Felföldi Beáta

Hatalmasat kaszál az Apple az iPhone 4-en

Egy felmérés szerint egy iPhone 4 alkatrészei körülbelül 171 dollárba kerülnek az Apple-nek, azaz a vállalat több mint 61%-os haszonkulccsal dolgozik.

"A 16 GB-os iPhone 4 minden alkatrészével együtt 171 dollárba kerül, ehhez társul a licenc és a garancia adta többletköltség, ami 35 dollár, tehát egy készülék teljes ára 208 dollár körüli értékre jön ki" - nyilatkozta Brian Marshall, a BroadPoint AmTech szakértője. A 32 GB-os iPhone anyagköltsége 195 dollár, így a hardveren túli dolgokkal együtt 230 dolláros önköltség jön ki. "A 16 GB-os iPhone 3GS anyagköltsége tavaly 185 dollár volt, így ahhoz képest az árak lentebb mentek. Az Apple nagyon agresszívan lépett fel beszállítóival szemben, hogy azok csökkentsék költségeiket" - tette hozzá Marshall.

Szakértői vélemények szerint egy 16 GB-os iPhone 4-ért a mobilszolgáltatók (pl.: AT&T) által fizetett díjakkal együtt az Apple 529 dollárt kap, míg egy 32 GB-os telefonért 629 dollár üti a cég markát. Így az olcsóbbik masinánál 61%-os, a drágábbik készüléknél pedig 70%-os nyeresége van. Ezek a számítások persze nem tartalmazzák a fejlesztési, a reklám- és munkadíjakat, azonban a gyártás és a csomagolás kiadásai benne vannak.


A mobiltelefonok legdrágább alkatrésze az érintőkijelző, ezt nagy valószínűséggel az LG-től veszi az Apple, náluk ez 25 dollárba kerül. Ezt követi közvetlenül az alig 1 dollárral olcsóbb 16 GB-os flash memória. Egy másik piaci elemző cég, az iSuppli szerint a 16 GB-os készülék anyagköltsége 187,51 dollár és szerintük is a kijelző a legdrágább elem, amit ők 28,5 dollárra becsültek. Az Apple ügyvezetője, Steve Jobs a készülék három héttel ezelőtti bemutatóján kiemelte, hogy az új okostelefon kijelzője négyszer nagyobb felbontásra képes, mint elődje, a 3GS. Marshall szerint az alkalmazásokat kezelő A4 processzor - amit az Apple fejlesztett ki, de a Samsung gyárt - körülbelül 10 dollár, míg a fényképező modul - amihez egy 5 és egy 1,3 megapixeles kamera tartozik - ugyancsak ennyibe kerül az Apple-nek.

Az Apple az okostelefon 2007-es bevezetése óta 29 százalékkal vágta vissza az előállítási költségeket, az iSuppli becslése szerint akkoriban a 8 GB-os modell 263 dollárba került, azaz a cég haszonkulcsa 56% volt. Az elemzők várakozásai szerint az eladások kétharmadát a drágább, 32 GB-os változat fogja kitenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #54
    nekem kéne
  • bunny #53
    A HP undorító PDA-kat gyárt, ne az alapján ítéld meg a termékcsaládot :)
  • narumon #52
    "Most őszintén, ennyit vár el az ember egy TELEFONTÓL.
    Navigálni, játszani, filmet nézni meg van egy PDA erős procival, nagy kijelzővel"

    Mármint hogy TE ennyit vársz el. Én nem szeretnék külön PDA-t vinni magammal, mindig utáltam (egy HPm volt) undorító egy jószág a maga Win rendszerével.
    Inkább szeretném a telefonba integrálva látni ezeket. Köszönöm!
  • narumon #51
    "Szerintem magyarországon nagyon örülnének páran ha a 230$-s ár duplájáért hozzájutnánk"

    Most miről beszélünk? Mert az iphone az NEM 230$ USA-ban sem, hanem 800$
  • bunny #50
    Ámberek. Nokia 6100, vettem kb. 4-5 éve, lehet vele telefonálni bárhogy tartom a kezemben és sms-t küldeni. Sőt ezeket fogani is tudja! Ha leesik, lesz*rom, ha ellopnák (bár kine kéne?) szintén, elfér bárhol mert pici, független hogy külföldön helyi kártyával is tudjam használni. Egy hétig töltő közelébe se megyek, pedig gyári akksi még mindig. Most őszintén, ennyit vár el az ember egy TELEFONTÓL. Haverok mindig rácsodálkoznak, még mindig ezt nyúzod?

    Navigálni, játszani, filmet nézni meg van egy PDA erős procival, nagy kijelzővel. Fényképezni meg fényképezővel szoktam. Videózni is, ha nagyon kell. Geek bullshit ez az egész, erős számítógép áráért telefont venni.
  • BaLeeX #49
    Szerintem magyarországon nagyon örülnének páran ha a 230$-s ár duplájáért hozzájutnánk. Egy 100-kt még talán meg is érne.
    Kár, hogy duplája helyett itt inkább négyszerese az ár...

    Nem baj, hiszen sokkal jobban keresünk mint az amcsik.
  • yesname #48
    Ó, rengeteg ilyen hülye van. Lásd a stílusából és kifakadásból adódóan valószínűleg #31-es hozzászóló is. Bármit megvesz ha X vagy Y van ráírva, többi nem számít :D
  • acdc #47
    Top 10 smartphones in 2010
  • narumon #46
    Ki az a hülye aki ennyiért vesz ilyet? Ha már nem tudsz németországig vagy angliáig elkocogni, hogy hivatalos apple store ból megvedd kártyafüggetlenül 180e forintért, akkor az szivás. Bár ha nagyon kell valakinek én is hozok 300e forintért :D
  • Ulkesh #45
    Ezt kb. annyira érdemes megvenni, mint anno a 400 ezres E90-et.

    Ez nem a készülék hivatalos ára, hanem csak pár gátlástalan nyerészkedő.
    Én speciel megrendeltem Angliából ismerősön keresztül, így sem olcsó (499 font), de az még elviselhető.