Berta Sándor

Atom processzorokkal támad tábla PC fronton az Intel

A processzorgyártó vezetője bejelentette, hogy jövőre összesen 35 olyan modell jelenik meg a piacon, amelyik Atom CPU-kon alapul majd. A társaság két különböző termékvonalra épít.

"Biztosítani fogjuk, hogy minden olyan lehetséges operációs rendszert támogassunk, amely jelenleg a piacon megtalálható" - közölte Paul Otellini a Barclays Capital 2010 Global Technology Conference keretében elmondott beszédében. A szakember 15 olyan márkát sorolt fel, amelyek megjelentetnek 2011-ben Atom processzorral szerelt tábla PC-t. Ezek között volt a Toshiba, a Dell, a Lenovo, az Asus és az Acer. A készülékeket részben Windows, részben Android operációs rendszerekkel látják el.

Windows operációs rendszerek kerülnek a Toshiba, a Lenovo, a Dell, a Fujitsu, az Asus és a Motion Computing gépeire. A 2.2-es Froyo kódnevű és a 2.3-as Honeycomb kódnevű Android operációs rendszerekkel látja majd el termékeit a Cisco Systems, az Asus, az Openpeak, az AT&T, a Lenovo és az Avaya. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban a MeeGo-t telepíti tábla PC-ire az Acer, a WeTab, az Indamixx és a Gemtek. A MeeGo-t az Intel és a Nokia közösen fejleszti, a két cég idén februárban lépett szövetségre.

Az Oak Trail kódnevű Atom processzorokat építik be a Windowst futtató tábla PC-kbe. Otellini szerint ezek az eszközök a lehető legszéleskörűbb kompatibilitással tűnnek ki a többi termék közül. A Windows operációs rendszernek és az USB-portnak köszönhetően szinte minden berendezéssel összeköthetők lesznek. A Moorestown kódnevű Atom-generációval azokat az ügyfeleket akarják megcélozni, akik a különösen könnyű és kis méretű tábla PC-ket keresik. Ezeknek a készülékek a hosszú üzemidővel tűnnek majd ki. Bár ezek a CPU-k az x86-os architektúrára épülnek, az Intel esetükben nem ragaszkodik a Windows-kompatibilitáshoz, így várhatóan mindegyik Moorestown kódnevű Atomos gépre Android operációs rendszert fognak telepíteni.

A szakember végül kitért az Intel processzoraival szállított okostelefonokra is. Mint elmondta, ez egy maraton- és nem sprintfutás. Mindez azt jelenti, hogy az első Medfield kódnevű Atomok csak 2011 végén, illetve 2012 elején mutatkozhatnak be az okostelefonokban. Az Intel vezetője már október közepén jelezte, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a tábla PC-k piacára, itt ugyanis jelentős esélyeik vannak az első hely megszerzésére és nagyon komoly terveik vannak ebben a szegmensben. Szerinte az Intel "megnyerheti" a tábla PC-k területét, amire kellő biztosítékot jelent a jelenleg rendelkezésre álló gyártástechnológia, az architektúra, valamint a cég általános helyzete és ereje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #4
    Hát rettenetesen lassú ami nálam van, ACER one NETtop a Win.-t módosítom hogy használható legyen. Egy átlag PIII.-as gyorsabb volt régen.
  • sasamadár #3
    Hajrá verseny! Legalább lesz választási lehetőségünk a tábla PC-k között.
  • sanyicks #2
    WINTEL TAKARODJ!
  • sedward #1
    Ne röhögtessenek már az atom processzorral. Még mindig ezzel a vacakkal akarnak parádézni? Mi a fejlődés 2 év alatt, 10%-kal nagyobb órajel?