Franczy

Új processzorok az IBM low-end Unix szervereiben

Az IBM hamarosan új Power processzorokkal fogja ellátni legolcsóbb Unix-os szerver számítógépeit, vagyis többek közt ily módon is megpróbálja megnehezíteni az ebben a piaci szegmensben hosszú idő óta első helyezett Sun Microsystems életét.


pSeries 630
Jim McGaughan, az IBM szerverek fejlesztésével foglalkozó részlegének az igazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi év júniusában debütált négyprocesszoros p630-as szerver hamarosan már nemcsak 1 GHz-es frekvenciájú Power4 chipekkel, hanem 1,45 GHz-es Power4+ processzorokkal is rendelhető lesz. A nagyobb teljesítményű Power processzorokkal szerelt IBM p630-nak olyan ellenfelekkel kell majd felvennie a versenyt, mint amilyen például a Sun Microsystems-féle, ugyancsak négyprocesszoros Sun Fire v480.


pSeries 650
A Power4+ processzorok tavaly novemberben debütáltak, amikor is elsőként a Big Blue nyolcprocesszoros p650-es rendszerei voltak ilyen chipekkel rendelhetők. Az IBM vezetősége nemrégiben úgy döntött, hogy az új processzorokat a p650-en kívül más szerverekben is meg kell honosítani, és ennek eredménye, hogy immár a belépőszintű p630-as szerverek is rendelhetők az új Power4+ chipekkel. Tudni lehet egyébként, hogy az IBM az elkövetkezendő hónapokban a p650 és a p630 után más Unix szerverek esetében is be kívánja vezetni a Power4+ chipeket. Elődjeihez képest a Power4+ újabb, kifinomultabb gyártási technológiák segítségével készül, melynek köszönhetően a Power4+ elődjeinél olcsóbb, magasabb frekvenciájú, valamint alacsonyabb fogyasztású is lehet egyben.

McGaughan először nem kívánt nyilatkozni azzal kapcsolatban, hogy a Power4+ processzorok mikor érkeznek meg a cég high-end kategóriás tizenhat, illetve harminckét processzorral szerelt p670-es és p690-es szervereibe, később azonban utalásokat tett arra, hogy minderre akár már 2003 első felében is sor kerülhet.

McGaughan elmondta, hogy a Power4+ chipekkel szerelt új p630-as szerverek hagyományos Power4 chipekkel szerelt társaiknál mintegy 33 százalékkal nagyobb teljesítményre lesznek képesek, ezzel szemben áruk nem lesz ennyivel magasabb. Konkrét példát tekintve egy egyprocesszoros, 2 GB memóriával szerelt p630-as rendszer ára az új processzor következtében 17627 dollárról 20025 dollárra emelkedik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!