Berta Sándor

Szerverek hőjével fűthetnénk a házakat

Amennyiben a Microsoft kutatórészlegének munkatársain múlik, akkor a közeljövőben már minden házat szerverek segítségével fogunk fűteni. A megoldásnak nem csak környezetvédelmi előnyei lennének.

A Microsoft kutatórészlegének szakemberei a The Data Furnace: Heating Up with Cloud Computing nevű anyagukban foglalták össze ötleteiket. Persze a számítógépek által kibocsátott hőt felhasználni a helyiségek fűtésére nem új keletű elképzelés. Az amerikai konszern kutatói által ismertetett ötlet lényege, hogy minden egyes házban egy központi rendszert helyeznek el, amelybe egy szerver kerül. A szerverek által kibocsátott hőt továbbítják a fűtési rendszernek. A szakértők szerint ezzel az egyszerű megoldással az ipar a kétszeresére tudná növelni a számítástechnikai teljesítményét, miközben a szén-dioxid-kibocsátás nem növekedne. Ráadásul ilyen módon akár régebbi számítógépek is használhatók, ami környezetvédelmi szempontokból szintén előnyös.

A Microsoft munkatársainak számításai szerint ezzel a módszerrel évente akár 280-320 dollárral is csökkenthetők a szerverek éves üzemeltetési költségei. Továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy nem lenne szükség óriási szerverközpontokra és elvileg az adatfeldolgozás is gyorsabbá válna, hiszen nem egy több száz kilométerre fekvő szerverközpontba érkeznének be az információkérések, hanem mondjuk a szomszéd házba.

A megoldásnak természetesen vannak hátrányai is. Az első és legnagyobb problémát a biztonság garantálása jelenti. Különleges intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy megvédjék a szerverekben tárolt információkat. Ezek lehetnének fizikai védelmi rendszerek, amiket egy titkosítás egészítene ki. Emellett biztosítani kell, hogy a szerver fogyasztása ne befolyásolja a ház energiafelhasználását. Szintén meg kellene oldani a szerverek távoli felügyeletét és karbantartását, hiszen a legtöbb háztulajdonos nem szívesen engedne be túl sűrűn szerelőket háza alagsorába. A helyszíni látogatások ugyanakkor a hibás alkatrészek cseréjekor elkerülhetetlenek lennének.

Nemzetközi szakemberek már 2009 áprilisában azt vizsgálták, hogy a szerverközpontok hője alkalmazható-e lakóépületek fűtésére. A tavaly elkészült, 19 000 négyzetméter területű Telehouse West számítógépközpont mérföldkőnek számít a környezetvédelemben. Új megoldásokkal ugyanis nemcsak a kilenc emeletes épület rendszereinek szén-dioxid-kibocsátását csökkentették le évi 1100 tonnával, hanem egyúttal a szerverek üzemeltetésekor felszabaduló hőből 9 MW energiát is termelnek. Ezt az energiamennyiséget kizárólag a környező lakóövezetek fűtésére használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #25
    Probalj meg netezni vele a country side-on (Anglia 80%-a). ;)
  • wbtist #24
    Nem tudom, hogy honnan vetted, hogy Londonon kívül nem lehet a three-t használni...
  • Tetsuo #23
    OK. A baj az, hogy Londonon kivul nem sok helyen tudod hasznalni a Three-det, Az O2 amit tenyleg tudnal hasznalni sok helyen, na annak sincs olyan kiepitese es nem is lesz soha, mint egy magyar mobilhalozatnak, na annak pedig nezd meg a z arait. ;)
    Minel jobban megeri egy mobilcsomag, annal kevesbe tudod hasznalni orszagszerte.
    Persze, ha csak Londonban elsz v esetleg Manchesterben, akkor ez nem erint.
  • pasi29uk #22
    25 font / hónap korlátlan mobil net. (all eat in data) vagyis torrent, porno, meg néhány kényesebb dolog van tiltva. Sebesség stabil 800Kb le, felfelé passzolok. Ja igen 1000 ingyen perc telefonálás minden hálózatba, 2000 sms. Hungarí 2penny/perc. Three mobile .)
  • Tetsuo #21
    Ahol en lakom, egy atlagos angol varosban, bizony rosszabb a helyzet, sot Vodafonos (angol ceg) tererom sincs mindenhol.
    Ezt ti ugysem hiszitek el, mert nektek Magyarorszag a legszarabb...
  • chuky123 #20
    Ez szép és jó de ki akar villannyal fűteni? Ki akar "szerverfarmot" üzemeltetni
    alaksorába, garázsába mert itt a hő csak melléktermék. A fogyasztásról nem beszélnek. Ezt nem nevezném környezetbarát megoldásnak. Főleg ha azt egy hőerőmű látja el.Bessenyő Pista bácsi ezt mondaná "nooormális?"
  • thsanyi5 #19
    Pszichológiai tesztet is kitöltetnek majd azzal akinek a házába rakják?? Nem szívesen bíznám bármi adatomat vagy igényelt szolgáltatást egy olyan gépre ami valaki olyan lakásában van aki esetleg részegen tele hányja a szervert. De elég ha elvágja a kábelt. Ha nincs külön áram ellátása akkor meg egy kis áram ingadozást is kaphat a helyenként instabil szolgáltatás (pl viharban) vagy akár egy hegesztő miatt.
  • opeca #18
    Hát ennél szarabb ötletet már régen olvastam. Ha még azt gondolták volna ki, hogy a számítógép, tv, stb. minden olyan eszközre, ami hőt termel, valami szabvány találnak amivel csatlakoztatható egy központi rendszerhez ami tárolja de legalább azonnal felhasználja a hőt, arra még azt mondanám, oké, de az, hogy majd pistához meg józsihoz szervereket fognak beállítani hát ez rémálom.

    Ez a baj ezekkel a multikkal, már jó dolgukban nem tudják, milyen baromságot találjanak ki. És a legborzasztóbb, hogy ezen egy kutatórészleg dolgozott\dolgozik.

    Inkább a Microsoft termékeit rakjátok helyre ha ennyi időtök van, meg gondolkozzatok azon, hogyan lehet elérni,h ogy egy másfél gigás progihoz ne kelljen fél gigás SP1. ... anyátok...
  • mjevsrsh #17
    Kedves harmi mostanában is nézz körül majd, nem tudom pár évvel ezelőtt mennyibe került de most már alig, vagy egyáltalán nem drágább mint egy hagyományos ház.A K értékek ami most már U lett azok valóban jóval szigorúbbak mint egy hagyományos háznál(nyílászáróknál U=0,7)Azon felül amit leírtál még a hővisszanyerős szellőztetőrendszer a fontos ami 98% körül visszanyeri a hőt az elhasznált levegőből.Napkollektor, szélkerék nélkül is ellehet érni az előírt értékeket ezek nem feltétlen kellenek.De ha még kicsit drágább is :D mondjuk egy 120m2 es ház nem 25millió helyett 27 millió most csak úgy hasra ütés szerűen..szerintem simán visszajön az a 2 millió ha éves szinten 36ezer forint a fűtés és HMV termelés együtt.
    A lényeg hogy 2020-tól kötelező lesz, akkor jöhet majd a Microsoft szerelni a fűtést:D Ilyen szerver-hőközpontok formájában.
  • harmi2009 #16
    Pár éve építkeztem és megnéztem mi kell a passzívházhoz. Minimum 16 cm szigetelés a min 38-s fal (ha jól emlékszem) 3 rétegű üvegezés aminek a K értéke 1 közeli. Energia forrás lehetőleg alternatív módon nap kollektor, napelem, szélkerék, hőszivattyú. Maximálva van az egy hónapra eső energiafogyasztás. A szennyvíz kezelést is környezetbarát módon kell megoldani. Szóval a passzívház iszonyatosan drága és szigorúan ellenőrzik megfelel-e a kritériumoknak. Egyelőre szép álom. Legalább is itthon.