Berta Sándor

Halálra ítélhetnek egy iráni bloggert

Az iráni kormány továbbra is rendkívül keményen lép fel az őt bíráló ellenzékiekkel szemben. Jó példa erre Hossein Derakhshan esete, akit 2008 novembere óta tartanak fogva és halálbüntetéssel fenyegetik.

A Hoder néven is ismert, többek között kanadai útlevéllel rendelkező férfit a hatóságok azzal vádolják, hogy az iráni iszlám rezsim elleni propaganda-tevékenység céljából együttműködött más ellenséges országokkal (Izrael), kémkedett, megsértette a vallási törvényeket, valamint iszlámellenes tartalmak elkészítésében és terjesztésében segédkezett. A weben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ellenzéki bloggert a Global Voices cenzúraellenes hálózat információi szerint amennyiben bűnösnek találják az ellene felhozott vádpontokban, akár halálra is ítélhetik.

"Az eset előttünk is ismert. Hosszabb ideje harcolunk Hossein Derakhshan szabadon bocsátásáért. A blogger egyike azoknak a személyeknek az Iráni Iszlám Köztársaságban, akiket a véleményük miatt tartóztattak le és börtönöztek be. Jelenleg legalább 35 újságírót és bloggert tartanak fogva a helyi hatóságok. A bebörtönzésnek jelentős hatása van a fogva tartottak testi és pszichikai állapotára. Közülük sokan nagyon betegek, de ennek ellenére nem részesülnek egészségügyi kezelésben. Számos fogolynak megtiltották, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével és nem engedélyezik számukra ügyük aktáiba való betekintést sem" - jelentette ki Anja Viohl a Riporterek Határok Nélkül (ROG) sajtóreferense. Egyelőre nem tudta megerősíteni a Global Voices információit, de azt elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban rendelkezésükre állnak új adatok.

Hossein Derakhshan hírnevét azzal alapozta meg, hogy egy olyan módszert fejlesztett ki, majd terjesztett el, amelynek segítségével a perzsa nyelv is használható blogolásra. A Blogfathernek is nevezett férfi 2000-ben kénytelen volt elhagyni Iránt, Kanadába vándorolt ki, majd 2008 októberében visszatért szülőhazájába. Egy hónappal később letartóztatták és egy teheráni börtönbe szállították, ahol alkalmaznak kínzást és erőszakot is. Őrizetbe vétele óta sem a barátai, sem a családtagjai nem léphettek kapcsolatba vele. A vele szimpatizálók többek között egy blogban is követelik a szabadon bocsájtását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacropusRufus #37
    nos ha már ennyire bekapcsolódott az aktuiál politika az iráni hírekbe:
    nemsokára lehet itthon is lesz hasonló, ha nem is halál, de sit az igen.
    Ui. annyi az analógia a kér oszág közt, hogy egyik vezetője sem tűri a kritikát, és ezért képes bármit megtenni, hogy elhallgatassa azokat akik nem tetszenek neki.

    Tehát lehet, hogy még itt jókat vitzelünk, csak lehet jövő ilyenkor már nem nagyon merünk vitzelni, mert esetleg megszopjuk...
  • immovable #36
  • sanyicks #35
    Miért nem magyarországon élsz? Ha de akkor nem kívülről figyeled, te is szopsz.
  • Bren X #34
    ...terjesztve...hahahahahhahahaaha
  • NEXUS6 #33
    Magam részéről nem tudom mikor is voltam utoljára szavazni.

    Minekután nagyjából mindig ugyan azokra az emberkékre/pártokra lehet szavazni és már nagyjából mindenki volt hatalmon, azonban az ország nagyjából már csak a Balkánon lehet bármilyen szempontból is vezető, kis jóindulattal, ezért a magam részéről szkippelem ezt a demokráciának nevezett bohóckodást.

    Sokkal nagyobb poén kívülről figyelni az itt is fellelhető kidagadó érrel egymásnak feszülő agyakat.
    Tiszta boxmeccs, csak ez jobb.
  • NEXUS6 #32
    Anyám, asszem bexartam!
  • Rotyoka #31
    te kész vagy ember :D:D
  • Asperot #30
    Én nem arra gondoltam hogy a Ferivel kapcsolatban miért van csend.
    Arra hogy most miért nem hisztizik a tömeg mint akkor. Ami most történik, miért más mint ami 4 éve volt? Hisz csak a szereplők változtak.
  • sanyicks #29
    most azért van csend, mert az emberek a hivatalos útra várnak... de sajnos nem fogják lecsukni. Akkor kellett volna még időben kibelezni :)
    Ki írta hogy ferinek jár külön bánásmód? Úgy írtam gyurcsányÉK.
  • Asperot #28