Gyurkity Péter

Temetik a VGA-t és a DVI-t a nagyobb gyártók

Több fontos gyártó, mondhatni a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai piac nagyobb nevei, állapodtak meg a napokban arról, hogy a címben említett két technológiát (és harmadik, a mainstream termékekben ritkábban használt társukat) alig néhány éven belül teljesen kiszorítják saját kínálatukból. Helyettük a HDMI és a Displayport veheti át a stafétabotot, mégpedig jól elkülönített szerepkörben, megfelelően körülhatárolt feladattal. Egy szereplő azonban egyelőre hiányzik a nagyok köréből.

A fontos technológiai váltásról érdekes módon elsőként a két nagy rivális, az AMD és az Intel illetékesei állapodtak meg, ehhez a furcsa szövetséghez csatlakoztak később bizonyos PC-gyártók, valamint a különböző kijelzők és egyéb termékek készítői. A csapatot jelenleg az x86 processzorok és grafikus vezérlők piacát egyaránt párban vezető két cég mellett olyan nevek alkotják, mint a Dell, a Lenovo, az LG, valamint a Samsung. Az nVidia egyelőre nem jelezte részvételi szándékát, így ők kimaradnak a szövetségből.

Az újdonsült partnerek elsősorban arra hivatkoznak, hogy míg az utóbbi években a multimédia és a különböző tartalmakat megjelenítő eszközök terén óriási fejlődés ment végbe, a csatlakozók fejlődési íve nem követte ezt, dacára annak, hogy immár meglévő technológiák jelenléte könnyítené meg a váltást. Ennek következtében még mindig széles körben elérhető a VGA (Video Graphics Array), valamint az LVDS (Low Voltage Differential Signaling), amelyek analóg jellegüknél fogva már nem felelnek meg az új követelményeknek. (Ez utóbbi technológiát elsősorban beágyazott eszközökben alkalmazzák, így nem kell meglepődnünk azon, ha a rövidítés nem hangzik túlságosan ismerősnek.) Hasonló sorsot szánnak azonban a némileg fiatalabb DVI-csatolóknak is, amelyeket szintén elavultnak minősítenek.


A VGA még a nyolcvanas évek végéről maradt ránk, és még a mai napig igencsak elterjedt, szinte minden asztali és mobil eszközön megtalálható az ismerős foglalat. A szövetkező gyártók szerint azonban végleg le kell számolni a múlttal, a jövőt pedig a Displayport és a HDMI jelenti, jól elkülönített feladatkörrel. Míg ugyanis előbbi elsősorban a személyi számítógépeken kapna helyet és a monitorokhoz való csatlakozást szolgálná, addig utóbbi a HD-televíziók alkalmazását tenné lehetővé (a megfelelő minőségi ugrás mellett). Egészen pontosan jelenleg a Displayport 1.2, valamint a HDMI 1.4a kizárólagos alkalmazása mellett határozták el magukat - ez nyilván a további fejlesztések mentén változhat majd.

A most megkötött megállapodás értelmében az Intel 2013-ban felhagy az LVDS alkalmazásával a különböző PC-termékekben, a VGA esetében pedig az évtized közepén, 2015-ben járnak el majd ugyanígy. Az AMD a maga részéről 2013-ban a legtöbb termékből száműzi az LVDS, a VGA, valamint a DVI-I technológiát, két évre rá pedig minden fennmaradó terméküknél megismétlik a lépést. Jól látható tehát, hogy a gyártók 2015-nél húzzák meg a határvonalat, ehhez pedig nyilván a többi résztvevő is csatlakozik majd. A Samsung részéről példaként említették, hogy a beágyazott Displayport noteszgép panelek révén már most is támogatják az átállás megkezdését, ezek forgalmazását pedig az LCD üzletág idén márciusban megkezdte.

Arra a szövetség néhány tagja rögtön ígéretet tett, hogy a lépés nem jelenti majd az érintett korosodó platformok teljes halálát, hiszen folytatják majd az átalakítók forgalmazását. Az AMD saját DVI-HDMI eszközét említette meg a közleményben, amelyek a cég grafikus kártyáival együtt érkeznek, míg az Intel részéről mindössze annyit árultak el a sajtó érdeklődésére, hogy 2015-től kezdve már kizárólag a két újabb technológiát (Displayport és HDMI) támogatják majd.


Mindehhez hozzátehetjük, hogy a régi csatlakozók megmaradhatnak egyéb gyártók készülékeiben, hiszen itt mindössze a fenti vállalatokat tömörítő szövetség szándékáról van szó. Nagy kérdés persze, hogy a fontosabb szereplők határozott kiállása után mennyien lesznek hajlandók továbbra is támogatni a régebbi platformokat - arról nem is beszélve, hogy maguk a vásárlóknak semmi dolguk, tétlenül szemlélhetik majd a váltást, különösebb fenntartások nélkül beszerezve az újabb, az érintett csatlakozókat immár elhagyó modelleket. Mindenképpen említésre méltó azonban az nVidia távolmaradása, hiszen ez azt is jelentheti, hogy a rivális cégnél nem sietnek annyira a váltással, és szeretnék elnyújtani a VGA és a DVI életciklusát. Erről azonban egyelőre nincs hivatalos információ, mivel az illetékesek nem nyilatkoztak a kérdésben.

A megállapodás támogatói kiemelték, hogy a PC-gyártók jó része áldását adta a tervre, ezzel pedig kialakulhat az egységes front. Már csak azért sem mutatkozik nagy esély a komolyabb ellenállásra, mert a különböző eszközöket meghajtó processzorok támogatása nélkül bonyolult lenne biztosítani a gondmentes alkalmazást. A HDMI és a Displayport kizárólagos használata kisebb méretű, kényelmesebb, és alacsonyabb fogyasztású megoldásokat ígér, vagyis nemcsak a nagyobb felbontás és a jobb minőség szerepel a pozitívumok oldalán. Attól sem kell tartanunk, hogy mindez jelentős mértékben megemelné az árakat, hiszen egyrészt már meglévő technológiákról van szó, másrészt pedig a jóval szélesebb körben történő alkalmazás önmagában kedvezően hat az árakra.

Az Intel a maga részéről a PC-élmény további fokozását helyezi előtérbe. Az Intel Visual and Parallel Computing Group első embere például arról beszélt, hogy az új technológiák további innovációk előtt nyitják meg az utat, a cég pedig a visszafelé történő kompatibilitás jelentette gondok helyett ezek tökéletesítésére koncentrálhat. Nagy meglepetés tehát nincs, az elkövetkező években mindenhol a digitális csatlakozók veszik majd át a főszerepet, ha tetszik ha nem. Már csak arra vagyunk kíváncsiak, hogy az egyes gyártók milyen újításokkal igyekeznek majd elvarázsolni a vásárlót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #47
    Ne viccelj, akkor nem lehet a laikusokat újra és újra lehúzni...
  • willard #46
    Újabb istenverte formátum, amivel lehet hizlalni a hardvereladásokat. Lenne már egy kikúrt felülről kompatibilis cucc, mint az USB, vagy mini USB.
  • opeca #45
    Ja ezekből meg él 100 a Földön, akinek ennyire számít a többi milliárd embernek meg az, hogy ne kelljen húszezer zsinórt dugdozni mert DVI barátunk csak videójeleket visz át.
  • opeca #44
    Hogy lehet egyáltalán olyan szabványt létrehozni, ami videó jeleket továbbít, de audiót nem???

    Azt csodálkoznak, hogy temetni kell.
  • DeviloftheHell #43
    digitális jelet ad mind a 3 szabvány dvi- hangot nem visz át, hdmi, nagy bitrátáju hangot nagy frekvencia tartományban, a displayport nagysávszélt kinál viszont csak pcm hangot, mellesleg rohadt nehéz olyan monitort találni amelyiken van egalább dvi csati és 5ms nél nem lassabb, amelyiken már van hdmi azmár joval drágább, de amin már displayport is van na azok a 90rongy környékiek, videkártyákon meg jóideje van displayport, kb 2-3generáciora visszamenöleg az összes ati kártyán
  • sanyicks #42
    "mert az mondták a monitor guruk, hogy ez a legjobb csak kép átvitelre,"
    Ezek is ilyen aranyozott csatis, azt hallottam a szomszéd pistikétől "guruk" lehettek...
  • NovaTerra #41
    Nekem Dell monitorm van, mindenféle kimenet van rajta, ráadásul adtak hozzá egy halom kábelt, displayport, hdmi, vga, dvi, tehát a gyártók se tudják a tulajnak milyen gépe van, ezért felszerelik mindennel a monitort, gondolom ez + pénz. Egységes szabvány úgyse lesz, a gyártók rivalizálása miatt, kartellezni meg nem szabad elvileg, persze ettől még megegyezhetnének. Egyébkén én DVI-D használok, mert az mondták a monitor guruk, hogy ez a legjobb csak kép átvitelre, displayport meg olyanoknak jó leginkább, akik hangot és képet is egy kábelen akarják tobábbítani.
  • sanyicks #40
    a digitális bemenet (dvi) mert elvileg arra is rá vannak toszva a másolásvédelmi fosok ami meghalt. vga-n meg simán ment mert arra nincs.
  • DrTre #39
    Előbb talán el kéne látni az ilyen eszközöket digitális, leginkább ugye hdmi és displayport-tal, majd azután temessék a többit. Rengeteg monitoron még mindig nincs hdmi, hiába 23 meg 24 colos. A displayportról ne is beszéljünk, az még videókártyákon sincs elterjedve. Értem én, hogy el kéne hagyni pl a vga-t, de könyörgök, előbb jussunk el oda, hogy a többit minden eszközön használhassuk.
  • rumkola #38
    patch cat6 kellene mindenbe egységesen

    100/1000mbit