Berta Sándor

A német e-könyv letöltések fele illegális?

Németországban a könyvkereskedők igyekeznek eltúlozni a veszteségeiket, ezért minden e-könyv letöltést lopásnak állítanak be, azonban az adatok ezt közel sem támasztják alá.

Tavaly Németországban közel kétmillió embert töltött le elektronikus könyveket, ezeknek a felét azonban illegális forrásból szerezték be. Legalábbis ez olvasható a SPIEGEL Online birtokába jutott tanulmányban, amit a GVU szerzői jogvédő szervezet, a Német Könyvkereskedők Szövetsége és a Német Zeneipari Szövetség közösen készített. A lap munkatársai azonban rámutattak, hogy a három érdekképviselet jelentős mértékben túllőtt a célon.

A tanulmány készítői azt állítják, hogy 2010-ben 23 millió elektronikus könyvet töltöttek le a német felhasználók, és ezek közül 14 milliót illegális forrásokból (fájlcserélő hálózatokból, privát honlapokról és fórumokból) szerezték be. Mindez azonban finoman szólva is irreális szám. Az különösen elgondolkoztató, hogy a három érdekképviselet vezetőinek a szemében mi számít "illegálisnak": ők úgy gondolják, hogy szinte minden nem fizetős letöltés- ideértve az egyébként legális ingyeneseket is - illegálisnak minősül. A GVU el is ismerte, hogy amennyiben a megkérdezett felhasználók forrásként a fájlmegosztó platformokat, magán oldalakat, blogokat, fórumokat, FTP-szervereket és hírcsoportokat jelöltek meg letöltési forrásként, akkor ők ezeket a letöltéseket automatikusan az illegális beszerzések közé sorolták be.

A Projekt Gutenberg nevű szolgáltatás keretében több mint 5500 regény, elbeszélés, novella, dráma, verseskötet és szakkönyv érhető el német nyelven és teljesen ingyen. Egyes szerzők PDF formátumban is elérhetővé teszik a műveiket. Ezek után érthetetlen az érdekképviseletek álláspontja és gyakorlata, hiszen ha valami ingyenes, attól az még nem biztos, hogy illegális.

Birgit Reuß, a Német Könyvkereskedők Szövetségének berlini irodavezetője próbálta menteni a menthetőt és közölte: a fájlcserélő hálózatokban és a tartalommegosztó platformokon általában nem ingyenes, hanem illegálisan másolt alkotások találhatók, s jelentősen több a kalózkópia, mint a legális változat. Azonban ez még nem minden: kiderült, hogy négymillió e-könyvet úgynevezett promóciós ajánlatok keretében töltöttek le a felhasználók. A beszerzési források az írók és a kiadók honlapjai voltak; ezek aligha kerülhettek volna az illegálisan másolt kiadványok közé. Az emberek átlagosan 10,40 eurót fizetnek egy elektronikus könyvért, vagyis az ágazatnak elvileg nem lenne oka a panaszra. De úgy tűnik, hogy a kiadók a zeneipar által korábban kitaposott ösvényt követhetik, vagyis beperelnék a saját vásárlóikat, amiről már kiderült, hogy zsákutca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #43
    Egyébként mondjuk egy táblázatnál, diagramnál miért is kenhetném a hajamra? Papíron bele tudsz kattintani egy elembe, hogy további információkat szerezz róla? Ha mozgatom egy csúszkán mondjuk az új típusú mittomén beton felhasználási arányát, akkor fog változni alatta a diagram/táblázat, ami az épület statikai jellemzőit fogja mutatni?

    Tudom hogy a jelenlegi formátumokkal ez minimum macerás, de a lehetőség megvan hozzá, hogy mondjuk interaktív diagramot csináljanak benne. Papíron meg ilyet sose fogsz.
  • Komolytalan #42
    Sőt még akkor is, ha ízesített a papír, amit használat után megehetsz.
  • Molnibalage #41
    A képek és nagy méretű táblázatok és diagramok vannak a szövegben akkor a hajadra kenheted...
  • Komolytalan #40
    Nem is aggódom amiatt, hogy a munkám fölösleges, és hamarosan mehetek árufeltöltőnek a tescoba :-P
  • Polemius #39
    "Az író munkája után legfeljebb egy korrektorra van szükség, akinek a munkája - így a díjazása is - az íróé mellett eltörpül. Az összes több résztvevő munkája FELESLEGES."

    Most már legalább biztosak lehetünk benne, hogy vagy nem láttál soha kéziratot, vagy igénytelen vagy. :)
  • Komolytalan #38
    A levegőnél nehezebb tárgyak meg nem tudnak repülni.

    A mondatodból kitűnik, hogy soha az életben még közelében sem voltál eBook olvasónak. A dolog ott kezdődik, hogy az ebookoknak jellemzően nincs méretük. Ha betűméretet állítasz - áttördeli. Ha elforgatod - áttördeli. Ennyi.

    EInken könyvet olvasni simán jobb mint papíron. Kindle 3 pl 241g, vagyis talán még könnyebb is mint egy átlagos könyv. Viszont egy kézzel kényelmesen tudod fogni és lapozni is, ami egy átlagos könyvre nem igaz (főleg a lapozás kín). Ugyanúgy kell hozzá fény mint a papírhoz, ugyanúgy nem zavarja a napfény mint a papírt. Gyakorlatilag egy matt műanyag lapon jelenik meg a szöveg.

    A helyigénye kisebb mint egy átlagos könyvé. Ha egy könyv vége felé jársz, rátöltöd a következő könyvet, és nem lesz tőle se nagyobb, se nehezebb. Ha elutazol 2 hétre nyaralni, akkor rátöltesz 5-10 könyvet, és nem kell +1 táskát vinned.

    Azt se felejtsük el, hogy az ebookok hypertextek, nem pedig statikus szövegek. Vagyis magyarázat nem foglal helyet az adott oldalon, ha akarod odaugrasz, ha akarod nem, ha odaugrottál akkor normális méretű betűmérettel tudod olvasni, stb.

    Ezenkívül a Kindle pl fel tudja olvasni az angol nyelvű szöveget, beépített - de cserélhető - szótárral rendelkezik.
  • Komolytalan #37
    "Nem láttál még szerző által leadott kéziratot*. :D
    Kb. annyira fogyasztható, mint a búza a kenyérhez képest."
    Aha, nyilván. És attól lesz fogyasztható, hogy a Libri havi 5 millióért bérel üzletet plázánként. Meg attól hogy elpazarolnak egy csomó papírt, értelmetlenül. Ma a világon kitermelt összes fa 20%-ából papír lesz (most arról ne beszéljünk, hogy az évi 310 millió tonna papír előállításához mennyi vegyi anyagot használnak fel).
    Az író munkája után legfeljebb egy korrektorra van szükség, akinek a munkája - így a díjazása is - az íróé mellett eltörpül. Az összes több résztvevő munkája FELESLEGES.
  • Molnibalage #36
    No offense, de 10-20 oldalán hosszabb anyagot elektronikusan olvasni kínszenvedés főleg, ha az az eredeti formátum nem A4-es méretű...
  • FoodLFG #35
    Áh! Szarom én le ezeket.
    Az összes papíralapú könyv és magazingyártást betiltanám a picsába, osz' game over parasztkáim. Csak felbasszák az agyam a vergődésükkel.
  • Molnibalage #34
    Egy könyvet ritkán adsz kölcsön 1 millió embernek. Mellesleg a kölcsönzésnél egyszere egy embernek adot oda, másolásnál végtelen soknak is, a tied mégis nálad marad.

    Tovbábra is idióta példák, idiótáktól.