Berta Sándor

Napenergiával működő tábla PC indiai diákoknak

Az ázsiai államban elkezdődött egy beépített napelemeket tartalmazó tábla PC tesztelése. A készüléket amerikai, szingapúri és svájci intézmények közösen fejlesztették ki.

A TG Daily amerikai hírportál tudósítása szerint az I-slate nevű eszközt az egyesült államokbeli Rice Egyetem, a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem és a Svájci Elektronikai és Mikrotechnológiai Központ munkatársai közösen alkották meg. Fő előnye az energiatakarékos működés. A tábla PC motorja egy nagyon keveset fogyasztó chip, amelyet a svájci intézmény mérnökei terveztek meg.


A szakemberek egy olyan készüléket akartak kifejleszteni, amely a folyamatos áramellátással nem rendelkező régiókban is jól használható és hatékony segítséget jelenthet az ezeken a területeken élő tanulóknak. A diákok így megtanulhatják a korszerű technológiák használatát anélkül, hogy PC-kre és generátorokra lenne szükségük.

A Hyderabad mellett elvégzett első tesztek sikeresek voltak. A prototípusokkal ismerkedő 10 és 13 év közötti nebulók korábban még soha nem találkoztak számítógéppel és nem volt lehetőségük videojátékok kipróbálására sem. Mindez azonban nem akadályozta meg őket az új ismeretek villámgyors elsajátításában. Amint azt Lauren Pemberton, a Rice Egyetem munkatársa elmondta: "A fiatalok azonnal elfogadták az új technológiákat."

A program szellemi atyja Krishna Palem, a Rice Egyetem professzora és az NTU Institute of Sustainable and Applied Infodynamics (ISAID) vezetője. Palemet tavaly tavasszal az Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) kitüntette egy rendkívül kis fogyasztású chip megalkotásáért, így érthető, hogy a szakember amellett érvelt, hogy ilyen megoldást használjanak fel a projektben. Az I-slate architektúrájára jellemző, hogy lehetővé tenné például, hogy egy mobiltelefont több héten keresztül se kelljen feltölteni.


"Az indiai falusi iskolákban élő gyerekek csillapíthatatlan tudásszomjjal rendelkeznek, rajonganak a technikai dolgokért és olyan új pedagógiai eszközöket akarnak kipróbálni, amelyek megmozgatják a kreativitásukat" - hangsúlyozta Rajeswari Pingali, a Villages for Development and Learning Foundation (ViDAL) indiai nonprofit szervezet elnöke. A ViDAL segített az első tesztek megszervezésében és lebonyolításában.

A fejlesztők számára mindenképpen hasznosak voltak az első tesztek, mivel kiderült, hogy bizonyos gombok nem jó helyen vannak és éppen ezért nem kellő hatékonysággal használhatók. Az utolsó pillanatban a tábla PC-be integrált úgynevezett Scratch-Pad ugyanakkor jól teljesített. A szakemberek most egy hosszabb tesztet terveznek, amelybe már több eszközt vonnának be és így tovább optimalizálhatják a hardvereket, illetve a szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hangulati #6
    manapsag az emberi reszek, mint pl. a tudat sokkal kelendobbek. de az asztalok teljesen rendben vannak. nem ott a hiba.
  • hangulati #5
    mi a baj azokkal az asztalokkal? latszik rajtuk, hogy nem pozdorjabol vannak, es batran rajuk lehet konyokolni. matula bacsi sokat adott volna ertuk, de legalabb egy farkas, vagy rokabort. kar, hogy ezek piaci erteke ma mar nem igazan jelentos.
  • tenkenorman #4
    azt olvastam hogy indiai indiánoknak:D
    egyébként gondolom ez valami műhelyben van azért ilyen szarok az asztalok
  • Bren X #3
    Nekem is kellene egy ilyen napelemes mütyür.
  • Sir Quno Jedi #2
    Háde a telókban nem a chip fogyaszt mán sokat (az úgyis alukál többnyire), hanem a rohadék rádióadó ami benne csücsül. Ahhoz azért kell adóteljesítmény, hogy elérjük a tornyokat.
  • Motoroj #1
    Tetszenek az asztalok.