18
 • Aestus
  #18
  Ne keverjük össze a felvételkészítési időt a záridővel. A zársebesség valószínűleg 32-1/800 másodperc között lesz, ergo a kép nem lesz bemozdult még élő témánál sem, viszont a feldolgozás olyan lassú, hogy két expó között elmehetsz teázni, mert ráérünk, hun van még karácsony. :D
 • TomecK
  #17
  Sárkányrepülőről még normál SLR gépemmel is elég nehez fotózok jól, teljes szélcsendben, nemhogy ezzel a fél percessel. De azért jó poén ja :)
 • socheater
  #16
  Sárkányrepülő + ez a fényképezőgép = Privát kémrepülőgép :D
 • cabala
  #15
  hehe, plakátra teljesen felesleges ez a felbontás, mert ugyis távolról nézzük. Ráadásul úgyis downsample-ik a digitális nyomtatásnál :)
  De azért jól hangzik.
 • mynameisbence
  #14
  Rögtön utána kiadnak egy olyan mobilt ami kétszer ennyit tud tized ennyiért
 • Cleawer
  #13
  Azt hogy egy gépet mire használnak az 70%ban a felhasználótól függ. Ez egy kurva drága(elavult) gép amit 1 helyen tudsz kihasználni: műteremben,tárgyfotózásra. Ja és Canon,Nikon gépekkel mindent fotóznak, 99%ban ugyan ilyen minőségben csak nem 50-200Mpixel hanem 12-20.
  Úgyérzem ezt a 200Mp-t panoráma funkcióval érik el.
 • Ferrer
  #12
  Én a kisfilmes gépemmel nem vagyok már menő. :(
 • Gerhard
  #11
  Van benne valami. Személyesen tapasztalom, hogy a fotóstársaim, akik digitálissal fényképeznek, valóban gyönyörű,és jól megkomponált képeket készítenek, de megnézik, és utána mennek tovább. Hasonlóképpen gondolkodtam, amikor én is digit gépet vettem a kezembe. Nem éreztem, hogy annyi energiát ölnék bele, mintha a Zenitemet használnám. Azt hiszem ezért is maradtam a filmesnél. Mert érzem, hogy a képnek értéke van, a komponáláson át az exponáláson keresztül az előhívásig, majd végül ahogy megnézzük, és elraktározzuk. Akkor érzem, hogy értéket tartok a kezemben. A digitális gépekkel is ezt tesszük, leszámítva, hogy kevesen hívják elő. Mégis, teljesen más. Nem tucatterméket nézek. Dacára annak, hogy jól sikerült, vagy nem.
  Köszönöm szépen, hogy megfogalmaztad, most már én is meg tudom fogalmazni, miért nem vettem digitgépet.
 • closed
  #10
  A középformátum anno a stúdiófotósok elit területe volt. Kimagaslóan jobb minőség volt elérhető egy középformátumú géppel, mint egy kisfilmessel, ezért magára valamit is adó fotós beszerzett egy hasselbladot/mamiyát/rollei-t, mégha az ára milliós tétel is volt, az ár/minőség arány egy (akármilyen profi) kisfilmessel összehasonlítva annyival jobb volt, hogy kifizetődővé tette.
  A digitális korszak a fényképezés kommersz termékké válását hozta. A filmes korszakban a fotó (egy pillanat megörökítése) már önmagában értéket hordozott, mégha egy ócska szmenával vagy pajtással is készült a kép. Mivel a fotó "ritka" volt, több figyelmet kapott. Ma, amikor egy húszfilléres telefonnal is lehet fotózni, az, hogy valami meg lett örökítve, önmagában semmiképp sem hordoz értéket, ez magával hozhatná, hogy a kép "technikai" minősége adja a kép értékét, kevésbé a téma vagy a pillanat. Legalábbis így kéne(?) lennie (vagy nem, ez azért messzire vezet...). A valóságban azonban a "képdömping" az igényeket is lejjebb vitte: ha nem tulajdonítunk egy fotónak jelentőséget (mert tucat-termékről van szó), akkor nem érdekel az sem, hogy az rossz/átlagos vagy értékes felvétel-e.
  A fentebb említett "nagyok" emiatt haldoklanak: nincs igény kimagaslóan jó minőségre. A Hasselblad még próbálkozik (mint a cikkben), de inkább csak a nevéből él meg, a Rollei vagy a Mamiya meg a klasszikus vázaikat digitális hátfallal (pl a phase1 termékeivel) felszerelve lavírosz minden komolyabb perspektíva nélkül. A Leica talán a kivétel: ők a legkommerszebb telefon-optikától a legkomolyabb fotogramnmetriai kamerákig (és szoftverekig) igyekeznek lefedni az aktuális igényeket - nem is rosszul. Valószínűbb, hogy ez a jáható út: a Haselblad "elitista" hozzááállását ki fogja végezni, hogy egy Canon/Nikon/olympus (phöjj :-)) géppel készült kép hamarosan bőven ki fogja elégíteni a minőségi igényeket.
 • Mister
  #9
  Azért mondjuk ebből a "Ferrari Edition" kicsit kacagtató, nem? :D
 • Mister
  #8
  Gondoltam veszek egyet második váznak csigát fényképezni, de amikor kipróbáltam, mindig csak a csiga segge volt a képen. :(
  :D
 • gosub
  #7
  Hát szerintem egy álló téma, pl. ékszer vagy szobor nem mozdul be 30 másodperc, de talán több nap alatt sem! Max poros lesz. De lehet hogy Roden 'a gondolkodó' szobra feláll egy percre kimenni hugyozni
 • gosub
  #6
  Csak lesz egy pár halovány másodpercmutató
 • Cat #5
  "a jobbak kb. 10 kép/másodperces sebességnél járnak"

  Ez studiófotózásra való, ott pedig marhára nem számít a sebesség. Odarak egy órát, elé egy állványon ezt a gépet, lefotózza a Rolexet, és pár hét múlva a házfalon láthatod 20x40 MÉTERES méretben, tökéletes minőségben. Erre való, nem a gerelyhajítás megörökítésére.
 • Tetsuo
  #4
  Rengeteg studioban hasznalnak Nikont es Canont. A Hassaelblad eleg specialis feladatokra kell csak, mint a cikkben is emlitik, oriasplakatokhoz amin allo "esemenyek" vannak..
 • DeviloftheHell
  #3
  tájékozodj aztán mondj barosmágot, a canon, és a nikon gépek nem profi studio munkákra vannak a hasseblad gépek igen itt nem kell gyorsnak lenni mert ezzel nem mozdulsz ki a fedél alol mivel nem szigetelt a ház, mig a másik 2 vel igen és sport eseményeket stb-t fotoznak vele
 • tz19
  #2
  2 kép fél perc alatt, ez aztán nagy teljesítmény. Nem csodálom, hogy szorongatja a Nikon, meg a Canon SLR, a jobbak kb. 10 kép/másodperces sebességnél járnak. Egy videón láttam egy komolyabb Nikont sorozatot lőni, olyan volt a hangja mint 1 varrógépnek :D
  Arról nem is beszélve, hogy két 50megás képből hogy csinál 200megapixelt, számomra az is rejtély. Ha veszteségmentesen használja fel őket akkor is csak 100mega lesz...
 • Tetsuo
  #1
  A 30 masodperc az eleg durva. Meg azt akarjak mondani, hogy felpixelnyit csusztatjak odebb a szenzort?! Annyit a tema is mozdul 30 masodperc alatt, megha betonozva van, akkor is.. nem?