Gyurkity Péter

Másfélszer több okostelefon idén

Friss előrejelzés szerint az idei évben 50 százalékkal több okostelefont szállítanak majd le a különböző gyártók, miközben az operációs rendszerek területén egyedül az Android és a Symbian pozíciója változhat jelentős mértékben.

Az IDC közzétette legújabb elemzését, amelyben kiemelt szerepet kapott az okostelefonok piacának várható bővülése (amely inkább robbanásként jellemezhető, az általános hangulatnak megfelelően), illetve a mobil operációs rendszerek erőviszonyainak valószínű változása, bár ez utóbbi sem rejt magában nem meglepetéseket.

A piackutató cég adatai szerint idén mintegy 450 millió okostelefon kerül majd a globális piacra, amely jelentős bővülésként értékelhető, tekintettel arra, hogy ez a szám tavaly éppen csak átlépte a 300 milliót. 2011 minden kétséget kizáróan az Android éve lesz, a jóslat szerint a Google szoftverének piaci részesedése csaknem eléri majd a 40 százalékot, miközben a többiek legfeljebb stagnálni, illetve visszaesni tudnak, ami nem sok jót tartogat számukra a jövőre nézve. A Symbian lesz az idei év nagy vesztese, az általa elfoglalt szelet alig 20 százalékra csökken, ebben azonban már fontos szerepet játszik a Nokia azon döntése, amely a saját szoftver helyett a Windows Phone 7 platformnak biztosít elsődleges helyet a különböző készülékeken.


Mind az Apple iOS, mind pedig a RIM Blackberry 15 százalék körül mozog majd az év végén, ez pedig várhatóan az évtized közepére sem változik komoly mértékben, 2015-ben előbbi továbbra is 15, utóbbi pedig majdnem 14 százalékot mondhat majd magáénak. Az Android ezalatt bebiztosíthatja előnyét, részesedése 45 százalékra bővülhet, míg a Windows Phone komoly előretörést érhet el (nyilván többek között szintén a Nokia döntése révén), gyakorlatilag elfoglalhatja majd a Symbian jelenlegi pozícióját a maga 20 százalékával, ami kétségkívül jobban fest a jelenlegi, illetve az év végére jósolt 5,5 százaléknál.

A Symbian ugyanezen idő alatt szinte teljesen eltűnik majd a térképről, míg a többiek a futottak még kategóriában maradnak, vagyis új belépő megjelenését nem tartják valószínűnek a cégnél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #5
    Enyészeté? Ez alatt mit értesz? Nyilván nem tudja felvenni a harcot az androiddal de mint gyártó a 15%-al bőven piacvezető és az előrejelzés szerint az is marad. Gondolom nem fog sopánkodni az apple a piacvezető pozición....
  • Zoliz #4
    épl oprendszere rossz mert hack nélkül vajmi szabadságot ad
  • lenox01 #3
    Nem gondoltam volna hogy az apple rendszere ilyen gyorsan az enyészeté lesz. Valami komolyabb harcra számítottam.
  • aronvirginas #2
    Emlékszem tavaly még teljesen más erőviszonyokat jósolt az IDC. Ennyit a hitelességükről...
  • narumon #1
    Ha ez tényleg így marad akkor gyak. az apple (és ezek szerint a RIM is) bebetonozta magát a piacvezető pozicióba. Érdekes.