Napi Online

Kínában megelégelték a bérek növekedését

Alig néhány hónapja kezdődtek a jelentős béremelkedések Kínában, ám az odatelepült vállalatok máris megelégelték költségeik növekedését, és a munkaerőt kiváltó technikai fejlesztésekkel akarnak válaszolni a folyamatra.

Az új minimálbér szabályozások, a rugalmasabb jüanárfolyam és a dolgozók sztrájkjai nyomán növekednek a Kínában üzemmel rendelkező vállalatok - többek között a Honda, a Toyota és a Nissan - költségei, ami fokozottabb automatizálásra kényszerítheti a társaságokat. A munkavállalók azzal érvelnek, hogy egyre drágul a megélhetés Kínában: az infláció 3,1 százalékra gyorsult májusban, ráadásul az ingatlanhoz kötődő költségek 12,4 százalékkal nőttek egy év leforgása alatt.

Hongkong szomszédságában, a Gyöngy-folyó deltájában, a világ egyik feldolgozóipari központjában 17 százalékkal ugrottak meg a bérek az elmúlt fél évben - derült ki a Hong Kong Trade Development Council kutatóintézet adataiból. A Morgan Stanley előrejelzése szerint a munkaerőköltségek a GDP 15 százalékáról 30 százalékára nőnek a következő évtizedben, a Crédit Suisse pedig arra számít, hogy a kínai városi körzetekben a fizetések növekedése 1,5 ezer milliárd dollár pluszkiadást okoz a vállalatoknak 2015-ig. A Gyöngy-folyó deltájában csak a tartományi minimálbér emelése öt százalékkal faragja le a vállalatok nettó nyereségét. A vállalatoknak ezért meg kell fontolniuk, hogy az újonnan építendő üzemeiket eleve fejlettebb technológiával ruházzák fel.


A humán gépsorokat robotokra cserélik

A hongkongi VTech Holdings, amely az amerikai AT&T mobilszolgáltatónak gyárt telefonokat, az elmúlt hónapban 20 százalékkal volt kénytelen emelni 20 ezer kínai alkalmazottja bérét. Válaszul igyekszik automatizálni a gyártás minél nagyobb hányadát, amivel kiválthatja a munkaerő egy részét. Közel 130 ezer dollárt szánnak az elektronikus alkatrészek összeillesztésének gépesítésére. Hasonlóan próbálja ellensúlyozni a napokban végrehajtott 30 százalékos béremelést az Apple-nek is dolgozó Foxconn, a világ legnagyobb bérgyártó vállalata, amelynek tíz dolgozója követett el öngyilkosságot a rezsit sem fedező alacsony bérek miatt.

A béremelések a Kínában megtelepedett vállatokra ráadásul kölcsönösen hatnak. A Toyota üzemében leállt a termelés, miután sztrájkba kezdtek a munkások, amikor megtudták, hogy a Hondánál dolgozó kollégáik béremelésben részesültek. Ez nem kerülte el a japán Nissan figyelmét sem: több robotot terveznek épülőfélben lévő új kínai üzemükbe, mint amennyi a működőkben van. A 2012-ben nyíló gyár beruházási költsége ötmilliárd jüan (732 millió dollár). A cég óvatos indoklása szerint a kínai Nissan-üzemek automatizáltságának szintje jóval alacsonyabb, mint a Japánban lévő bázisoké - ezt a különbséget akarják csökkenteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • auli #42
    Miért is olyan rossz a vágottszemüeknek a gyárban? Tán nem szeretnek dolgozni, vagy nem jó nekik a fegyelem a gyárban?
    Szerintem nekünk sokkal rosszabb, mint a kínaiaknak:
    1. Például én 8 órát állva dolgozok, egy elektronokai cégnél, több képet is láttam kínai gyárakról, ahol ülve dolgoznak a munkások.
    Most mit gondoltok, vajon kinek rosszabb, nekem vagy a Kínában lévő munkásnak?
    Mert én még 16 órát is elüldögélnék egy olyan gyárban, ami Kínában van, minthogy állva dolgozzak 8 órát. Mert akkora normájuk, nem hiszem hogy volna a kínaiaknak, hogy az ülés mellett agyonhajtanák magukat a szalagon.
    Nálunk sokkal nagyobb a hajtás, söt pont egy ázsiai cégnél vagyok.
    Tehát én szivesen venném, ha a Dél, Észak Koreában, Kínában, Japánban, akkora volna a hajtás, meg olcsó munkás, mert akkor nem Romániába jönnének, minket dolgoztatni éhbérért.
  • AgentKis #41
    Ez jó hír! Egy robot talán kevesebbet hibázik, mint egy "olcsó munkaerő" úgyhogy a minőség javulni fog, az ár pedig csak kicsikét növekszik! Nem lesz ez rossz nekünk. Nekik igen, mert nem lesz munkájuk, mehetnek vissza a falvakba, a malacokkal és csirkékkel 1 ólba lakni.
  • andersh #40
    faszér vannak ennyien :D
  • morden #39
    javaslom nézz utána a 10 centes nike pulóvernek, amikor azt írod , hogy olcsón lehet venni kínai cuccokat ... ( inkább leírom egy nike pulóver előállítása 10 cent, mire európába és amerikába jut már majd 100 dollár , a hasznot nem a munkás zsebeli be hanem a kedves márka.
    Az emberek az utcán büszkén viselik a márkás cuccokat, pedig inkább azt jelenti a pipa jel , hogy " emberek látjátok milyen ostoba vagyok 10000x áron megvettem a tömegcikkelt és gazdagítottam az amúgy is kibaszott gazdag genyó multit" :D )
  • djw #38
    az automatizálás / robotizálás hosszú távon sokkal olcsóbb, mint a humán erőforrás... persze ha létrejönnek azok a gyárak, amik teljesen vagy 99%-ban automatán gyártanak (értsd beöntöd az egyik végén az alapanyagokat, másik végén kijön a kész termék) és ezek a gyárak átveszik a gazdaságban a többségi szerepet, akkor kérdés, hogy mennyiben fogja ez befolyásolni a társadalmi rendet és rendszert. Mert ugye felmerül, hogy ha a gyár munkások nélkül gyárt mindent és minden gyár így működik, akkor mit fognak csinálni a gyári munkások?

    Persze ugyanez volt a kérdés annak idején az ipari forradalom elején is, hogy ha a traktor + kombájn megcsinál mindent, akkor honnan lesz a parasztoknak pénzük majd megvenni a búzát a liszthez... és lám meg is oldódott. Ez is meg fog oldódni és lesznek gyári munkások helyett más foglalkozáskörök, amik tömegeknek fognak munkát adni.
  • Crane #37
    "ez baromság, ugy ahogy van."

    :) Azért én a helyedben jobban utána néznék, még mielőtt baromságokat írok. :) Tudod a cikkek, és a valóság között sokszor elég nagy különbségek vannak. Attól hogy pár szenzációhajhász PR cikk beszámol arról hogy milyen szuper robotokat fejlesztenek (mondjuk Dél Korában), attól a valóság még eléggé hervasztó.
    Az általad felsorolt 5 pont jól néz ki egy prospektuson, de a tapasztalatból mondom, hogy ez közel sincs így.

    Másik oldal meg az, hogy ha egy panelra mondjuk 5000db SMD alkatrészt kell felültetni, arra nyilván robotot alkalmaznak, mert jóval precízebb, pontosabb, és gyorsabb mint egy ember.
    De mondjuk egy telefon összeszerelése olyan összetett, és sokrétű, hogy óriási költségeken lehetne csak gépesíteni, plusz temérdek hibalehetőséget hordozna. Erre érdemesebb embereket alkalmazni.

    Az ember rugalmasságát, kreativitását, és intuitív probléma felismerését nem lehet gépekkel pótolni. Ennek tömeges és gazdaságos megvalósításától nagyon-nagyon messze vagyunk.
  • sathinel #36
    Én egy kis cégnél dolgozok Uk ahol gépsorok melett kell dolgozni. A gép szeleteli, szállítja, csomagolja méri a húsokat, de ezeket rendesen ki is kell szolgálni.
    Az hogy minden műszakban 3-4 enginer folyamatosan benn van, a gépsorok mellé kell kb 10-12 ember+supervisor aki programozza, minőségellenőr, takarítók, stb emberek. Az hogy robot termelésre állnak át még nem biztos hogy rossz a népnek. Japán is sok helyen átállt ilyen gyártásra, és kicsit jobb körülmények vannak. A lényeg hogy tudnak-e fejleszteni, olyan cégeket létrehozni amik felveszik a munaerőt, és azok szintén eladható minőséget hoznak létre és azzal akár a más gyárakban dolgozók életét szolgálják ki.

    A mi termékeink sem olcsók, és a húsok elkészítése, feldolgozása durván nagy higéniai előírásoknak felel meg. A húsok nem lehetnek zsírosak, stb prémium minőség. És veszik mert ha van pénz rá akkor miért ne venné az ember a legjobbat magának.

    A lényeg ki tudják-e használni a lehetőséget. Kínát annyira nem féltem. De otthon ha egy külföldi cég létrehoz valamit és kiképez embereket, stb. Akkor nem látok sok más fejlesztést mellé. Arra várni hogy mindent megold 1-2 cég akkor csak kihasználás lessz a vége. Kína, japán, és szinte minden nagyobb ázsiai ország így fejlődött külföldi cégek segítségével oda ahová elértek. Keleteurópát lehet összehasonlítani mondjuk 20 éves távlatban az ázsiai országokkal. Nekik valahogy gyorsabban könyebben sikerült alkalmazkodni, és fejlődni.

    Kína nem kicsit fejlődik. Mostmár mivel a gazdaság igen durván megy a bérek is növekednek. De ezt máshol is mondták. Kínában az egészségügyet rakták rendbe elsőnek. Ezek miatt szaporodtak durván, majd népességkorlátozást kelett bevezetni. És így tovább szinte minden téren. Mostmár a bérek is nőnek.
  • vjanika #35
    Az emberiség soha sem tanul a hibáiból, ez okozza majd a vesztét, nem az armageddon.
  • Narxis #34
    Nem sokáig, mert ha egyre több helyen kiváltják az embert gépekkel akkor egyre több munkanélküli lesz amit megéreznek a nagyvállalatok mivel kisebb lesz a vásárlóerő. Érdekes szitu lesz.
  • Amergin #33
    Nem mondtam értékítéletet, nem mondtam ez jó, vagy rossz, csak azt, hogy így van.
    Megtetted ezt te helyettem.