Berta Sándor

Franciaországban digitalizálhat könyveket a Google

A legnagyobb francia könyvkiadó engedélyezte a webes konszern számára, hogy beszkennelje azokat a könyveket, amelyek többé nem jelennek meg nyomtatásban, de még vonatkozik rájuk a szerzői jogvédelem.

A The New York Times cikke szerint Franciaország a világ egyetlen olyan állama, ahol a Google ilyen jellegű megállapodást tudott kötni egy könyvkiadóval. A vállalat természetesen örült a szerződésnek és jelezte, hogy már az idén forgalmazni kezdi a francia könyvek digitális változatait. A megállapodás azért érdekes, mert még 2009-ben pont az érintett könyvkiadó, a Hachette Livre szólította fel tárgyalásokra az amerikai céget. Arnaud Nourry, a Hachette vezetője akkor a Le Figarónak azt nyilatkozta, hogy elutasítják a társaság és az amerikai írók, illetve kiadók között kötött egyezményt, mert ez a fajta megoldás nem alkalmazható az európai jogrendszerben. Az egyezményt egyébként a Hachette amerikai leányvállalata is aláírta. Nourry szorgalmazta, hogy a Google mielőbb kezdje meg a tárgyalásokat az európai szakmai szervezetekkel. A Hachette a világ legnagyobb második könyvkiadójának számít és 2009-ig 40 000 művet szkennelt be önerőből.

A mostani együttműködés keretében a webes társaság az első szakaszban több tízezer francia művet digitalizál be, hosszútávon pedig az összes kiadványt szeretné beszkennelni. A Hachette a Legardere médiakonszernhez tartozik és ellenfélből könnyen a Google digitalizálási projektjének az egyik fő támogatójává válhat. Ez pedig megnyithat az utat a vállalat számára az újabb megállapodások megkötése felé. Fontos azonban, hogy a Hachette sokkal jobb pozíciót tudott kiharcolni magának, mint az amerikai kiadók, többek között ő döntheti el, hogy mely műveket bocsátja a Google rendelkezésére.

A kiadó közleményében azt hangsúlyozta, hogy ezzel az együttműködéssel a digitalizált könyvek a könyvtárak számára is elérhetővé válnak, és a programmal hozzájárulnak a francia kultúra fejlődéséhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!