Alex

Két új Nikon kompakt

A Nikon bejelentette a Coolpix család legújabb tagjait. Az S80-nál az ultravékony külső, a P7000-nél pedig a gyenge fényben nyújtott teljesítményt emelhető ki.

A Nikon ma bejelentette legújabb Coolpix kompakt fényképezőgépeit. A kétszínű borítással rendelkező S80 meglehetősen karcsú (16 mm vastag), így könnyen hordozható. Többérintéses OLED-monitorral, 14,1 megapixeles felbontással, 5x-ös zoomra képes NIKKOR objektívvel és HD videorögzítési képességgel rendelkezik. Az S80-at ötféle beépített elmosódásgátló funkcióval - köztük az objektív eltolásos rázkódáscsökkentés és a mozgásérzékelés - látták el. Gyújtótávolsága 6,3 - 31,5 mm (35 mm-es formátumban kifejezve 35-175 mm), a rekesz f/3,6-4,8.


A gépnél a fotós egyszerűen a képernyő adott részének megérintésével állíthatja be az élességet és készítheti el a felvételt. Arcfelismerő rendszerre egyszerre 12 arcot képes követni. A nagy (8,7 cm-es, 819 000 képpontos) felbontású OLED- érintőképernyőn lapozni lehet a már elkészített felvételek között, és egyszerű megosztani őket a családdal és a barátokkal. Az érintőképernyő a beépített képfeldolgozást is leegyszerűsíti. A beépített szűrők - például a halszemoptika, a kiválasztott szín kiemelése és a miniatűr hatás - segítségével számítógép használata nélkül, helyben is lehetségessé válik a képszerkesztés.


1280 x 720 pixeles videót tud rögzíteni sztereó hanggal, 30 kép/mp sebességgel. A felvétel közben a zoom is használható. A HDMI-csatlakozón át a nagy felbontású képeket és videókat kompatibilis televízión is megjeleníthetjük. Belső memóriája 79 MB, mely SD-/SDHC memóriakártyával bővíthető. Tömege akkumulátorral és SD-memóriakártyával 133 g.


Ezzel együtt mutatta be a cég a Coolpix sorozat csúcsmodelljét, a a P7000-et. A Nikon sajtóközleménye szerint a termék a profi fotósok körében végzett alapos felmérés eredménye, és kiemelkedő képminőséget nyújt. Ezt széles szögű, (35 mm-es formátumban kifejezve) 28-200 mm gyújtótávolság-tartományú, optikai rázkódáscsökkentéssel ellátott 7,1x-es zoom NIKKOR objektívvel, valamint a gyártó vadonatúj EXPEED C2 képfeldolgozó rendszerével érik el. CCD érzékelője 10,1 tényleges megapixel felbontású, 1/1,7 hüvelykes. A cég szerint kivételes teljesítményt nyújt gyenge fényben. Hátlapján egy 7,5 cm-es (3 hüvelykes), 920 ezer képpontos LCD-monitor van.

Az objektívben két ED üvegelem található a nagyobb gyújtótávolságok használatakor előforduló színeltérés és elszíneződés csökkentésére. Ezen felül beépített semleges (ND) szűrő segíti az erős fényben történő fényképezést. Az ISO 100-3200 közötti érzékenységtartomány még jobban kiterjeszthető a Hi 1 beállítással (ISO 6400 egyenérték). A kiadott anyag szerint az alacsony zajszintű éjszakai mód gyenge megvilágítás esetén, például gyertyafényes belső térben fényképezve is jó eredményt garantál. A zajcsökkentés funkció lehetővé teszi, hogy a fotós maga szabályozhassa a képeken megjelenő zaj hatását.

Az olyan helyzetekben, ahol a megfelelő beállítások elvégzése túlságosan bonyolult feladat, a D-Lighting funkció automatikusan természetessé teszi a képeket, megmentve a túl erős kontrasztú megvilágítás miatt alulexponált árnyékos képterületeket. A Picture Control funkció a digitális SLR modellekből származik, és lehetővé teszi, hogy a felhasználó egyéni ízlése szerint szabályozza a fényképezőgépben zajló képfeldolgozást. Az új sorozatkészítő funkciók segítségével a fotós képsorozatokat készíthet az expozíció, az ISO érzékenység vagy a fehéregyensúly kissé eltérő beállításaival, majd kiválaszthatja a képek közül azt, amelyik a leginkább megközelíti a kívánt hatást. A virtuális horizont funkció az LCD-n megjelenített jelzés segítségével mutatja a fényképezőgép helyzetét a vízszinteshez képest.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kompaktokhoz méltón a gép természetesen HD videofelvétel (720 képpont) funkcióval is rendelkezik. A beépített mikrofonnal sztereó hang is rögzíthető, illetve a külső mikrofont is csatlakoztathatunk a fényképezőgép mikrofoncsatlakozójához. Az optikai kereső dioptriaszabályzóval van ellátva. Ezen felül a gép HDMI-portja révén külső HD kijelzőkhöz is csatlakoztatható. A beépített szerkesztő funkciói révén szabadon módosítható a képek megjelenése. A tónusszint információ hisztogram formájában jelenik meg, az expozíciókompenzáció, a rekesz, a záridő és az ISO érzékenység pedig finoman beállítható, miközben a csúcsfények, árnyékok és középtónusok aktuális szintje folyamatosan ellenőrizhető.

A P7000-et azok számára tervezték, akik teljes körű beállítási lehetőséget szeretnének a fényképezés különböző lépéseihez. Ebben segít a vezérlőtárcsa és az AE-L/AF-L gomb átvétele a Nikon DSLR gépeitől. A kompakt masina ezen felül rendelkezik egy "analóg retró" tárcsával is, amellyel 1/3 Fé lépésközökben állítható az expozíciókompenzáció szintje. A gyorsmenü tárcsával közvetlenül elérhető számos gyakran használt funkció manuális beállítása. A felhasználói beállítás funkcióval a felhasználók előre beállított gyújtótávolságra kapcsolhatják a zoom pozíciót - mintha cserélhető objektívet használnának.

Az egyes zoom pozíciókhoz tartozó beállítások a felhasználó igényei szerint testre szabhatók. Emellett az új zoom memória funkció lehetővé teszi, hogy bármely gyújtótávolság-értéket egyetlen mozdulattal be lehessen állítani egy új manuális módválasztó tárcsa használatával. Mivel i-TTL kompatibilis, jól használható a gyártó vakuival. Az új WC-75A széles szögű konverter 21 mm-re terjeszti ki a látószög egyenértékét. Az ML-L3 infravörös távvezérlő a gép távoli vezérlésére szolgál.

A Nikon ezekkel a modellekkel egy időben jelentette be az S8100 nevű típust is, amely azonban Európában nem kerül forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoli007 #1
    Dikmá, kamerásmobil!