Alex

Jövőre 200 megapixeles fényképezőgépet mutat be a Hasselblad

Azok számára, akiknek a koppenhágai gyártó jelenlegi 60 megapixeles gépei nem megfelelőek, a jövő év első felében egy 200 megapixeles modellt terveznek kiadni.

A társaság az új terméket a Photokina kiállításon jelentette be. Peter Stig-Nielsen termékfejlesztési igazgató elmondta, hogy a váz ugyanaz lesz, mint a mostani csúcsgépüknél, a H4D-50MS-nél, melyet persze némileg továbbfejlesztenek. Az ilyen középformátumú gépekkel készült fotókat főleg óriásplakátokra, és más hasonló méretű reklámfelületekre készítik, így valószínűleg nem lesz jelentős azon hátrány sem, hogy ennél a felbontásnál a felvételkészítés 30 hosszú másodpercet fog igénybe venni. Ezáltal autók, órák és egyéb ékszerek lefotózásán kivül nehézkes lesz egyéb célra használni.


A kiállításon bemutattak egy limitált Ferrari-márkás H4D-t is

Ennek oka a Hasselblad fényképezőgépeinek felépítése. A H4D-50MS aprócska piezoelektromos motorokat használ a szenzor lehelletnyi mozgatására, így két képből jön létre egyetlen nagyon finom felbontású fotó. Tehát a 200 megapixelt némi csalással érik el, valójában egy 50 megapixeles szenzort használnak fel ehhez négyszer, ezért tart majd ilyen sokáig a felvételkészítés folyamata.

Azonban az optikának is extrém minőségi feltételnek kell megfelelnie, hiszen egyébként a gép ccsak a homályos látványt rögzítené még pontosabban. Ennek kiküszöbölésére a Hasselblad két új objektívet jelentett be. Az egyik a 3000 euróba kerülő HC 50mm-II, a másik a 3500 eurós HC Macro 120-II. "A régebbi lencsék is használhatók lesznek hozzá, de azok - főként a sarkoknál - nem nyújtanak 100%-os minőséget, ellentétben az új modellekkel" - mondta Stig-Nielsen.

A Hasselblad ezzel előremenekül, hiszen keményen hajtják egyre jobb full-frame SLR gépeikkel a Nikon és a Canon. Utóbbiak egyértelműen előnyben vannak az ár, a rugalmasság, a kiegészítők és a használat egyszerűsége terén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aestus #18
    Ne keverjük össze a felvételkészítési időt a záridővel. A zársebesség valószínűleg 32-1/800 másodperc között lesz, ergo a kép nem lesz bemozdult még élő témánál sem, viszont a feldolgozás olyan lassú, hogy két expó között elmehetsz teázni, mert ráérünk, hun van még karácsony. :D
  • TomecK #17
    Sárkányrepülőről még normál SLR gépemmel is elég nehez fotózok jól, teljes szélcsendben, nemhogy ezzel a fél percessel. De azért jó poén ja :)
  • socheater #16
    Sárkányrepülő + ez a fényképezőgép = Privát kémrepülőgép :D
  • cabala #15
    hehe, plakátra teljesen felesleges ez a felbontás, mert ugyis távolról nézzük. Ráadásul úgyis downsample-ik a digitális nyomtatásnál :)
    De azért jól hangzik.
  • mynameisbence #14
    Rögtön utána kiadnak egy olyan mobilt ami kétszer ennyit tud tized ennyiért
  • Cleawer #13
    Azt hogy egy gépet mire használnak az 70%ban a felhasználótól függ. Ez egy kurva drága(elavult) gép amit 1 helyen tudsz kihasználni: műteremben,tárgyfotózásra. Ja és Canon,Nikon gépekkel mindent fotóznak, 99%ban ugyan ilyen minőségben csak nem 50-200Mpixel hanem 12-20.
    Úgyérzem ezt a 200Mp-t panoráma funkcióval érik el.
  • Ferrer #12
    Én a kisfilmes gépemmel nem vagyok már menő. :(
  • Gerhard #11
    Van benne valami. Személyesen tapasztalom, hogy a fotóstársaim, akik digitálissal fényképeznek, valóban gyönyörű,és jól megkomponált képeket készítenek, de megnézik, és utána mennek tovább. Hasonlóképpen gondolkodtam, amikor én is digit gépet vettem a kezembe. Nem éreztem, hogy annyi energiát ölnék bele, mintha a Zenitemet használnám. Azt hiszem ezért is maradtam a filmesnél. Mert érzem, hogy a képnek értéke van, a komponáláson át az exponáláson keresztül az előhívásig, majd végül ahogy megnézzük, és elraktározzuk. Akkor érzem, hogy értéket tartok a kezemben. A digitális gépekkel is ezt tesszük, leszámítva, hogy kevesen hívják elő. Mégis, teljesen más. Nem tucatterméket nézek. Dacára annak, hogy jól sikerült, vagy nem.
    Köszönöm szépen, hogy megfogalmaztad, most már én is meg tudom fogalmazni, miért nem vettem digitgépet.
  • closed #10
    A középformátum anno a stúdiófotósok elit területe volt. Kimagaslóan jobb minőség volt elérhető egy középformátumú géppel, mint egy kisfilmessel, ezért magára valamit is adó fotós beszerzett egy hasselbladot/mamiyát/rollei-t, mégha az ára milliós tétel is volt, az ár/minőség arány egy (akármilyen profi) kisfilmessel összehasonlítva annyival jobb volt, hogy kifizetődővé tette.
    A digitális korszak a fényképezés kommersz termékké válását hozta. A filmes korszakban a fotó (egy pillanat megörökítése) már önmagában értéket hordozott, mégha egy ócska szmenával vagy pajtással is készült a kép. Mivel a fotó "ritka" volt, több figyelmet kapott. Ma, amikor egy húszfilléres telefonnal is lehet fotózni, az, hogy valami meg lett örökítve, önmagában semmiképp sem hordoz értéket, ez magával hozhatná, hogy a kép "technikai" minősége adja a kép értékét, kevésbé a téma vagy a pillanat. Legalábbis így kéne(?) lennie (vagy nem, ez azért messzire vezet...). A valóságban azonban a "képdömping" az igényeket is lejjebb vitte: ha nem tulajdonítunk egy fotónak jelentőséget (mert tucat-termékről van szó), akkor nem érdekel az sem, hogy az rossz/átlagos vagy értékes felvétel-e.
    A fentebb említett "nagyok" emiatt haldoklanak: nincs igény kimagaslóan jó minőségre. A Hasselblad még próbálkozik (mint a cikkben), de inkább csak a nevéből él meg, a Rollei vagy a Mamiya meg a klasszikus vázaikat digitális hátfallal (pl a phase1 termékeivel) felszerelve lavírosz minden komolyabb perspektíva nélkül. A Leica talán a kivétel: ők a legkommerszebb telefon-optikától a legkomolyabb fotogramnmetriai kamerákig (és szoftverekig) igyekeznek lefedni az aktuális igényeket - nem is rosszul. Valószínűbb, hogy ez a jáható út: a Haselblad "elitista" hozzááállását ki fogja végezni, hogy egy Canon/Nikon/olympus (phöjj :-)) géppel készült kép hamarosan bőven ki fogja elégíteni a minőségi igényeket.
  • Mister #9
    Azért mondjuk ebből a "Ferrari Edition" kicsit kacagtató, nem? :D