Kruza Richárd

Új középformátumú gép a Hasselblad-tól

A most megjelent 31 megapixeles Hasselblad H3D-31 igyekszik egyesíteni a középformátum és a 35 mm-es rendszerek előnyeit.

Megjelent a Hasselblad legújabb, H3D-31 típusú, 31 megapixeles középformátumú digitális fényképezőgépe. Az új típus a két korábbi, H3D-39 és H3D-22 között helyezkedik el. Az új gép kifejezetten az utazó, sokat mozgó professzionális fotósoknak lett kifejlesztve - erre utal a magasabb érzékenység (ISO), valamit az, hogy az új gép lényegesebben gyorsabb korábbi társainál.

A Hasselblad ezzel a nem mindennapi géppel a professzionális felhasználásra szánt gépeinek választékát bővíti. Tulajdonképpen a korábbi, H3D-39 típusú gép újabb, módosított 31 megapixeles változatáról van szó. Újdonság, hogy a H3D-31 a világ első 48 mm-es "Full Frame" DSLR fényképezőgépe, melyben a szenzor mérete 44 x 33 mm. A szenzor mikrolencsékkel lett továbbfejlesztve, ennek köszönhetően sikerült elérni az ISO 800-as maximális érzékenységet. A fejlesztés által a gép lényegesen gyorsabb lett mint digitális középformátumú társai: egy kép elkészítésére csupán 1,2 másodpercre van szüksége. Ezzel a H3D-31 a Hasselblad leggyorsabb középformátumú digitális fényképezőgépe.

A H3D-31 megőrzi két korábbi testvérének előnyös tulajdonságait, mint a Natural Color Solution (természetes szín kezelés), Digital Auto Correction (digitális szín korrekció) és Instant Approval Architecture. Ezek a gépek Moiré-effektus mentes, kiváló képminőséget produkálnak, kifejezetten professzionális felhasználásra készültek.


Christian Poulsen, a Hasselblad vezérigazgatója szerint "A H3D-31-es gépünkkel az volt a célunk, hogy megfelelő gépet tudjunk ajánlani olyan professzionális felhasználóknak, akik sokat mozognak, sokféle helyen kívánnak fényképezni, ugyanakkor olyan képminőségre van szükségük, amit a professzionális 35 mm-es DSLR fényképezőgépek képtelenek nyújtani. Biztosak vagyuk abban, hogy a H3D-31 magasabb érzékenységű lapkájával, gyorsabb működésével vonzó ajánlat lesz az utazó professzionális fotósnak."

Valóban, ahogy korábbi cikkünkben már említettük, a középformátumú gépek két nagy hátránya éppen a méret és a lassúság, többek között ezért is használ a legtöbb professzionális fotós 35 mm-es DSLR rendszert. Nyilvánvalóan a Hasselblad tisztában volt ennek a problematikájával, amikor kifejlesztette az új H3D-31-et, ugyanis a nagyméretű szenzor által nyújtott részletgazdagság és színvilág minden fotós számára nagyon vonzó, ugyanakkor a legtöbben nem tudnak lemondani a 35 mm-es DSLR gépek által nyújtott kényelemról és funkcionalitásról sem. A Hasselblad szerint viszont a H3D-31 megjelenésével a fotósok számára elérhető lett a középformátum által nyújtott képminőség úgy, hogy nem kell lemondani a 35 mm-es rendszer által nyújtott előnyökről és kényelemről.


A H3D-31 megjelenésével egyidőben a Hasselblad egy vadonatúj 28 mm-es objektívet is piacra dobott, mely kifejezetten digitális felhasználásra lett kifejlesztve. A gyár szerint az új lencse eddig nem látott, torzításmentes képminőséget produkál. Az új H3D-31 már kapható, kiskereskedelmi ára - professzionális gép lévén - 24 995 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)