35
  • Tikal #35
    Kínában? Azt látom hogy ebbe nem szól bele... de ha abba beleszól hogy mi jelenhet meg az interneten és mi nem, akkor szerinted abba nem szólhat bele hogy mennyi a minimálbér??? ebbe minden állam beleszól, kérdés hogy akar e, ugyanis Kínának a munkaerő az egyik legnagyobb exportcikke :)
  • llaszlo
    #34
    Attól még nem tudhatod pontosan, hogy mibe és hogyan szól bele.
    Miért, nálunk rendbe tesznek bármit is??
  • Tikal #33
    szerinted kinában mibe nem szól bele az állam? max amibe nem akar :) Ha akarnák akkor ezt a témát is rendbe szedhetnék.. a gazdasági vonatkozásait azonban gondolom átlátod.
  • llaszlo
    #32
    morden:
    És akkor ne vegyünk semmi műszaki cikket?? Ha már az összes cégre kiterjesztjük. Meg arról sem lehet elfeledkezni, hogy van akinek létkérdés egy Mac, mert mondjuk azzal dolgozik és megvette és megtanulta drága pénzért a SW-t akkor dobjon ki mindent az ablakon??? Vagy akinek a munkájához bármilyen spéci cucc kell Sony, HP stb azok is kezdjenek el mást használni??
    Nem a hétköznapi userek jelentik a nagy pénzt hanem pl a közbeszerzések. Amikor egy cég megvesz mondjuk 200 HP laptopot a dolgozóknak. Abból sokkal többet eladnak, mint egy MacBookból pl.

    Nincs olyan termék amit ne a kis rizszabálók gyártanának. Ennyi erővel semmit se vegyél, mert bármit veszel (cipő, póló, nadrág, telefon, mikró stb) mind a kizsákmányolt éhbérért dolgozó sárgák gyártanak.

    Egyébként akik itt okoskodnak, hogy hogyan mennek a megbízások meg, hogy az állam hogyan szól bele, azoktól kérdezem:
    Ti ott dolgoztok, bele láttok kína vagy akár a foxconn működésébe??
    Mert eddig csak feltételezéseket látok semmi konkrétumot.
  • morden
    #31
    Nem-nem , a felhasználóknak kellene változtatniuk, nem tartom sokra, dem ondjuk lenne egy 15 milliós facebook csoport aminek az lenne a célja, hogy " addig nem veszek apple terméket míg a munkakörülményeken nem javítanak " és be is tartaná ezt sok sok ember ( és kirterjesztené más cégekre is ) akkor esetleg.
    Én ha tehetem fair trade termékeket veszek, fair trade gatya póló vvan rajtam, meg fair trade kakaót iszom :D ( ha lenne akkor fair trade elektro cuccokat vennék)
  • Tikal #30
    ez eddig is világos volt... a kérdésem továbbra is él :) A cikk ugyanis ugy tesz mintha csak az apple problémája lenne ez, ezért kérdeztem, miért őket csesztetik, vannak még egy páran akik tehetnének ez ügyben. Ha az apple meg is oldaná ezt ahogy elképzeled, attól még ott van több millio másik munkás akik más ilyen cégeknél dolgoznak... szabad piacon ne várd hogy ez megváltozik államio beavatkozás nélkül, de ugy tünik a nagy kínai kommunstáknak se érdeke hogy dráguljon a munkaerő.
    A foxconn nem csak az applenek gyárt, tehát ha az apple kényszeritené valamire a foxconnt akkor más gyártokkal is kibaszna, azoknak meg lehet ez nem felelne meg.. szoval tényleg nagy céges kezdeményezére lenne szükség, de ilyen nem lesz.
  • teddybear
    #29
    A probléma Kínában éppen megoldódik, a nagy cégek elköltöznek máshová. Afrikában, meg Indonéziában épülnek a gyárak, ott egy marék rizsért kapnak melóst. Probléma letudva, kis kínai mehet vissza a rizsföldre.
  • morden
    #28
    Ismételten: "Nézd, ha ezek a cégek felelősen viselkednének akkor komolyan tudnának nyomást gyakorolni "

    Tehát ha akarna az apple akkor tudna nyomást nyakorolni, hisz a foxconn belőle (is él) ha az apple olyan szerződést kötne hogy ennyit és ennyit adok amiből a munkásoknak ennyit és ennyit KÖTELEZŐEN kellene juttatni akkor úgy lenne ( és az apple meg is teheti hisz iszonyatos mennyiségű pénze van ) pláne ha a többi gyártóval összefogna akkor még jobban tudna hatni pl a foxconnra (hisz maga az apple előállítása a teljes ár töredéke lehet csupnán ( valami 100 dollára emlékszem, hogy annyiba van egy apple iphon előállítása (kb 18 ezer ft+ némi pénz a fejlesztésre meg erre arra, 200 dollárért (kicsit kevesebb mint 40 ezer) adnák az iphont akkor is nyereséges lenne, a +100e tiszta nyereség ( a részvényeseké többynire akik tökéletesen semmit nem csinálnak a sok-sok pénzért ). Remélem így már érthető.
  • Tikal #27
    Mert a többi nagy cég olyan csoro hogy nincs pénze rendesen megfizetni a bérmunkásokat? :)

    Ez tudod hogy müködik? A gyártó elmegy kínában és ajánlatokat kér, aztán az egyiket elfogadja és elindul a gyártás. A gyártásért már a foxconn a felelős vagy akármelyik másik bérgyártó, ők adják a fizut.. ha az apple többet fizet nekik, szerinted azt ők a munkásoknak adnák?? A probléma nagyobb a foxconnál meg az applenél, egész kína az olcsó munkára épül. Amíg állami szinten nem lépnek fel ez ellen addig egy külföldi cég nem sokat tehet...
  • Tikal #26
    a sjaát hozzászolásodra gondolsz? az miért válasz a kérdésemre? :)
  • morden
    #25
    kb 4cmrel lejebb előre meg van válaszolva az amit írsz, olvas el előtte legalább a legutolsó hozzászólást...
  • Tikal #24
    de miért nem a foxconn ellen tüntetnek vagy a többi bérgyártó ellen? vagy zárjuk be egész kínát, az lenne a legegyszerűbb.. idioták...
  • morden
    #23
    Nézd, ha ezek a cégek felelősen viselkednének akkor komolyan tudnának nyomást gyakorolni nem csak ilyen f*szágokat csinálni : http://www.origo.hu/techbazis/hightech/20110505-nem-lehetnek-ongyilkosok-az-ipadek-osszeszereloi.html
  • llaszlo
    #22
    Az apple, sony, asus, ms stb akik még ott gyártatnak hiába fizetnének többet a foxconnak abból a munkások egy büdös vasat sem látnának. Ez az egész már itt megbukott.

    Hiába okoskodnak ezek az "okos" tüntetők, hogy az apple a kocsog, mintha a többi nem ott gyártatna attól még sajnos nem lesz jobb.

    Vagy ti komolyan gondoljátok, hogy ha az apple, sony, asus, ms stb többet fizetne abból a munkások bármit is megkapnának?? Ez röhej. LOL
  • tomcsa4
    #21
    Respect a normális hangnemért. Nekem csak egy ipod touchom van. Imádom, nagyon szuper. Természetesen nem használom ki. De arra jó, ha meg szeretnék nézni egy mailt, akkor nem kell gépet kapcsolnom. Vagy nézek táncos videókat, akkor ezért sem kell gépet kapcsolnom. De jó, van rajta pár logikai játék és kész. De elismerem ,hogy divat cikk ez a táblagép. De sok mindent nem használunk ki a környezetünkben (sőt, több doglot alig használok, pl gofri sütőt is). De jó ötlet ez a táblagép. Kiváltja a notit és a netbookot is. Amióta kijött az első táblagép (Ipad), abban a másopercben meg lett számlálva a notebook ideje. Kész, vége ennek a kiépítésnek (a netbook az eleve baromság volt).
    Van akkora táblagép, mint egy telefon és van akkora, mint egy noti.
    Vannak ezek a könyvolvasók. Hát én még mindig a hagyományos papíralapú könyveket veszem (elég sokat), nem tudnék olvasni gépen, de még ipod touchon sem. De cikkeket ilyeneket igen. Én kipróbáltam az ipad 1-et és jó elképzelés. Jók ezek a táblagépek.
  • laca103
    #20
    Figyusz, elismerem, hogy vannak olyan személyek, akiknek (akár hivatalból) 24/7 -ben online kell lenniük. Például egy nyomdásznak akinek naponta többször küldenek többoldalas dokumentumokat, szerkesztésre, javításra, jóváhagyásra, miközben össze vissza járkál az országban, mindezt egy Ipad nélkül igencsak kellemetlen volna végigcsinálni.
    És NEM veszek, se notit, se táblagépet, és tudod miért??? Mert kurvára nincsen rá szükségem! A heti 2-3 jegyzőkönyvet(ami ugyebár igényel némi matlab, és excell/calc/origin használatot is ...) 1-2 egyéb beadandót a szaros kis asztali gépemen is tökéletesen meg tudom csinálni (persze nem vagyok kollégista, így könnyebb noti nélkül).
  • morden
    #19
    Én teljes mértékben egyet értek laca103-mal, az én véleményem szerint is az iphone ipad funkcióinak a töredékét használják ki a felhasználók elsöprő többsége, és inkább "villognak" vele (bár az én szemembe inkább szánalmas az ha valaki 150 ezerét vesz egy olyan telót aminek a képességei megegyeznek egy 60 ezeres más márkájú telefonéval. )
  • tomcsa4
    #18
    Akkor egyik okostelefont sem kell megvenni, mert azokat is csak minimális részben használod. Sőt notit se vegyél. És egyik tábkagépet se. Számítógéped miért van? Hogy baromságokat kommentelj, meg játssz? Add el, felesleges.
  • morden
    #17
    Az apple azért lett kiemelve, mert annyi pénze van mint égen a csillag szinte semmibe nem kerülne neki az, hogy a munkásainak (akikből megél) normálisabb fizesse /jobb munkakörülményeket biztosítson ,jahogy csökkenne a profit inkább szívjon néhány 10 ezer ember :(
  • nextman
    #16
    Szerintem van értelme pont az apple-t kiemelni ilyenkor, ugyanis most piacvezetők.
    Sőt, a többiek őket másolják bármiben, amit csinálnak.
    Szóval, ha őket,a Google-t, és az MS-t emelik ki ilyen felmérések tekintetében, az nagyon is helyes, kit emelnének ki, a Sanyo-t vagy Videoton-t?
  • Zolivok
    #15
    minden elektronikát a foxconn gyárt
  • llaszlo
    #14
    Ennyi erővel semmit se vegyünk, mert mindenki kihasználja a kínaikat.
    Tessék itt van a lista, hogy kik gyártatnak még ugyanott ahol az apple.
    A sok hülye meg el is hiszi, hogy ha mást vesz akkor az sokkal jobb körülmények között gyártották. Szánalmas ez az apple ellenesség, mintha ők lennének a nagy gonosz a többi cég meg a jótündér. Aha.

    Nem mellesleg a legtöbben nem a hype miatt vesznek apple cuccod, de a sok tudatlan csak azt látja, hogy ezért veszik. Igen vannak ilyenek, de közel sem a többség, sőt.

    A kis pöcsöknek meg nem csak iphone van hanem egy rakás okostelefon. Ott a szülő a hülye. Miért kell már meint az applet kiemelni? mintha a többi cég cuccát nem is vennék. Nem kell álszentkedni és a többi céget jószínben felmutatni, mintha ők puszira adnának mindent.

    Igenis van igény az apple cuccaira nem is kicsi (vannak akik már évek óta elégedettek vele és újra olyan cuccot vesznek ezt hívják márkahűségnek) és van aki csak menőzni akar és azért vesz. De ezek vannak jóval kevesebben.
  • laca103
    #13
    Szerintem az egyetlen ésszerű megoldás, ha az adott egyén nem vásárol olyan dolgot amire nincsen reális szüksége. Pl Apple termékek 80-90%-ban státusszimbólumként funkcionálnak mint valódi akár 50%-ban(még ez is sok...ha az átlag Iphone felhasználót nézzük) kihasznált eszközként. És hiába vagyunk mi az "ártatlan vásárlók", ha semmi valós szükségem nincsen egy Iphone-ra, akkor igenis felelős vagyok a munkások kiszipolyozásáért, mert generálok egy valótlan igényt, leadok egy rendelést, miközben se nem munkához, se nem egyéb nyomósabb indokom nincsen arra hogy 24 órán keresztül online legyek, és simán kibírom azt az 1 órát míg hazabuszozok internet nélkül....
    Szerintem IGENIS FELELŐS a "trendi vásárló" is a kiszipolyozás miatt!
  • laca103
    #12
    Igazából arról szól az egész, hogy akinek iszonyatosan sok pénze van annak mégtöbb legyen, és aki alul van még nehezebben tudjon felmászni egy középkategóriás életre.
    ugyebár itt több tízmilliárdos PROFIT-ról beszélünk, azaz ez az a pénz ami marad azután miután a mérnöki gárdákat, a fejlesztőüzemeket-laborokat, tudósokat, alapanyagokat, gyári munkásokat, kifizették, (akiket a mégújabb technológia kifejlesztéséért fizetnek ugyebár). Tehát nézzük csak hogy a több 10M$-os haszon hány ember magánvagyonát is gyarapítja? nem túl sokét...

    Másik, továbbá azt sem értem, hogy a kis 14-15 éves kölköknek mi a büdös f@sz szüksége van Iphone-ra Ipadra, stb? még én 23 éves műegyetemista létemre sem érzem hiányát sem az Iphone-nak sem az Ipadnak, sőt még laptopnak sem... van egy alsókategóriás mp3-lejátszóm amit már 5 éve használok teljes megelégedettséggel, és egy ősöreg SonyEriccson-om amit megtanítottam numerikusan integrálni, és egyszerűbb pdf-eket olvasni...
  • morden
    #11
    Már sokadjára írom, AZ NEM MENTI FEL AZ APPELT, HOGY A TÖBBI CÉG IS EZT CSINÁLJA, attól még bűnös, és mivel bőven bőven volna rá pénze, hogy 1 tolvonással megváltoztassa a saját dolgozói életét ( csak akkor 40ről lehet 20 milliárd lenne a nyereség ,ami még így is felfogthatatlanul sok pénz) csak hihetetlenül kapzsi cég.

  • NEXUS6
    #10
    Kb ez lenne a nyugat egyetlen túlélési esélye a BRICK országokkal szemben.
    Kíváncsi vagyok nagyjaink mikor jönnek rá?
  • wednes
    #9
    "Ha magasabb juttatásokat, és korrektebb munkaidőt sírnak ki maguknak, annak csak egy eredménye lehet, az almás cuccok még drágábbak lesznek"

    Ugyanazon profit mellett lesznek csak drágábbak.
    Egyébként ez baj? Legyenek akkor drágábbak. Ha az emberek így is megveszik, akkor vegyék vigyék, ha nem akkor nem. Vesznek majd mást, helyettesítő terméket vagy másra költik a pénzüket.
  • wednes
    #8
    Ha arra várunk, hogy a cégek változzanak akkor arra várhatunk egy jó darabig, kb. örökké.
    Egyébként nem is az ő dolguk,(jó cég rossz cég ilyen értelemben nem létezik) hanem az állam feladata, hogy lefektesse a játékszabályokat, ellenőrizzen és szankcionáljon ha kell. És az állam erejétől és érdekeltségétől függ, mennyire tudja betartatni az intézkedéseket vagy a törvényeket.

    Nálunk se rózsás a helyzet ezen a téren. Ott húzzák le a dolgozókat, ahol lehet. Nincs egyébként ez céghez kötve, csak mozgástérhez. Egy pl ausztriai üzletben teljesen másképp bánnak a dolgozókkal, mint itt vagy még keletebbre. A cégek, mindig a "megfelelő körülményekhez" igazodnak.
  • Sir Quno Jedi
    #7
    "Workers are not Machines" Én ezt nem nagyon lobogtatnám, mert a tőkés vállat von, hogy ja "Tééényleg!" ééés a következő üzeme szénné lesz gépesítve (szok, olcó, robot), akkor meg azért fognak tüntetni, hogy miért nem adnak nekik munkát, miért gépek dolgoznak helyettük!!! Mert ezeknek "semmi sem jó". :D Ugye a gépeknek nincs önbecsülésük, de nem is tüntetnek...
  • niof
    #6
    Ha magasabb juttatásokat, és korrektebb munkaidőt sírnak ki maguknak, annak csak egy eredménye lehet, az almás cuccok még drágábbak lesznek. Nyilvánvaló, hogy a beszállítók, az így felmerülő többletköltségeket a vevőre terhelik, ők meg a végfelhasználókra.
    Sajnos a tömegtermelésben (bármilyen területen, itthon is) a kisemberek, soron, futószalag mellett stb... dolgozók vannak megszivatva, ez a modell teljesen általánosan el van terjedve.
  • cocacola111
    #5
    a csóri apple-nek a gyártója a Foxconn,valamint samasung ...stb.az apple közvetlenűl nem gyárt.maximum gyártat cuccokat.szal azokat a válalatokat kellene oltani nem az apple-t
  • llaszlo
    #4
    "10 eve az MS volt a gonosz, 10 ev mulva meg a Google lesz."

    Pont ezt írtam egy másik fórumon én is. :)
    Úgy látszik még nem értek ide az appleantifanboyok.
  • G_ArchAngel #3
    10 eve az MS volt a gonosz, 10 ev mulva meg a Google lesz.

    Mondjuk en pont leszarom a kinaiakat, amig sajat eletkorulmenyeinken nem tudunk valtoztatni, mi a (khm...) Nagy Nyugati Civilizacio Leanyai es Fiai:(
  • creed13
    #2
    Szerintem pont ez a gond, h bármelyiket lehetne írni...
  • Hungarikum
    #1
    Apple helyet bármelyik random multi céget is lehetett volna írni... csak most az alma a gonosz.