MTI

Csak egy weblapon árulják a Harry Potter e-könyveket

Csalódottak a könyvkereskedők, hogy a Harry Potter-regényfolyam e-könyv-változatát kizárólag a Pottermore.com oldalon forgalmazzák majd. Magyar nyelven is elérhető lesz.

J. K. Rowling, a sikersorozat írója tegnap jelentette be Londonban, hogy októbertől e-könyvként is kaphatók lesznek a varázslótanonc kalandjai. A hét kötet hangoskönyv és e-könyv változatban is megjelenik számos nyelven, de az elektronikus változatot csak a Pottermore.com felületéről lehet majd beszerezni. "Csalódottak vagyunk amiatt, hogy az elektronikus változat forgalmazásából kitiltják azokat a kereskedőket, akik a sorozat első kötetének megjelenése óta kulcsfontosságú szerepet töltöttek be a Harry Potter-jelenség kialakulásában" - mondta Jon Howells, a brit Waterstone's könyvkereskedelmi hálózat szóvivője.


"J. K. Rowling azért döntött így, mert azt szeretné, hogy a sorozat mindenki számára hozzáférhető legyen, ne csak azoknak, akik egy bizonyos e-könyvolvasó típussal rendelkeznek" - magyarázta Tom Turcan, a Pottermore.com felelős vezetője. Az elektronikus változat digitális másolásvédelem (DRM) nélkül lesz beszerezhető, így bármilyen olvasón, táblagépen, mobiltelefonon, vagy az otthoni számítógépeken is megjeleníthető.

Mint azt a Harry Potter-könyveket magyar nyelven megjelentető Animus Kiadó igazgatója, Balázs István elmondta, a Pottermore.com-on magyar nyelven is elérhető lesz az e-könyv-változat. A kiadó a magyar nyelvű e-könyvek után jutalékot kap. Az írónő a technikai haladás miatt látta elkerülhetetlennek a Potter-kalandok digitális megjelentetését, de arra is számít, hogy a sorozat az új média közvetítésével még több olvasóhoz juthat el. Ezt a feltevést az e-könyv eladásokról készült statisztikák is alátámasztják. Míg négy évvel ezelőtt a teljes könyvpiac 1 százaléka volt e-könyv, ma már a könyvek egyötödét vásárolják elektronikus változatban.

A Potter-könyvekből több mint 400 millió példány kelt el világszerte. A regénysorozat nyomán született mozifilmek befejező része, a Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész július 15-én kerül a magyar mozikba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #18
    Egyébként ha normális áron fogják adni én biztos megveszem. Bár a polcomon is fent vannak.
    Inkább új részeket is írhatna mert már fanfic-re fanyalodtam.
  • narumon #17
    Csak nem hivatalosan. Nagy különbség :)
  • gkalcso #16
    Nos ébredeznek a könyvkiadók is. Egy nyomdagép árából megvan a szerver és az oldal, a főgépész fizetéséből meg a fenntartás. Ja és a könyvtár is belefér.

    Már csak egy felhasználók között elosztott rendszer kell (torrent szerű) és az adatpark, sávszélesség, terhelés is megoldódik.

    Az adatátviteli infrastruktúra rádiós lesz (mobilok egymással) és az átviteli szolgáltatók is készen lesznek. A távolabbi átvitel talán megmarad nekik.

    A használati eszközökön és a szabályozó rendszeren marad a hangsúly.

    Huhhh, belendültem
  • Etinger #15
    Lehet szeretne még egy kis pénzt.. 1-2 helyen a dedikálásért is pénzt kért. A fukar mindenit... :D Pedig amilyen összecsapott munkákat adott ki a kezei közül X. rész után, én inkább meghúztam volna magam. Illogikus. Elveszett a varázslat. Jajj, de költői voltam :'D
  • HarryProf #14
    A Pottermore-ról szóló sajtónyilatkozat fordítása itt van, hátha kicsit tisztul a kép:
    Link
  • Komolytalan #13
    Ezen az akción bukni nem lehet. A könyv már megvan digitális, tördelt, korrektúrázott formátumban. A "kiadási költség" weboldallal együtt is max 1-2ezer USD lesz, amihez hozzájön havi szinten mondjuk 100USD hostolás, és ez bőven kevesebb mint egy-egy másodnyomat minden nyelven.

    Persze nagy bevétel nem lesz ebből, de ez a nő nagyon skót - az utolsó fityinget is ki akarja csavarni az írományából. Ami persze nem baj, csak kicsit megmosolyogtató. Ugyanis a sorozat torrenten már rég elérhető, magyarul is. Szóval ha igazán azt akarná hogy a sorozat mindenki számára elérhető legyen - nem pedig plusz 0.01% vagyont - akkor így, X évvel a sorozat utolsó tagjának megjelenése után adhatná ingyen az e-formátumot. Egyrészt reklám, másrészt ebből nagy pénz úgyse lesz, harmadrészt meg kvázi ingyen szerezhetne az új könyveinek rajongókat.
  • Rotyoka #12
    "sak egy weblapon árulják a Harry Potter e-könyveket" Ez igaz, mert a többin nem árulják hanem ingyen fogják tölteni :D
  • hdo #11
    Csak azt ismételtem el amit a nő mondott a videóban. Én nem olvasok HP-t.
  • Norbi507 #10
    Eddig is voltak már kiegészítő könyvek, és én azokat is inkább kézzel fogható változatban venném meg..
    Csak ha már mondjuk nagyon nem kapni sehol, akkor venném meg neten.
  • hdo #9
    Minden szót megértettem, de fingom nincs mit akar ez a nő a weboldallal, nagyon zavaros. Új részek biztos nem lesznek, csak kiegészítések a meglévőkhöz.