47
  • [HUN]FaTaL
    #47
    Ne viccelj, akkor nem lehet a laikusokat újra és újra lehúzni...
  • willard
    #46
    Újabb istenverte formátum, amivel lehet hizlalni a hardvereladásokat. Lenne már egy kikúrt felülről kompatibilis cucc, mint az USB, vagy mini USB.
  • opeca
    #45
    Ja ezekből meg él 100 a Földön, akinek ennyire számít a többi milliárd embernek meg az, hogy ne kelljen húszezer zsinórt dugdozni mert DVI barátunk csak videójeleket visz át.
  • opeca
    #44
    Hogy lehet egyáltalán olyan szabványt létrehozni, ami videó jeleket továbbít, de audiót nem???

    Azt csodálkoznak, hogy temetni kell.
  • DeviloftheHell
    #43
    digitális jelet ad mind a 3 szabvány dvi- hangot nem visz át, hdmi, nagy bitrátáju hangot nagy frekvencia tartományban, a displayport nagysávszélt kinál viszont csak pcm hangot, mellesleg rohadt nehéz olyan monitort találni amelyiken van egalább dvi csati és 5ms nél nem lassabb, amelyiken már van hdmi azmár joval drágább, de amin már displayport is van na azok a 90rongy környékiek, videkártyákon meg jóideje van displayport, kb 2-3generáciora visszamenöleg az összes ati kártyán
  • sanyicks
    #42
    "mert az mondták a monitor guruk, hogy ez a legjobb csak kép átvitelre,"
    Ezek is ilyen aranyozott csatis, azt hallottam a szomszéd pistikétől "guruk" lehettek...
  • NovaTerra
    #41
    Nekem Dell monitorm van, mindenféle kimenet van rajta, ráadásul adtak hozzá egy halom kábelt, displayport, hdmi, vga, dvi, tehát a gyártók se tudják a tulajnak milyen gépe van, ezért felszerelik mindennel a monitort, gondolom ez + pénz. Egységes szabvány úgyse lesz, a gyártók rivalizálása miatt, kartellezni meg nem szabad elvileg, persze ettől még megegyezhetnének. Egyébkén én DVI-D használok, mert az mondták a monitor guruk, hogy ez a legjobb csak kép átvitelre, displayport meg olyanoknak jó leginkább, akik hangot és képet is egy kábelen akarják tobábbítani.
  • sanyicks
    #40
    a digitális bemenet (dvi) mert elvileg arra is rá vannak toszva a másolásvédelmi fosok ami meghalt. vga-n meg simán ment mert arra nincs.
  • DrTre
    #39
    Előbb talán el kéne látni az ilyen eszközöket digitális, leginkább ugye hdmi és displayport-tal, majd azután temessék a többit. Rengeteg monitoron még mindig nincs hdmi, hiába 23 meg 24 colos. A displayportról ne is beszéljünk, az még videókártyákon sincs elterjedve. Értem én, hogy el kéne hagyni pl a vga-t, de könyörgök, előbb jussunk el oda, hogy a többit minden eszközön használhassuk.
  • rumkola
    #38
    patch cat6 kellene mindenbe egységesen

    100/1000mbit


  • Mat666
    #37
    Már épp ideje volt.
  • Caro
    #36
    A DVI kétségtelenül jó dolog, ha azt nézem hogy a VGA még mindig él, holott annak veszni kellett volna. A HDMI biztosan nem fogyaszt kevesebbet a DVI-nál, ahogy a cikk állítja, pont a másolásvédelem miatt (crypto chip talán termeli az áramot??).
    Amúgy viszont ugyanaz mint a dvi, csak van benne egy spdif, meg egy mechanikailag gyengébb csatlakozó...
    Amúgy érdekes, hogy a CGA és az EGA digitálisak voltak, csak a VGA lett analóg... mondjuk azok ilyen szempontból megelőzték a korukat, mert így a monitorba kellett tenni az ADC-t, nem a kártyára. Viszont a VGA a maga korában flexibilis volt, hiszen 256 színre találták ki, de analóg mivolta miatt átmegy rajt akármennyi, ezért nem kell ma sem a 1080p 32bit hez más csatlakozó. Persze egy hosszabb kábelen szemmel láthatóan zajos (főleg nagy felbontáson, vagy ha egy KVM switch is van a monitor és a gép között).
  • Caro
    #35
    Ez jó kis cucc lesz, de lehet éppen azért nem fog elterjedni, mert így nem lenne megint 1000+1 háziszabvány :)
  • Caro
    #34
    Létezik jelenleg is USB 2.0-s monitor, valamint olyan kit is kapható, ami etherneten küldi át a jelet. Persze ezek tömörítenek.
  • 5c0rp330n
    #33
    mellesleg alapbol is nonszensz a felvetes, az usb alapvetoen adatatvitelre van kitalalva, valoszinuleg abszolut nem alkalmas arra amire egy megjelenitoport.
  • 5c0rp330n
    #32
    ezzel hatalmas baromsagot mondtal, remelem tudod. egyreszt az usb3 valszeg legfeljebb papiron tud annyit es a gyakorlatban kozel sem, masreszt ha tudna is annyit, az is messze keves lenne ahhoz hogy hosszutavon szabvany legyen, harmadreszt az usb3 egyaltalan nincs elterjedve meg sehol, es nem is biztos hogy kulonosebben el fog.
  • AgentKis
    #31
    Ha már szabványok:

    Miért nem jó az USB 3.0?? 1920x1080 32bit színmélységgel 60 frame/sec mellett is belefér 4Gbps-be. Az USB 3.0 5Gbps-t tud. Akkor mire nem elég?
    Szabványos csatlakozó, szabványos átvitel. Túl egyszerű lenne...
  • AgentKis
    #30
    Sok olyan részvényes van ám aki ennyiért nem csak a más anyját .... meg.
  • MrImy
    #29
    :D Ez mekkora baromság, itt szenvednek ezekkel a korlátozott képességű rendszerekkel, pedig már egy ideje igencsak aktuális a HDBaseT nevű megoldás, amely mögött nem kis nevek sorakoztak fel. Nekem DisplayPort van a laptopomban 2 éve, semmire nem mentem vele. 10 eFt Egy DP -> DVI átalakító.
    A legtöbb megfizethető árkategóriás monitor meg DP "free" :D
    Így tényleg aggódom, hogy valóban átveszi a vezető helyet ...

    HDBaseT
  • Gerygrey
    #28
    Normálisabb mobilgyártók (pl HTC) évek óta mini-, majd egy ideje micro USB csatlakozót tesznek a készülékekre.
  • MsUser
    #27
    Nekem a DELL monitorom is tartalmaz D-SUB és DVI csatlakozót is, jobb a DVI akárki akármit mond. Nem ártana egységesíteni egy formátumra, mondjuk a HDMI-re és kész, mennyivel könnyebb lenne ha egységesítenék a csatlakozókat és kábeleket. Pl. minden mobil gyártó más kábelszabványt használ adat átvitelre, miért nem jó a mini USB és egy kábel mindenhez, az új szabvány és a csatlakozó és kábel tervei felesleges pénz kidobás, amit a vevők fizetnek meg.
  • Garrett27
    #26
    Ezt hogy érted? Mi nem működött?
  • sanyicks
    #25
    ne szórakozzunk már... 1 sor nem elég ahhoz hogy annyira asszinkronba kerüljön a dolog. Ahhoz valami nagyon béna órajelgenerátor kell.
    Én monitorom is vga-s lcd, azt 1:1 pixel mindig natív felbontásban. kb évente kell egy auto adjust mert elcsúszik picit.
    Aztán egy 1,5 méteres árnyékolt kábelen aztán nem sok zaj keletkezik...
    annyira azért nem rossz.
  • kvp
    #24
    "Erre való a natív felbontás feltűntetése"

    A nativ felbontas sem segit abban, hogy analog modban egy adott soron belul atcsuszhatnak a pixelek egymasba (gyk: analog blending), mert a sor elejen szikronizal a videokartya es a monitor orajel generatora, de a sor vegeig nincs ujabb szinkron. Digitalis esetben a kisebb (1 pixelnel kisebb) csuszasok nem johetnek letre, mert minden pixelhez jar egy orajel is. Mindezek melle jon a digitalis atvitel miatti zajmentesseg es ugyanaz a monitor ugyanazzal a videokartyaval maris jobb kepet ad digitalis kapcsolattal, mint analoggal.
  • [HUN]FaTaL
    #23
    Normális ember ma már nem használ analóg kimenetet, ha teheti. Sőt, normális ember ma már nem vesz csak D-SUB-bal rendelkező monitort.
  • 5c0rp330n
    #22
    vesszel te a francba meg a faszsagaid.
  • Zoliz
    #21
    A Display Port-nak (copyrighted) kellene kihalnia, mert az égvilágon semmi haszna nincs és alig látok eszközt ami kihasználná a nagy semmi előnyeit. Magyarul semmi szükség rá. Kihalásra ítéltetett. A DVI viszon sokáig élni fog, mert sokan akarnak majd még olcsón második-harmadik monitort vásárolni és a régi monitorok is jók. VESSZEN A DISPLAY PORT a francba!!!
  • sanyicks
    #20
    "Ez torzitasmentes kepet jelent, amit az analog vga technologia alapvetoen nem tud biztositani, mert ott nincsennek jelezve a vizszintes pixel hatarok. (csak sor es kep vegen van szinkron jel)"

    Erre való a natív felbontás feltűntetése
  • kvp
    #19
    Erre csak annyit mondanek, hogy ahhoz kepest hogy temetik a dvi-t meg a vga-t, az ember szinte keptelen egy hasznalhato 10 inch-es mini laptopot talalni amin van rendes digitalis kepkimenet. (dvi/hdmi/displayport/valami) Arrol mar nem is beszelve, hogy az integralt chipek nem visznek rendesen semmilyen hasznalhato felbontast (pl. 1200p-t). Az lvds hasznalatat valoszinuleg nem fogjak megszuntetni, mert azt hasznalja jelenleg az osszes digitalis kimenet. Siman lvds-nek akkor hivjak, ha nem kap csatlakozot, csak a panelhez van egy tusor. Igy peldaul a laptop kijelzok kozvetlenul mehetnek a videokartyara, extra csatlakozok es titkositas/kodolas nelkul. Egyebkent szerintem a 10g-s ethernet jobb kijelzo csatolo szabvany lenne, rendes ip alapu protokollal, azon barmi atmegy es meg bovitheto is.

    "A VGA azért is jó, mert egy 300Ft-os mikrokontrollerrel meg bírom hajtani, míg az újakat nem"

    A dvi-hoz mar 2000 forintos mikrovezerlo kell. Az sem bonyolultabb, csak nem analog hanem digitalis jelet igenyel es a ramdac helyere egy tll-lvds atalakito kell. A hdmi protokoll titkositas es hang nelkul hasznalva meg gyakorlatilag egy dvi.

    A digitalis kepatvitel legnagyobb elonye, hogy a hatterzajok (elektroszmog) nem maszik bele a kepbe, igy az nem lesz zajos (ez a hiba neha meg egy 18 bites lcd-n is latszik). A keppontok hataranak elcsuszasa miatti osszemosodasrol nem is beszelve. (ez crt-n es lcd-n is latszik, de lcd-n sokkal rondabb tud lenni) Egy jo digitalis monitornal meg lehet adni, hogy ne nyujtogassa a kepet, hanem ahogy bejon a jel, ugy adja ki, tehat 1:1-es pixel hozzarendelessel. Ez torzitasmentes kepet jelent, amit az analog vga technologia alapvetoen nem tud biztositani, mert ott nincsennek jelezve a vizszintes pixel hatarok. (csak sor es kep vegen van szinkron jel)
  • sanyicks
    #18
    miért ne? Normális ember ha a monitorján van dvi azt használja... csak ez szeretik még manapság is lespórolni.
  • szombi
    #17
    Mármint: a videókarikon a DVI 10 éve ott van...
  • szombi
    #16
    A VGA-t már 10 éve temetik. A videókarikon azóta ott is van, de a normális ember SOHA nem használta.
    A VGA azért is jó, mert egy 300Ft-os mikrokontrollerrel meg bírom hajtani, míg az újakat nem...
  • wraithLord
    #15
    Akkor majd kénytelen leszek olyat venni, ha újítok...
    De attól még a DVI-s videókarim és monitorom nem fog kitörlődni a tér-idő kontinuumból... :) És vannak adapterek is (HDMI to DVI, ue. Displayporttal).

    ...Szóval számomra a hír nem bír túl egetrengető jelentőséggel... :)
  • Sith
    #14
    Neked mennyi az a nagy darabszám?
    Szerinted az LG Samsung vagy akárki más hány darab minitort gyárt le egy év alatt?
  • DeviloftheHell
    #13
    hdmi átviszi a legujjabb hangszabványt is mig a displayport rendszer pcm hangot visz csak ki nem mind1 :) igaz a videojel max sebessége kétszer akkora
  • narumon
    #12
    4 cent? Hogy a francba lenne már semmi?? Ezen a szinten az kurvasok pénz. (ne a végfelhasználói árhoz viszonyíts)
  • Armagedown
    #11
    ha temetik akkor miért gyártanak még VGA csatlakozós Full Hd monitorokat ?
  • FoodLFG
    #10
    Haha! FAIL. :DD
    HDMI suxx
  • FoodLFG
    #9
    ettől függetlenül igazad van.
  • Zoli007
    #8
    Na, vicces lesz rákötni az öregebb vetítőket az új PC-kre. Itt főleg a beépített vetítőkre gondolok, ahol hosszú a kábel, és nem biztos, hogy működne digitális átvitellel.