Alex

Egyre több eszközbe raknak kamerát

Kamera kerül a Nintendo DS-be, a Samsung már a 8 megapixeles mobiloknál tart, a Sony pedig 12 megapixelt tervez bezsúfolni telefonjába.

A kérdés adott: lesz a jövőben értelme a különálló, egyszerűbb kompakt fényképezőgépeknek? A válasz a jobb képminőség miatt a többség számára valószínűleg igen, de persze minden az igényektől, a felhasználási területtől függ. A Nintendo DSi-ben egyből két kamera lesz, és a játékgép minimális képszerkesztésre, arcok kreálására is képes lesz. A Samsung nyolc megapixeles kamerás telefonja még ebben a hónapban a boltok polcaira kerül, és a nagy felbontás mellett LED-es vakut, 16-szoros nagyítást (!) és autofókuszt is kap. Áráról nincs hír, de a felsőkategóriába pozicionálják.

"Tudunk egy kamerás telefonnal olyan jó felvételt készíteni, mint egy digitális fényképezőgéppel?" - teszi fel a kérdést Avi Greengart, a Current Analysis piackutató cég vezető elemzője. "A válasz, hogy a legtöbb esetben egy olcsó Canon vagy Kodak is sokkal jobb képeket készít, de a felsőkategóriás mobilokat tekintve már nem ilyen egyszerű megválaszolni a kérdést." Ross Rubin, az NPD Group piackutató cég ágazati elemzője szerint az Egyesült Államokban már érezhető a kamerás mobilok elszívó hatása. "Az utóbbi évek erős növekedése után határozottan lassul a digitális fényképezőgépek piacának növekedése. A hatás nem egyértelmű, a lassuló eladásokért számos egyéb dolog is felelős."


Nintendo DSi: 3,25 collos LCD, 300 000 pixeles digitális kamera

A tendencia a digitális tüköreflexes gépeket egyelőre nem érinti. "Ezek a felsőkategóriás masinák sokkal nagyobb rugalmasságot nyújtanak, mint egy átlagos point-and-shoot fényképezőgép." Piacuk ezért jelenleg is 25 százalékkal bővül évente, és csak az Egyesült Államokban 2,7 milliót adnak el belőlük évente - közölte Chris Chute, az IDC elemzője. "A kompakt gépükkel elégedett felhasználók szívesen váltanak felfelé, és ezt az árak zuhanása is elősegíti, hiszen míg pár éve több ezer dollárba került egy minőségi SLR, addig ma már ezer dollár alatt is széles a választék."

Az évek során számtalan eszközbe került kamera, a digitális diktafonoktól kezdve a médialejátszókon át a telefonokig. Legtöbbje mindössze 1,3 vagy 2 megapixeles, de az idei karácsonyra szánt termékeknél már a 3 megapixel is csak átlagosnak számít. Viszont képminőség terén egy 8 megapixeles telefon közel sem hozza azt a színvonalat, amit egy hasonló felbontású fényképezőgép. "Számtalan egyéb dolog számít, kezdve a szenzor méretétől, a vaku erején és a képstabilizátor meglétén át a kényelmet biztosító témamódokig." - nyilatkozta Rubin.


Sony Mylo: 2,4 collos LCD, 1.3 megapixeles kamera

Greengart közlése szerint a fő hibaforrás a kis méret: "Ahhoz, hogy beleférjenek a telefonba, csak apró fényérzékelő lapkákat használnak, ráadásul az ár alacsonyan tartása miatt műanyag lencsékkel párosítva, azaz a fény útja közel sem a legoptimálisabb. Vakuként legtöbbjükben csak rövid távra hatékony LED szolgál, a fényképezőgépekben általános Xenon csak most kezd elterjedni." Hiányára sem kell messzire menni példáért: az 5 megapixeles, több mint tíz millió példányban eladott Nokia N95-ben például egyáltalán nincsen vaku.

Chute szerint a helyzet paradox: "Az emberek szeretnek fényképezni a telefonjukkal, de mégsem becsülik sokra az általuk készített felvételeket. Ennek eredményeképp akinek ilyen telefonja van, sokkal szívesebben megy be a boltba, és vesz egy jó digitális fényképezőgépet. Legyen szó bármilyen termékről, mint egy játékgép vagy zenelejátszó, mindegyik csak egy dolgot tud profin csinálni. És a felhasználók megértik ezt, ezért több különböző fajta készüléket vesznek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Möci #10
    A legújabb vibrátorokra is kéne kamera és akkor már jó lenne, ha lehetne velük telefonálni, valamint webkamera funkciójuk is lehetne.
  • öregember #9
  • Loál János #8
    Seggszőrsűrűség-becsülő.
  • Epikurosz #7
    +UV-mérő
  • Epikurosz #6
    Az nem tartható, hogy az ember zsbe tele van mindenféle szarsággal: külön mobiltelefon, digi fényképezőgép, videorekorder, PDA, GPS, FM rádió, MP3 lejátszó stb...
    A tendencia egyértelműen az kell, hogy legyen, hogy integrálják ezeket a szolgáltatásokat, sőt, újakat raknak bele. Például: vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, időjárás-előrejelző stb.
  • Tetsuo #5
    GPS megy bele ;) kukoricapattogtato pedig a kovetkezo lepcso lesz! :P
  • mrlujoak #4
    Az L700 a híresztelésekkel ellentétben nem lett optikai zoom-os...
    Ha belegondolunk, hogy a sima digitális gépek mekkorát fejlődtek az utóbbi 10-12 évben, ráadásul mekkora léptékkel fejlődnek ma, akkor nem kell sok évet várni, hogy a mobiltelefonba épített érzékelők, és lencsék a magas elvárásoknak is megfeleljenek.
    Az a pletyka sem tűnik lehetetlen elképzelésnek, hogy a digitális kompaktok teljesen egybeolvadnak a mobiltelefonokkal.
  • Tinman #3
    Van már olyan telefon (Samsung G800 vagy L700) amiben van optikai zoom!

    Nagyon kellene a Nokia telókba is... 5 MP bőségesen elég, ki ne szarja le a 12 MP-elt, ha egyszer nulla optikai zoom van.

    Optikai zoomot akarunk!
  • babajaga #2
    "A tendencia a digitális tüköreflexes gépeket egyelőre nem érinti"

    De,de. Érintse! Tegyenek a DSLR-ekbe DVD lejátszót meg felvevőt meg GPS-t, meg kukoricapattogtatót is.
  • torcipepe #1
    én azon szoktam röhögni, mikor a sok balek "zoomol" a telefonjával, amiben persze csak digitális zoom van, az meg semmire sem jó. én mindig anélkül készítek képet telóval, otthon a PC úgyis kinagyítja és jobban is, mint szegény telefonok.
    a wi-fi, gsm, gps képes pda-k talán az egyetlenek, amiknél tényleg jó, hogy sokminden van egybe zsúfolva. a kamera persze azokban sem valami tökéletes. bár a sajátomban a normál és a macro mód közötti váltás fizikailag működik, nemcsak a program változik.