Kruza Richárd

Rasszizmussal vádolják a Nikont

A rosszindulat teljes hiánya ellenére egyesek Ázsiában faji megkülönböztetéssel vádolják a Nikont. A dolog mögött egy túlbuzgó automatika áll.

Folyamatosan egymásnak ellentmondó vélemények hangzanak el manapság a különféle digitális szuperautomatikákkal kapcsolatban. Persze ez nem csak a fényképezőgépek, hanem autók, háztartási gépek és sok egyéb szerkezet esetében is így van. Sok olyan autótípus létezik már, melynél már a fékbetét cseréjéhez is számítógépet kell csatlakoztatni. Az ilyen autótulajdonosok eltúlzott rémálma az a kiégett izzó, ami miatt hibajelenséget észlel a motorvezérlő egység és az autó leáll.

De térjünk vissza a fényképezőgépek világába: úgy tűnik olyan is van, amikor a gyártó öngólt rúg, és a termék saját megalkotójával űz rossz tréfát. A Nikon Coolpix S630 esetében ugyanis éppen ez történt: érthető módon nagyon sokan nem nézik jó szemmel, hogy a pislogást kiküszöbölő automatikája nagyon sokszor egyszerűen nem hajlandó fotót készíteni ázsiai származású személyekről, mivel azt hiszi hogy pislognak.


A fényképezőgép automatikája szerint minden ázsiai mindig épp' pislog

Természetesen a Nikon számára a dolog az egész ázsiai piacon rendkívül kellemetlen. Nyilvánvaló ugyanis, hogy minden cégnek érdeke az, hogy a faji megkülönböztetésnek még az árnyékát is elkerülje. Ezzel természetesen a Nikon is így van, ennek ellenére Ázsiában a Coolpix S630-nal kapcsolatban már meg is fogalmazódtak az éles kritikák. Ezek között olyan fanatikus vélemények is elhangzottak, miszerint igenis szándékosság áll a jelenség mögött, éppen ezért a Nikon megpróbálja valamilyen módon a lehető leggyorsabban orvosolni a problémát annak érdekében, hogy kimosakodjon az elhangzott vádakból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rajdi #41
    Az én Canonom meg holokauszt tagadó...! Le is cserélem egy liberális Lumix-ra
  • uniu #40
    Azért hozza kell tenni, hogy az egész cikk egy nagy 0. Ha figyelitek semmi hivatkozás van valami tárgyilagos dolog nincs a cikkben (pl ki vádolja). Arról van szó -kevéssé szenzecióhajhász stílusban-, hogy az automatikában van egy hiba és aki hunyorít vagy csak így áll a szeme alapból akkor hibásan működik.
    Kár, hogy csak pozitív irányban lehet minősíteni. Biztos így több találatot kap a cikk, de nem sokat számít mert az összes reklám blokkolva van a netezők többségénél.
  • LackoMester #38
    csak ez jut az eszembe a témáról
  • Emmegki #37
    "Rasszizmussal vádolják a Nikont" ... az ebből élő megélhetési rasszistázók.
  • uniu #36
    Shop-stop 2 :)
  • Justil #35
    "...mikor az a f*szom frigó felébred a komájából, és mindenki ott ugrál az ágya körül, Samu meg csak áll az ajtóban azzal a homokos tekintettel az arcán...az egy olyan szinten buzis nézés volt, hogy már azt vártam mikor hajtja el Samu a többi hobbitot és ugrik rá Frodó retkes farkára...aztán a nagy szopás után, de még persze a stáblista előtt, Samu ráránt két keményet és beleélvez Frodó pofájába..."

    XD
  • Tetsuo #34
    vegul kiderul, h igen ;)
  • Gery13 #33
    ecsém. ti se vagytok komplettek. bazz ez egy irodalmi remekmű, nem egy rasszistaszótár. pff...
  • P3h3ly #32
    Bizony, ő tudja és le is írta hogy igen. Nem sokszor de az utószóban pl van szó féltündékről és az orkok is tündék voltak valamikor ergo megáll a lábán hogy ez a rasszizmus melegágya.
  • Tetsuo #31
    Csak Tolkien tudta, h tudnak-e szaporodni..