Berta Sándor

3D-s HD-kamera mobilokhoz

A japán elektronikai konszern olyan digitális kamerát mutatott be, amelynek a segítségével három dimenziós, 720p HD-s felvételek készíthetők.

Háromdimenziós kamerarendszert fejleszt mobiltelefonokhoz és hordozható számítástechnikai eszközökhöz a Sharp, amely várhatóan az év végén kezdi meg az első 3D-s egységek gyártását. A japán vállalat lesz a világon az első, amely kifejezetten mobiltelefonokhoz készít nagyfelbontású képek és videók rögzítésére alkalmas kamerákat. A Sharp rendszerében is két, a bal illetve a jobb szem átlagos távolságának megfelelően pozícionált lencsét használnak. Az eszköz előnye, hogy mobil- és okostelefonokba, illetve digitális kamerákba egyaránt beépíthető.

A terméket Norihiro Hondi, a Sharp részlegvezetője mutatta be az újságíróknak. Az új Sharp-modul különböző képszerkesztési funkciókat kínál, így például egy színszinkronizációs, egy szín- és fénykorrekciós, egy időszinkronizációs, valamint egy optimalizált képillesztési funkciót. Ezenkívül meg kell említeni az úgynevezett Fast-Readout technológiát, ami azért felel, hogy a képi szenzorok valóban 3D-s, HD felbontású videókat készítsenek.


A számos funkció ellenére azonban kérdéses, hogy a 3D-s videók készítése világszerte elterjedhet-e. "A 3D-s hatások nagyon erősen függenek a két objektív közötti, valamint az objektívek és célobjektum közötti távolságtól. Mindez azt jelenti, hogy a kompaktmodulok aligha fognak 3D-s fotókat készíteni egy tájkép készítésekor" - nyilatkozta Tom Morrod elemző, a Screen Digest televíziós technológiai részlegének vezetője. A szakember szerint az egyetlen terület, ahol az új készülék beválhat a 3D-s videotelefonálás. Ennek oka, hogy különösen a kamerához közeli arcok esetében készíthetők a kompaktmodulokkal jó 3D-s felvételek.

"Emellett lehetőség van a 3D-s videók vagy képek felvételére és azok televízión való megjelenítésére is. A különböző kijelzők ugyanis gond nélkül meg tudnák jeleníteni ezeket a jeleket. Kérdéses ugyanakkor, hogy egy nagyobb távolságról készített tájkép vagy épületfotó esetén valóban hatásos 3D-s hatás érhető-e el" - tette hozzá az elemző. A Sharp jelezte, hogy egy új 3D-s piacot akar létrehozni, amely 3D-s kijelzőtechnológiákra, a kis, közepes és nagy méretű 3D-s LCD-képernyőkre, valamint a 3D-s bemeneti jeltechnológiákra és kameramodulokra épül majd. Az első prototípusok várhatóan júliusra készülnek el, a sorozatgyártás pedig az év végéig elkezdődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #17
    Már kezdtem aggódni, hogy nem lesz semmi ami váltsa a full HD video képes telefon kamerákat :D
  • Laxxus #16
    Az lehet hogy a magyar "versenyzőket" ez nem érinti, de hogy a Sharpnak a japán piacradobásnál óriási bevételt jelent majd az biztos! Minden fiatalnak ilyen kell majd az biztos!
  • hdo #15
    Kamerával felvett 3D bemutatót lesni TFT-n, olyan mint vaknak a némafilm.
  • zola2000 #14
    Ez most megint olyan dolog, hogy nem kotelezo, ha szerinted marhasag, akkor nem veszel sharp 3d telefont, akinek meg kell az vesz.
  • bippo #13
    "A szakember szerint az egyetlen terület, ahol az új készülék beválhat a 3D-s videotelefonálás." - Igazán hiánypótló cucc.
    Persze örülök, hogy meg lehet csinálni meg minden, de vásárlóként ezért pluszpénzt kiadni badarság.
  • kvp #12
    A latoszog a tavolsag novelesevel ugyanakkora marad, tehat minel messzebb van az ember a kijelzotol annal szelesebb a latogszogbe eso szakasz hossza. Ez 3 meter eseten mar kb. 1 meter es azert ebbe szuken, de mar belefer 3 ember. Ha meg nagyobb a kijelzo, es ezert meg messzebbrol lehet nezni, akkor meg tobben belefernek.
  • jocco #11
    "Lehet, de egy kanapen ulve akar 3 ember is nezheti egyszerre szemuveg nelkul, tovabba nem farasztja a szemet es nem is villog."

    Amit én láttam ilyen kijelzöt ott kb 5-10cm volt a mozgástér, tehát elég volt egy kicsit elmozditani a fejet s máris szétesett a kép s csak szellemképet láttál. Nem hiszem hogy ha 3m-re ülsz jobb a helyzet :)
  • duke #10
    Az ertelmetlen marhasag csucsa. Maximum a 8-10 evesek menoznek vele fel orat az iskolaban aztan annyi.
  • zola2000 #9
    Egy kis mobiltelefonba igazából nem is lehetne.
  • skyli991 #8
    Én is ugyanezt vettem észre. Ez így alig 3d-s. Nincs a két kamera egymástól szemtávolságra.