Berta Sándor

Kampány az Apple-készülékek gyártási körülményeinek megváltoztatásáért

Az iPhone és az iPad készülékek iránti nagy kereslet miatt az Apple kínai beszállítói többnyire egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy alkalmazottaik milyen körülmények között dolgozik, csak a profit a fontos a számukra. Ezen változtatna egy nemzetközi kampány.

A makeITfair akciónap keretében számos nagyvárosban tüntettek aktivisták az Apple boltjai, illetve a beszállítók üzemei előtt. Demonstrációt tartottak Budapesten, Berlinben, Amszterdamban, Helsinkiben, Lausanne-ban, Stockholmban, Tampereben, Uppsalaban, Utrechtben, valamint Hongkongban, Guadalajaraban és Tajpejben. A SACOM munkajogi szervezet jelentése szerint az elmúlt esztendőkben gyakorlatilag semmilyen pozitív változás sem következett be az ázsiai gyárakban. A dolgozók továbbra is azért küzdenek, hogy normális béreket kapjanak és ne kelljen annyit túlórázniuk.


"Az Apple 6 milliárd dolláros idei első negyedéves nyeresége a kínai munkások elnyomása során valósulhatott meg. Éppen ezért azt követeljük a társaságtól, hogy több pénzt juttasson ezeknek az embereknek. A vállalatnak tisztességesebb összegeket kellene kifizetnie a beszállítói számára és normálisabb szállítási határidőket kellene megadnia azért, hogy így teremtsen jobb munkakörülményeket a partnereinél dolgozók számára" - jelentette ki Cornelia Heydenreich, a makeITfair németországi koordinátora.

A makeITfair kampánynak azonban nem csak az Apple a célpontja, hanem igyekszik rámutatni a mobiltelefonok, a laptopok és az MP3-látszók gyártásánál uralkodó munkakörülményekre is. Az akciónapot támogatta a nem kormányzati szervezeteket, szakszervezeteket, tudósokat és aktivistákat tömörítő GoodElectronics. A követelések között szerepelt a megfelelő bérek, az elfogadható munkaidők és a tisztességes munkakörülmények biztosítása.

Az Apple ügyel arra, hogy a beszállítóinál megfelelő munkakörülmények uralkodjanak. A szabályok betartását rendszeresen ellenőrzik minden üzemben. Az óriáscég korábban jelentést készített a beszállítóinál tapasztalható körülményekről. A cég munkatársai a vizsgálataik során 127 üzemben 37 szabálytalanságot fedeztek fel. A beszállítóknál gyermekmunka éppúgy előfordult, mint veszélyes anyag használata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tikal #35
    Kínában? Azt látom hogy ebbe nem szól bele... de ha abba beleszól hogy mi jelenhet meg az interneten és mi nem, akkor szerinted abba nem szólhat bele hogy mennyi a minimálbér??? ebbe minden állam beleszól, kérdés hogy akar e, ugyanis Kínának a munkaerő az egyik legnagyobb exportcikke :)
  • llaszlo #34
    Attól még nem tudhatod pontosan, hogy mibe és hogyan szól bele.
    Miért, nálunk rendbe tesznek bármit is??
  • Tikal #33
    szerinted kinában mibe nem szól bele az állam? max amibe nem akar :) Ha akarnák akkor ezt a témát is rendbe szedhetnék.. a gazdasági vonatkozásait azonban gondolom átlátod.
  • llaszlo #32
    morden:
    És akkor ne vegyünk semmi műszaki cikket?? Ha már az összes cégre kiterjesztjük. Meg arról sem lehet elfeledkezni, hogy van akinek létkérdés egy Mac, mert mondjuk azzal dolgozik és megvette és megtanulta drága pénzért a SW-t akkor dobjon ki mindent az ablakon??? Vagy akinek a munkájához bármilyen spéci cucc kell Sony, HP stb azok is kezdjenek el mást használni??
    Nem a hétköznapi userek jelentik a nagy pénzt hanem pl a közbeszerzések. Amikor egy cég megvesz mondjuk 200 HP laptopot a dolgozóknak. Abból sokkal többet eladnak, mint egy MacBookból pl.

    Nincs olyan termék amit ne a kis rizszabálók gyártanának. Ennyi erővel semmit se vegyél, mert bármit veszel (cipő, póló, nadrág, telefon, mikró stb) mind a kizsákmányolt éhbérért dolgozó sárgák gyártanak.

    Egyébként akik itt okoskodnak, hogy hogyan mennek a megbízások meg, hogy az állam hogyan szól bele, azoktól kérdezem:
    Ti ott dolgoztok, bele láttok kína vagy akár a foxconn működésébe??
    Mert eddig csak feltételezéseket látok semmi konkrétumot.
  • morden #31
    Nem-nem , a felhasználóknak kellene változtatniuk, nem tartom sokra, dem ondjuk lenne egy 15 milliós facebook csoport aminek az lenne a célja, hogy " addig nem veszek apple terméket míg a munkakörülményeken nem javítanak " és be is tartaná ezt sok sok ember ( és kirterjesztené más cégekre is ) akkor esetleg.
    Én ha tehetem fair trade termékeket veszek, fair trade gatya póló vvan rajtam, meg fair trade kakaót iszom :D ( ha lenne akkor fair trade elektro cuccokat vennék)
  • Tikal #30
    ez eddig is világos volt... a kérdésem továbbra is él :) A cikk ugyanis ugy tesz mintha csak az apple problémája lenne ez, ezért kérdeztem, miért őket csesztetik, vannak még egy páran akik tehetnének ez ügyben. Ha az apple meg is oldaná ezt ahogy elképzeled, attól még ott van több millio másik munkás akik más ilyen cégeknél dolgoznak... szabad piacon ne várd hogy ez megváltozik államio beavatkozás nélkül, de ugy tünik a nagy kínai kommunstáknak se érdeke hogy dráguljon a munkaerő.
    A foxconn nem csak az applenek gyárt, tehát ha az apple kényszeritené valamire a foxconnt akkor más gyártokkal is kibaszna, azoknak meg lehet ez nem felelne meg.. szoval tényleg nagy céges kezdeményezére lenne szükség, de ilyen nem lesz.
  • teddybear #29
    A probléma Kínában éppen megoldódik, a nagy cégek elköltöznek máshová. Afrikában, meg Indonéziában épülnek a gyárak, ott egy marék rizsért kapnak melóst. Probléma letudva, kis kínai mehet vissza a rizsföldre.
  • morden #28
    Ismételten: "Nézd, ha ezek a cégek felelősen viselkednének akkor komolyan tudnának nyomást gyakorolni "

    Tehát ha akarna az apple akkor tudna nyomást nyakorolni, hisz a foxconn belőle (is él) ha az apple olyan szerződést kötne hogy ennyit és ennyit adok amiből a munkásoknak ennyit és ennyit KÖTELEZŐEN kellene juttatni akkor úgy lenne ( és az apple meg is teheti hisz iszonyatos mennyiségű pénze van ) pláne ha a többi gyártóval összefogna akkor még jobban tudna hatni pl a foxconnra (hisz maga az apple előállítása a teljes ár töredéke lehet csupnán ( valami 100 dollára emlékszem, hogy annyiba van egy apple iphon előállítása (kb 18 ezer ft+ némi pénz a fejlesztésre meg erre arra, 200 dollárért (kicsit kevesebb mint 40 ezer) adnák az iphont akkor is nyereséges lenne, a +100e tiszta nyereség ( a részvényeseké többynire akik tökéletesen semmit nem csinálnak a sok-sok pénzért ). Remélem így már érthető.
  • Tikal #27
    Mert a többi nagy cég olyan csoro hogy nincs pénze rendesen megfizetni a bérmunkásokat? :)

    Ez tudod hogy müködik? A gyártó elmegy kínában és ajánlatokat kér, aztán az egyiket elfogadja és elindul a gyártás. A gyártásért már a foxconn a felelős vagy akármelyik másik bérgyártó, ők adják a fizut.. ha az apple többet fizet nekik, szerinted azt ők a munkásoknak adnák?? A probléma nagyobb a foxconnál meg az applenél, egész kína az olcsó munkára épül. Amíg állami szinten nem lépnek fel ez ellen addig egy külföldi cég nem sokat tehet...
  • Tikal #26
    a sjaát hozzászolásodra gondolsz? az miért válasz a kérdésemre? :)