Berta Sándor

Megjelent a HP Slate 500

A Hewlett-Packard piacra dobta első tábla PC-jét, amelyet a gyártó azonban nem az iPad konkurensének szán, hanem elsősorban üzletembereknek ajánl. Az új készülék bevezető ára 800 dollár.

Hivatalosan is elérhetővé vált a HP Slate 500, amely a cég első tábla PC-je. A 23,4 x 1,47 x 15 cm méretű eszközre a Windows 7 Professional 32 bites változata került. A Slate 500 súlya csupán 680 gramm., így lehetővé teszi a mobil munkavégzést a kereskedelemben, az egészségügyben vagy éppen az oktatásban. A Hewlett-Packard nem az iPad, sokkal inkább a Cisco Cius vagy a Research in Motion PlayBook riválisának szánja a készüléket.


Képernyője 1024 x 600 pixeles maximális felbontású 8,9 colos képátlójú, több ujjra (multitouch) érzékeny. Az elejére szerelt 3 megapixeles, és egy másik VGA felbontású webkamera segítségével akár videokonferencia-beszélgetések is bonyolíthatók. A számítási feladatokat az Intel 1,86 GHz órajelű Atom Z540-es processzora végzi, amelyet egy 64 gigabájtos SSD-meghajtó, a GMA 500 integrált grafikus magot tartalmazó US15W chipset, a Broadcom Crystal HD-egysége, 2 gigabájt 800 MHz órajelű DDR2-es RAM, egy IEEE 802.11b/g/n WLAN-modul, egy Bluetooth 3.0+HS-port, egy USb 2.0-s port, egy sztereó fejhallgató/mikrofon csatlakozó, integrált mikrofon, és egy SD-kártyahely egészít ki.


Az akkumulátor maximális üzemideje több mint 5 óra. Kiegészítőként a HP Slate Digital Pen használható. A vállalat végül azért döntött a 32 bites Windows 7 Professional operációs rendszer használata mellett, mert álláspontja szerint azon könnyebben használhatók a mindenhol elterjedt szoftverek, illetve a cégek saját belső alkalmazásai. Az előre telepített szoftverek között megtalálható a HP Slate Camera, az EVERNOTE, a HP Support Assistant, az Adobe Reader és az Adobe PDF.

A gyártó nem igazán verte nagy dobra a Slate 500 piacra dobását. A Hewlett-Packard ettől függetlenül sokat remél ettől a piactól, ezt támasztja alá az az információ, miszerint jövő tavasszal jelenik meg a konszern WebOS-t futtató tábla PC-je is. A HP Slate 500 bevezető ára 1 év garanciával 800 dollár és egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban kapható. Ugyanakkor az IT-cég nem zárta ki, hogy más régiókban is piacra dobja a terméket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ulkesh #12
    "Netbookomon 10-15 másodperc alatt kb. feléled - jelenleg "

    Egy tablet azonnal működik, nem mérhető az éledési sebessége.

    "Lassú, de mégis több mindenre használható, mint egy mobilos oprendszer"

    Szinte semmire nem jó, mert az alkalmazások nem ilyen környezetre készülnek. Közel 1,5 évig használtam olyan subnoteszt, ami működött tabletként is (Travelmate E110), de ismerősöknek demózáson kívül soha nem használtam tabletként, mert kényelmetlen volt (főleg, hogy az XP még kevésbé volt ilyesmire alkalmas, mint most a Seven).
  • Ulkesh #11
    "Amúgy már elmondás alapján is használhatóbb mint egy AlmaPad, jól látják ez köszönhető a Win7 alapnak."

    Légy szíves sorolj már fel legalább egy tucat olyan Windows 7-es alkalmazást, ami tablet használatra készült. Ha nem megy, akkor sajna rá kéne jönnöd, hogy oltári nagyot tévedsz (ezt egyébként még a Microsoft is elismerte, mert szerintük is majd csak 2011 2., 3. negyedéve körül lesz tablet használatra alkalmas a rendszerük, ugyanis addigra készül el az a layer, ami ezt elő fogja segíteni).
  • Ulkesh #10
    "A desktop rendszer hátrány?"

    Egy desktop gépen nem, de egy tableten igencsak az. Kicsit nehézkes egy olyan rendszer és olyan alkalmazások használata, ami egérre és billentyűzetre van optimalizálva.

    "A netbook mint olyan miért eredendően lassú? Lásd új Macbook Air, amibe jól belepakolták a cuccokat."

    Az Air nem netbook, hanem subnotebook, más kategória teljesítményre és árra is.

    "Rövid üzemidő? Az enyim kibír 9 órát netezéssel, az rövid?"

    Nézd meg ezeket a Windowsos tableteket, jó, ha 3-4 órát elmennek akkuról.
    (A netbookod, ami 9 órát elketyeg picit nagyobb, vastagabb és nehezebb, mint egy tablet.)
  • Balumann #9
    Elég régóta létezik a rendszerekben olyan, hogy "hibernáció". Netbookomon 10-15 másodperc alatt kb. feléled - jelenleg Windows XP, és már használhatom is. Aztán ha van idő, időnként újraindítom. Win7 -el még stabilabban működik ez a dolog, csak ahhoz kell 2 giga memória.És ebben az esetben még csak aksit se fogyaszt.
    Lassú, de mégis több mindenre használható, mint egy mobilos oprendszer, billentyűzetnek köszönhetően még írni is lehet rajta, közel olyan könnyen, mint billentyűzeten. Képernyő kicsi, de mégis nagyobb, mint a mobiloké, ráadásul ha van monitor akkor ráköthetem (gyakran csinálom suliban).
    Az én netbookom csak 3-4 órát bír, szerintem pont elég, de lehet kapni hosszabb üzemidejűt is persze.
  • Thaison #8
    Nekem nagyon bejön a Slate, mint külsőre mint pedig tudásra. Ezeknek nem az a lényege hogy nagyon gyors legyen hanem el tudj rajta végezni alap dolgokat amire egy üzleti felhasználónak szüksége van. Nem mindennapi emberekre van tervezve ez az árból is látszik. Szóval szerintem ennyiért megéri annak akinek erre az üzleti életben szüksége van...!
  • joebacsi #7
    Ha lenne rajta videó kimenet és netbook árban lenne (100 huf körül), akkor vennék is egyet.

    Jöhetnének már tömegesen az olcsó táblák.
  • MsUser #6
    Ha lemegy az ára a 160.000-ról jó alternatíva lehet, de nem hiszem hogy annyira elterjedne hogy megfizethető legyen.
    Amúgy már elmondás alapján is használhatóbb mint egy AlmaPad, jól látják ez köszönhető a Win7 alapnak.
  • Ferrer #5
    "A netbookok összes hátrányával (desktop rendszer, lassú működés, rövid üzemidő)"

    A desktop rendszer hátrány? Nem mindenki szeret egy minimalista Ipad appon dolgozni.
    A netbook mint olyan miért eredendően lassú? Lásd új Macbook Air, amibe jól belepakolták a cuccokat.
    Rövid üzemidő? Az enyim kibír 9 órát netezéssel, az rövid? Attól függ, mihez képest.




  • Darth Sith #4
    androiddal jó lenne, de win7 sztem nem tabletre való.
  • globint #3
    Ne merj engem pöcsnek nevezni. OK?