatók sorát pedig a francia A legszebb dolog (Un heureux évenement) zárja, amiben egy egyetemista lány esik teherbe.



Október 20-tól ismét hét premierfilmen kell átrágnunk magunkat, ilyenkor lehet örülni, hogy a sajtóvetítések közül néhányat egymás után szerveznek, így egy szuszra le lehet tudni párat, ami 2-3 gyengébb film esetében kínszenvedés, de előfordult már, hogy az ember a harmadik, az előző kettőhöz hasonlóan zseniális film után már telítődött. Márpedig e héttől látható két remek alkotás, az Animal Kingdom című ausztrál krimi, és Submarine is, amit a Kockafejek egyik főszereplője, Richard Ayoade rendezett és a felnőtté válásról szól. Persze Hollywood is jelen lesz, ezúttal egy feleslegesen 3D-sített családi filmmel (Delfines kaland (Dolphin Tale)), egy romantikus sikerregény adaptációjával (Egy nap (One Day) David Nichollstól), valamint egy sikerhorror folytatásával (Parajelenségek 3 (Paranormal Activity 3), mely itthon nem robbant akkorát, mint máshol. 20-tól ismét láthatunk egy magyar filmet, a Kaland Sipos József rendezése és a hasonló című Márai-regény alapján készült, s e hónapban is kapunk egy szeletet Európa egyik legerősebb filmes nemzetétől, a dántól: a Room 304-ben (Værelse 304) egy szállodában kereszteződnek különböző emberek sorsai.



Október 27-én ismét 6 új film mutatkozik be itthon. Hollywood ezúttal újfent egy horrorral próbálkozik be: A dolog (The Thing) érdekes módon A dolog előzményfilmje lesz, bár egyesek szerint inkább feldolgozása a 82-es verziónak, de kapunk családi filmet is, a Kémkölykök 4D: A világ minden ideje (Spy Kids: All the Time in the World) Robert Rodriguez munkája. A harmadik kommersz, a Lopott idő (In Time) akár jól is elsülhet a scifi-rajongók örömére, Andrew Niccol neve mindenképpen garanciának tűnik. A szörnyű magyar címmel bíró A guardista (The Guard) egy ír rendőrrel és egy FBI-ügynökkel a középpontjában kellőképpen humoros lesz, nagyjából az Erőszakik műfaját kell magunk elé képzelni. A heti magyar filmet, az Isztambult a Moszkva teres Török Ferenc rendezte, de a hónapot frappánsan mégiscsak Lars von Trier legújabb munkájával, a Melankólia (Melancholia) című filmmel illene zárnunk.



Aki pedig azt hiszi, hogy novemberben megpihenhet, annak jeleznénk, hogy az utolsó őszi hónapban is szinte minden napra fog jutni premierfilm.

Frissítés: A Mokép tájékoztatása szerint az Animal Kingdom csak november 17-én kerül be a hazai mozikba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RiSeForMuSiC #37
    Mit akarsz, még mindig jobb, mint a Heti Válasz, ott minden baleset "rettenetes" és minden baleseti fotó "megrázó".
  • tomboy013 #36
    Mégis milyen poént lőtt le? olvasd el még egyszer amit írt.
  • B0nFire #35
    Annyira jó, hogy itt spoilerezel spoiler tag-ek nélkül, te nagyon majom, ha valakinek mondjuk megtetszett és meg szerette volna nézni, annak lelövöd az egész sztorit, hogy dögölnél meg!!!
  • Axlkenobi #34
    A Dolog és A Három Testőr érdekel ezek közül, a többi nem igazán hoz lázba.
  • vato loco #33
    "A guardista"

    Akkr már mér nem gárdista? Vagy egyből Magyar Gárdista?
  • vato loco #32
    Ez a faszököl még nekem se jön be, pedig én bírom az ilyen scifis dolgokat.
  • Pretorian #31
    Hát nem az a klasszikus szépség, még szemöldökkel sem igazán :D
    És ő lesz a Macsakanő baz...
  • weine #30
    Talán azért, mert a képen nem Audrey Tatou van...:)
  • Laza #29
    Mondjuk az megint egy másik téma, hogy valójában mi is az átlag igénye :)
    Mióta megy megint ez a két buziság, egész este a TV silent módban van ... ki van kapcsolva :)
  • Basic #28
    Ezek közül melyikben játszik Audrey Tautou (3. kép a cikkben)? Mert az említett francia film színészei közt nem találtam.