42
  • auli
    #42
    Miért is olyan rossz a vágottszemüeknek a gyárban? Tán nem szeretnek dolgozni, vagy nem jó nekik a fegyelem a gyárban?
    Szerintem nekünk sokkal rosszabb, mint a kínaiaknak:
    1. Például én 8 órát állva dolgozok, egy elektronokai cégnél, több képet is láttam kínai gyárakról, ahol ülve dolgoznak a munkások.
    Most mit gondoltok, vajon kinek rosszabb, nekem vagy a Kínában lévő munkásnak?
    Mert én még 16 órát is elüldögélnék egy olyan gyárban, ami Kínában van, minthogy állva dolgozzak 8 órát. Mert akkora normájuk, nem hiszem hogy volna a kínaiaknak, hogy az ülés mellett agyonhajtanák magukat a szalagon.
    Nálunk sokkal nagyobb a hajtás, söt pont egy ázsiai cégnél vagyok.
    Tehát én szivesen venném, ha a Dél, Észak Koreában, Kínában, Japánban, akkora volna a hajtás, meg olcsó munkás, mert akkor nem Romániába jönnének, minket dolgoztatni éhbérért.
  • AgentKis
    #41
    Ez jó hír! Egy robot talán kevesebbet hibázik, mint egy "olcsó munkaerő" úgyhogy a minőség javulni fog, az ár pedig csak kicsikét növekszik! Nem lesz ez rossz nekünk. Nekik igen, mert nem lesz munkájuk, mehetnek vissza a falvakba, a malacokkal és csirkékkel 1 ólba lakni.
  • andersh
    #40
    faszér vannak ennyien :D
  • morden
    #39
    javaslom nézz utána a 10 centes nike pulóvernek, amikor azt írod , hogy olcsón lehet venni kínai cuccokat ... ( inkább leírom egy nike pulóver előállítása 10 cent, mire európába és amerikába jut már majd 100 dollár , a hasznot nem a munkás zsebeli be hanem a kedves márka.
    Az emberek az utcán büszkén viselik a márkás cuccokat, pedig inkább azt jelenti a pipa jel , hogy " emberek látjátok milyen ostoba vagyok 10000x áron megvettem a tömegcikkelt és gazdagítottam az amúgy is kibaszott gazdag genyó multit" :D )
  • djw
    #38
    az automatizálás / robotizálás hosszú távon sokkal olcsóbb, mint a humán erőforrás... persze ha létrejönnek azok a gyárak, amik teljesen vagy 99%-ban automatán gyártanak (értsd beöntöd az egyik végén az alapanyagokat, másik végén kijön a kész termék) és ezek a gyárak átveszik a gazdaságban a többségi szerepet, akkor kérdés, hogy mennyiben fogja ez befolyásolni a társadalmi rendet és rendszert. Mert ugye felmerül, hogy ha a gyár munkások nélkül gyárt mindent és minden gyár így működik, akkor mit fognak csinálni a gyári munkások?

    Persze ugyanez volt a kérdés annak idején az ipari forradalom elején is, hogy ha a traktor + kombájn megcsinál mindent, akkor honnan lesz a parasztoknak pénzük majd megvenni a búzát a liszthez... és lám meg is oldódott. Ez is meg fog oldódni és lesznek gyári munkások helyett más foglalkozáskörök, amik tömegeknek fognak munkát adni.
  • Crane
    #37
    "ez baromság, ugy ahogy van."

    :) Azért én a helyedben jobban utána néznék, még mielőtt baromságokat írok. :) Tudod a cikkek, és a valóság között sokszor elég nagy különbségek vannak. Attól hogy pár szenzációhajhász PR cikk beszámol arról hogy milyen szuper robotokat fejlesztenek (mondjuk Dél Korában), attól a valóság még eléggé hervasztó.
    Az általad felsorolt 5 pont jól néz ki egy prospektuson, de a tapasztalatból mondom, hogy ez közel sincs így.

    Másik oldal meg az, hogy ha egy panelra mondjuk 5000db SMD alkatrészt kell felültetni, arra nyilván robotot alkalmaznak, mert jóval precízebb, pontosabb, és gyorsabb mint egy ember.
    De mondjuk egy telefon összeszerelése olyan összetett, és sokrétű, hogy óriási költségeken lehetne csak gépesíteni, plusz temérdek hibalehetőséget hordozna. Erre érdemesebb embereket alkalmazni.

    Az ember rugalmasságát, kreativitását, és intuitív probléma felismerését nem lehet gépekkel pótolni. Ennek tömeges és gazdaságos megvalósításától nagyon-nagyon messze vagyunk.
  • sathinel
    #36
    Én egy kis cégnél dolgozok Uk ahol gépsorok melett kell dolgozni. A gép szeleteli, szállítja, csomagolja méri a húsokat, de ezeket rendesen ki is kell szolgálni.
    Az hogy minden műszakban 3-4 enginer folyamatosan benn van, a gépsorok mellé kell kb 10-12 ember+supervisor aki programozza, minőségellenőr, takarítók, stb emberek. Az hogy robot termelésre állnak át még nem biztos hogy rossz a népnek. Japán is sok helyen átállt ilyen gyártásra, és kicsit jobb körülmények vannak. A lényeg hogy tudnak-e fejleszteni, olyan cégeket létrehozni amik felveszik a munaerőt, és azok szintén eladható minőséget hoznak létre és azzal akár a más gyárakban dolgozók életét szolgálják ki.

    A mi termékeink sem olcsók, és a húsok elkészítése, feldolgozása durván nagy higéniai előírásoknak felel meg. A húsok nem lehetnek zsírosak, stb prémium minőség. És veszik mert ha van pénz rá akkor miért ne venné az ember a legjobbat magának.

    A lényeg ki tudják-e használni a lehetőséget. Kínát annyira nem féltem. De otthon ha egy külföldi cég létrehoz valamit és kiképez embereket, stb. Akkor nem látok sok más fejlesztést mellé. Arra várni hogy mindent megold 1-2 cég akkor csak kihasználás lessz a vége. Kína, japán, és szinte minden nagyobb ázsiai ország így fejlődött külföldi cégek segítségével oda ahová elértek. Keleteurópát lehet összehasonlítani mondjuk 20 éves távlatban az ázsiai országokkal. Nekik valahogy gyorsabban könyebben sikerült alkalmazkodni, és fejlődni.

    Kína nem kicsit fejlődik. Mostmár mivel a gazdaság igen durván megy a bérek is növekednek. De ezt máshol is mondták. Kínában az egészségügyet rakták rendbe elsőnek. Ezek miatt szaporodtak durván, majd népességkorlátozást kelett bevezetni. És így tovább szinte minden téren. Mostmár a bérek is nőnek.
  • vjanika
    #35
    Az emberiség soha sem tanul a hibáiból, ez okozza majd a vesztét, nem az armageddon.
  • Narxis
    #34
    Nem sokáig, mert ha egyre több helyen kiváltják az embert gépekkel akkor egyre több munkanélküli lesz amit megéreznek a nagyvállalatok mivel kisebb lesz a vásárlóerő. Érdekes szitu lesz.
  • Amergin
    #33
    Nem mondtam értékítéletet, nem mondtam ez jó, vagy rossz, csak azt, hogy így van.
    Megtetted ezt te helyettem.
  • vjanika
    #32
    Akkor világforradalmat, világ dolgozói egyesűljetek :-D Ezt régebben más szavakkal, de már kimondták :-)
  • Molnibalage
    #31
    Szerinem meg nem sok, csak ezzel a szemlélettel és ezzel a technológiai szinttel sok és erőforrás elosztással és feléléssel sok.
  • Amergin
    #30
    Eltűnik hamarosan efelől semmi kétség... Miért? Mert a tőke a jelen gazdasági rendszerben nem fizeti meg a munkaerő magas szintű újratermelésének a költségeit, ahogyan a természetnek sem fizet vissza semmit, csak használja azt a saját javára. Ezt nevezzük szabad piacgazdaságnak. Azt pedig, hogy az ún. képviselők az ő érdekeiket védik meg a választópolgárok elsöprő töbségének az érdekeivel szemben "demokráciának" nevezzük.
    Pontosan ezért mondja a szállóige, hogy: "a kapitalizmus a legjobb fogamzásgátló"
    A gyermekvállalás a modern kapitalizmusban piacosítva lett és -hasonlóan sok más árucikkhez- [i]nem éri meg[/] előállítani a fejlett világban, hanem importálni kell, mert a világ többi részén olcsóbban előállítható. Ez a lényege a "munkaerő szabad áramlása", meg a "határok légiesítése" nevő maszlagnak, buksikáim!
  • Tetsuo
    #29
    Ez nem igaz, ill ugy igaz, hogy sokkal rosszabb lenne az etel minosege, minden nagyuzemben gyartodna es max olyan kajak lennenek, mint Angliaban.. kosz nem.
    Az egyeb eletter is problema, a 7 mrd ember SOK erre a bolygora.
  • vjanika
    #28
    Én remélem, hogy nem a fehérember tűnik el, hanem az a gondolkodás, hogy menjünk kínába, mert ott alacsonyabbak a bérek és így még idén meglesz a második magánrepülőm és a harmadik villám a Seychelle szigeteken. Az európai munkavállalók, meg dögöljenek meg, ha nem dolgoznak éhbérért.
    Előbb-utóbb majd kialakul egy egységes világ-átlagbér, csak kérdés, hogy azt a "fehér" ember valóban megéri-e?....
  • Molnibalage
    #27
    A '80-as évek technológiai szintjén már lehetséges lett volna 20 millárd ember élelmezésének megoldása. A gond az eloszlással van. Iszonyatosan sokat lehet termelni ott, ahol nincs rá igény, ahol meg lenne ott nem. Ingyért meg senki nem fog termelni és szállítani az éhezőknek. Ez van...
  • Wittgen
    #26
    Na ja. Nem akarok etnikai problémát csiholni, de nagy a valószínűsége, hogy az úgynevezett európai fehér ember egy-két évszázadon belül eltűnik.
  • Motoroj
    #25
    „A Gangeszos példa kissé szimbolikus volt, de nem alaptalan hülyeség a népvándorlás fogalma a jövőben...Be fog még következni, nem kell aggódni.”

    Már rég bekövetkezett. Malmö, Oslo, Brüsszel, nem tudom mennyit láttál ezekből a helyekből. Vagy elég megnézni a német, angol, francia labdarúgó válogatottat, a jövő etnikai összetétele nagyon jól kivehető belőle. Kell ez nekünk?
  • Tetsuo
    #24
    "Kínában megelégelték a bérek növekedését" LOL :DD
    Kimentek tuntetni, nagy transzparensekkel: Le a magas bérekkel! Nem akarunk ennyit keresni!

    A cikk mar nem ilyen vicces..
  • tntmax
    #23
    Ne legyetek pesszimisták, lesz még rosszabb.
  • duke
    #22
    "Lesz majd itthon is több munkahely..."

    Ja pontosan, szerencsere csak magukkal basznak ki. Vegre megvaltoznak a dolgok , eddig is csak azert voltak ilyen olcsok, mert naluk nem szamit az ember elet, vagy a kornyezet allapota.
  • qwertly
    #21
    Legyen csak drága ne menjen oda a gyártás magyar-országról,amúgy az orosz sajtó elhallgatja de vlagyivosztokot már majdnem elfoglalták a kis sárga szeműek.
  • duke
    #20
    Menjenek a zanyukba ezek buzi kinaiak, nehogy mar nekem azert keljen normalis arat kifizetni valami cuccert, mert ok ezentul nem akarnak a nyomor szintjen elni, rabszolgakent melozni es mostantol nem erik be hetente egy tal rizzsel. Baszak meg atomot nekik. :)
  • JTBM
    #19
    Ez egy jó hír az EU-nak és az USA-nak, mert most majd jóval kevesebb cég megy ki innen Kínába gyártani, sőt, sok vissza is jön majd.

    Lesz majd itthon is több munkahely...
  • gulyasandras
    #18
    Mongólia és Oroszország keleti részeit már elfoglalták a kínaiak.
  • Ahoy
    #17
    Ahogy fletó megmondta, el lehet innen menni ha nemtetszik. Sok sok ország van ennél sokkal rosszabb állapotban. Én nem sírok hanem rendesen tanulok, melózok, élem az életemet... ez csak az embereken múlik, nem az országon, vagy a politikusokon. Aki leszarozza az országát, maga is egy szar szemét szar alak..én megpróbálom értékelni ami van.

    A Gangeszos példa kissé szimbolikus volt, de nem alaptalan hülyeség a népvándorlás fogalma a jövőben...Be fog még következni, nem kell aggódni.

    Végezetül, sehol nem írtam le hogy a gépesítés rossz. Többekközött nem ülnék itt a seggemen SG előtt. Viszont vannak vesztesei is a dolognak, azok a kétkezi "robotok" akik eddig a gyártósoroknál dolgoztak... Most mennek az utcára. Bizony a munkanélküli segélyt is te meg én fogjuk fizetni, egy darabig. Utána az a sok ember valami kezdeni fog magával.(lopás, rablás, polgárháború stb...mert ugye tanulás az privilégium, és luxus - de nagyrészt lehetőségük sincs rá...)

    Természetsen megállna a fejlődés ezen folyamatok nélkül, de megoldást kell találni a sokmillió ember foglalkoztatására. Vagy netán tartsa el őket a gazdag világ? Sejthető, hogy majd jön egy újabb Hitler vagy Sztálin...

  • zola2000
    #16
    Remélem nem csak irogatsz, hanem ha lehet magyar/ha az nincs európai terméket is veszel (tudod 599el kezdődő vonalkódot kell figyelni). Mondjuk ha elektronikáról van szó, és venni akarsz mondjuk egy nem kínai gyártású vinyót, lehet hogy azt mondja az eladó, hogy lehetetlent kívánsz...
  • TreDoR
    #15
    Mármint ebben a nyomorék országban? Viccnek jó
  • fade2black
    #14
    ha kiszárad a gangesz ahoz, hogy idejöjjenek át kell menniük pakisztánon,iránon és mégpár helyen. soksikert.

    a termelékenység növekedése nem azt jelenti, hogy kevesebb sör/tégla/számítógép készül hanem, hogy több. az ipari forradalom gépesítés eredménye, hogy kocsival járunk és nem csak ünnepnapokon van hús az asztalon ahogy az a 18-19szban volt pl MOon is.
  • Ahoy
    #13
    Úgyhogy azt mondom, élvezzük ki a boldog békés időket hátradölve az SG fórum előtt... ;)
  • Ahoy
    #12
    Csak értelmezni kéne amit írtam... és látnád hogy kb ugyan arról beszélünk.

    "Viszont ha javítunk a terményen, akkor többszörösét tudjuk termelni a szükségesnek." Nyugaton...

    Afrikában, Kína elmaradott részein, Közel-Keleten... Persze ja.

    Rohamosan nő a népesség, (pont az elmaradott régiókban, pl városokban, ahol termelhető föld sincs) ezzel szemben egyre kevesebb fizikai munkaerőre van szükség. Egyszercsak lesz következménye, nem is kicsi...

    Ennek tetejébe, mondjuk nagyon reális környezeti katasztrófaként, kiszárad a Gangesz... 10 milliók fognak Európa felé vonulni.. De majd a NATO megvéd minket, haha :D Jókis ütköző állam leszünk, mint anno a törököknél...
  • Mat666
    #11
    Sajnos ebben csak reszben van igazad. Ha valami 100 forintba kerul neked, annak kb 30-40 forint az eloallitasi koltsege, a maradek 60 a haszon a cegnel, aki termelte, es megy az amcsi reszvenyeseknek. Itt most ami tortenik, hogz eddig a 40 forint koltsegbol a dolgozo kapott 5-ot, 35 volt az anyag es a szallitas, most a dolgozo kap 7-et, esetleg 8-at, igy a gazdag amerikai reszvenyesnek mar nem jut 60, csak 57, es o ezt nem tudja elviselni. Pedig o neki az a 3 forint a 60 hoz kepest semmi, igazan ha nem figyel oda, eszre sem veszi, viszont a szegeny kinainak ez nagy penz, 50%-kal tobb fizetes, de meg ezt is sajnaljak szegenytol.

    Sajnos a kinai helyett magyart is irhattam volna, itthon is ugyanez a helyzet, csak mi most dolgozuk 7-8-ert.


    Ja a mocskos amerikai mi de gondolom az te se bánnod hogy olcsón jutsz hozzá lekülönböző dolgokhoz amit ott gyártanak persze ettől függetlenül szemét egy dolog ez de a világ már csak így működik.
  • Bagoly81
    #10
    ez baromság, ugy ahogy van. azért vannak a robotok hogy
    1 nulla bérköltség.
    2 0-24 állandó egyenletes munka
    3 állandó minőség
    4 még kevesebb papírmunka
    5 nagyobb profit.

    igaz ott anyira olcsó egy ember hogy mire kitermeli magát a gép elkopik, ( nembiztos de lehet)

    amugy csesszék meg a sok kis kinai mert ezért van válság mert az olcó paucot meg videókamerát nem euba gyártják hanem ott. igy aztán nekünk nemlesz munkánk és ha nincs munka pénzem sem lesz ergó az az olcó pauc is picsadrága lesz.

    és hozzák vissza a termelést ide. inkább legyen drágább de legyen munkája mindenkinek.

    jah és azért ment mindenki kinába

    1 direkt a kinai politika olcsóvá tette a pénzüket.
    2 nulla környezetvédelem
    3 nulla munkavédelem
    4 milió ember aki olcson dolgozik (zott?)
    5 jó a logisztika. ( valahogy idehozzák ólcson azt a sok dolgot)


    most meg felemelik a jüant amiért több dollárt kapnak szépen beváltják és felvásárolnak itthon amit csak tudnak.

    ugyhogy legyen ottcsak valami forradalom de az a baj hogy mennek a gyárak egy országgal arébb szoval ez nemjó igy !




  • semmikozod
    #9
    Bocs, de hülyeséget beszélsz. Ha genetikailag nem javítunk a kaján, már most sem tudjuk ellátni a népességet kajával. Viszont ha javítunk a terményen, akkor többszörösét tudjuk termelni a szükségesnek.
    Nem lesz itt semmiféle óriási éhezés, Afrikában is csak azért éheznek, mert 1: nem dolgoznak, 2: nem kell nekik a teljesen biztonságos feljavított kaja...

    Én abban látom a gondot, ha ez a sok kínai munkás elkezd föllázadni, addig jó még csak otthon lázadnak, de ha eljönnek Európába szerencsét próbálni nekünk kampec. :D
  • Ahoy
    #8
    Nyugi kiszámolják azok rendesen, ha a munkaerő költsége több mint amit robotok végeznének, akkor nem fognak gondolkozni ezen... Nyugati cégek csinálják a robotokat és hosszútávon jobban megéri valószínüleg...
  • Ahoy
    #7
    Jah ennek ez a veszélye... Lehet a géprombolás új korszakát éljük hamarosan...

    Így is eléggé durva tény, hogy a népesség rohamosan emelkedik, míg az automatizálás technikája fejlődik ezzel párhuzamosan. Mivel nem élhet mindenki szellemi munkából, és a fizikai munkát pedig gépekkel ki lehet váltani egyre hatékonyabban... Ebből súlyos válság lehet, ugyanis visszatérni sem lehet az önnfentartó gazdasághoz, mert akkora a népesség hogy nincse elég föld.

    Ha lesz világháború, akkor szerintem ez lesz az egyik oka (az etnikai háború mellett) Nem is inkább országok országok ellen, hanem kormányhadseregek és az éhező nép között. Mivel előbb küzdeni fognak az életükért, mint éhenhalnak...
  • Crane
    #6
    Bizonyára átsiklottak a multicégek egy aprócska problémán: a fenyegetésben szerepelő robotok alkatrészeit ki fogja elkészíteni? Ki szereli össze őket? Azok programozását, karbantartását, és fejlesztését pontosan ki fogja megoldani?

    Szerintem még mindig olcsóbb normális bért adni.
  • ata4100
    #5
    Ez szarkazmus volt.
  • Chriss745
    #4
    Sajnos ebben csak reszben van igazad. Ha valami 100 forintba kerul neked, annak kb 30-40 forint az eloallitasi koltsege, a maradek 60 a haszon a cegnel, aki termelte, es megy az amcsi reszvenyeseknek. Itt most ami tortenik, hogz eddig a 40 forint koltsegbol a dolgozo kapott 5-ot, 35 volt az anyag es a szallitas, most a dolgozo kap 7-et, esetleg 8-at, igy a gazdag amerikai reszvenyesnek mar nem jut 60, csak 57, es o ezt nem tudja elviselni. Pedig o neki az a 3 forint a 60 hoz kepest semmi, igazan ha nem figyel oda, eszre sem veszi, viszont a szegeny kinainak ez nagy penz, 50%-kal tobb fizetes, de meg ezt is sajnaljak szegenytol.

    Sajnos a kinai helyett magyart is irhattam volna, itthon is ugyanez a helyzet, csak mi most dolgozuk 7-8-ert.
  • Bren X
    #3
    Na szépen vagyunk. Most sajnálják az a baksisnyi plusz pénzt attól a heti hét napot, napi 8-12 órát dolgozó kínai csóringertől.
    Több robot= kevesebb munkás. Mi lesz akkor, ha egy idő után nem lesz új vagy betöltendő munkahely? Lesz náluk is 5-10%-os munkanélküliség? Képzelem mi lenne, ha feltüzelnék azt a 60-110 millió embert. Elég ha csak botokat ragadnak.