Gyurkity Péter

Egyre több és olcsóbb e-olvasó várható

Az elkövetkező években folyamatosan emelkedik majd a leszállított e-olvasó készülékek száma, ezzel egy időben pedig még több és egyre olcsóbb variánst ismerhetünk majd meg az új beszállók és a már piacon lévő cégek jóvoltából. A potenciális vásárlók szempontjából különösen az interneteléréssel is megbirkózó fejlesztések számítanak érdekesnek.

Az In-Stat előrejelzése szerint a hordozható, interneteléréssel, avagy anélkül érkező készülékek száma szünet nélkül emelkedni fog. Ez a folyamat még tavaly indult, ekkor mutatkoztak be egymás után az e-könyv olvasó megoldások, mintegy válaszként az Amazon elsőként megjelent Kindle készülékeire, amelyek azonban még mindig uralják a szegmenst, elsősorban a cég saját online platformjára támaszkodva. Az elkövetkező időszakban azonban változhat a helyzet, minden a versenytársakon múlik majd.

A piackutató cég azt jósolja, hogy az idén várható 10 millió darab helyett három év múlva, tehát 2013-ban már 28,5 millió új készüléket szállítanak majd le az érdekelt felek, amely egyben a rivalizálás fokozódásával is járhat. A piacra már beléptek olyan nagy nevek, mint a Barnes & Noble, valamint a Sony, amely több eltérő megoldással is igyekszik kapaszkodni, a Google pedig megkezdi az e-könyvek árusítását, ami tovább bővíti majd a kínálatot. Ez természetesen oda vezet, hogy az átlagos kereskedelmi ár csökkenni fog, vagyis még többen kapnak majd kedvet a beruházáshoz.


Samsung Electronics eBook

A következő generációs fejlesztések esetében fontos kérdés lesz az új funkciók és lehetőségek integrálása, így például a színes kijelzők általánossá válása. Ezt ki lehet egészíteni érintőképernyős és esetleg multitouch technológiával, amelyek a felhasználási területet is tovább szélesíthetik az oktatás és az üzleti világ bevonásával, a vállalatok és intézmények érdeklődésének felkeltésével. Külön fejezetet érdemelnek az interneteléréssel ellátott variánsok, hiszen ezek kiemelkednek majd a mezőnyből.

Ennek megfelelően az előrejelzésben külön foglalkoznak a Mobile Internet Device (MID) szegmens várható fejleményeivel, hiszen itt a vásárlói érdeklődés kimagasló lehet. Míg az idei évben alig 2,7 millió ilyen készüléket szállítanak le a gyártók globális szinten, addig ez a szám 2013-ban meghaladja majd a 16 milliót, amiben természetesen a tablet PC megoldások is benne foglaltatnak. A tanulmány készítői kiemelik, hogy a kategóriák egybeolvadása, egymásra gyakorolt hatása minden korábbinál nyilvánvalóbb lesz, hiszen míg a mobiltelefonok mostanra a zene és a videó élvezetében is főszerepet játszanak, addig a tablet PC-k az e-olvasókhoz hasonló helyet foglalnak majd el a e-könyvek terjesztésében és felhasználásában. Nem véletlen, hogy az OEM-gyártók maguk is így pozicionálják egyes termékeiket, igyekezve minél több érdeklődő figyelmét felkelteni.


A Barnes & Noble által kiadott Nook

A folyamat érzékeltetésére kiváló példa a hónapokkal ezelőtt bejelentett Kobo eReader, amelynek készítője jelezte, hogy immár készek az előrendelések fogadására. A cég ideális apák napi ajándékként illusztrálja a készüléket, amelynek kereskedelmi ára a június 17-i megjelenéskor mindössze 150 dollár lesz, így mindenképpen jó eséllyel indul a laikusok meghódítására irányuló versenyben. A 6 collos e-ink kijelzővel felszerelt masina (ilyet alkalmaz a Kindle és a Nook is, ám 8 helyett a szürke 16 árnyalatával) nélkülözi a Wi-Fi, illetve a 3G-elérést, ám a Bluetooth kapcsolatokkal már gond nélkül megbirkózik, ami lehetővé teszi a kompatibilis okostelefonokkal történő szinkronizációt, a tartalom frissítését.

A belső memória mérete 1 GB, ezt SD-kártya alkalmazásával bővíthetjük majd. A személyi számítógépekkel USB-kábel segítségével kapcsolhatjuk össze a készüléket, amely egyébként három eltérő formátumot támogat, ezek sorrendben az ePUB, a PDF, valamint az Adobe DRM. A megoldás a Borders saját e-könyv alkalmazásával, valamint 100 ingyenes művel érkezik, a cég szerint az akkumulátor akár két hétig is gond nélkül kiszolgálja az olvasót, amit ők 8000 átolvasott oldallal tesznek egyenértékűvé.


Az enTourage eDGe e-book, melynek különlegessége, hogy mind LCD érintőképernyő, mind e-inket használó, írható kijelző van rajta

Olcsó készülék piacra dobására egyébként az Amazont is sokan kérték, már csak azért is, mert egyértelműen ők támaszkodhatnak az egyik legnagyobb online adatbázisra. A céggel kapcsolatos friss pletykák szerint azonban mégsem ilyen megoldást, hanem egy színes kijelzővel érkező változatot mutatnak majd be, vagyis inkább erre számíthatunk a közeljövőben. Elemzők ehhez hozzáteszik, hogy a Sony PRS-300 Pocket Reader egyes online áruházakban szintén 150 dolláros áron elérhető, ám ez a változat 5 hüvelykes kijelzőt kapott, és a készülék mérete is kisebb.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy egyes szereplők az oktatásban is fontos szerepet szánnak ezen megoldásoknak, valami ilyesmin töri a fejét a Marvell is, amely a Moby névre keresztelt tablet PC-t mutatja majd be 99 dolláros végfelhasználói áron, elsősorban az iskolák figyelmébe ajánlva azt. A cég vezetése úgy véli, hogy a nehéz iskolai tankönyveket idővel végleg kiválthatják majd az e-könyvekkel operáló könnyű és kisméretű készülékek, amelyek energiatakarékos fogyasztásra és szemkímélő kijelzőkre támaszkodhatnak. Itt persze fontos szerepet játszhat a tartalom folyamatos frissítésének lehetősége is, ami a nyomtatott könyvek esetében jóval macerásabb.

Kétségtelen, hogy a hordozható eszközök szegmensén belül húzódó határok egyre jobban elmosódnak, az egymástól jelenleg még eltérő fejlesztések egyre inkább ugyanazon igényeket igyekeznek majd kiszolgálni, legyen szó olvasásról, videózásról, vagy egyéb multimédiás tevékenységről. Meglátjuk, hogy mely gyártóknak és mely készülékeknek sikerül ez majd a legjobban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackVoid #24
    Leteztek, de horribilis aron, nehany oras mukodesi idovel. Ertelmetlen termek.
  • NullZ3r0 #23
    Honnan szeded, hogy tabletek nem léteztek korábban?
  • BlackVoid #22
    Az iPad meg mar miert ne lenne hasznos? Teljesen egyertelmu, hogy egy keszulek amin jol lehet netezni, de kisebb mint egy laptop, annak van ertelme. Azon csodalkozok, hogy nem talalta ki joval elobb valaki.

    Es jojjenek csak az utanzatok, en varok egy e-ink-est amiben 3G + Wifi is van.

    $500 dollar az meg nem kilo nyolcvan.....
  • BlackVoid #21
    "Ez a folyamat még tavaly indult, ekkor mutatkoztak be egymás után az e-könyv olvasó megoldások, mintegy válaszként az Amazon elsőként megjelent Kindle készülékeire"

    MARHASAG. A Sony hozta ki az elso e-ink olvasot. Na, kb. ennyire lehet megbizni manapsag az ujsagirasban. Nem csak az SG szintjen, hanem szinte minden mainstream ujsagban hemzsegnek a hibak, a valotlansagok.
  • Poetro #20
    Nekem pár hete van egy Barnes & Noble Nook, és elmondhatom, hogy e-ink-et olvasni teljesen más élmény mintha LCDn olvasnál. Szinte tényleg olyan mintha valódi papírról olvasnál, már csak a tapintása és a szaga más :). Mondjuk ami hiányzik tényleg belőle az a papírra írás lehetősége, a virtuális billentyűzettel valahogy nem az igazi.
  • paraszgyerek #19
    Az LCD és az e-ink két külön kategória.
    Az e-inkes Sony PSR-emen falom a könyveket, az LCD-re ráfolyna a szemem.
    Az árra nem lehet panasz, ebay-en tessék rákeresni: sony prs 505

    Biztos jó az ipad is újságolvasásra meg délutáni böngészgetésre a kertihintában, de regényt biztos hogy csak e-inkes eszközön kezdenék olvasni, vagy hagyományos jól bevált papíron.
  • asdasdasd #18
    Én egy nokia E65-ön olvasok mobireaderrel és teljesen jól elvagyok vele.
  • djw #17
    nem kell ilyen sem
  • dartois83 #16
    http://www.origo.hu/techbazis/szamitogep/20100512-apple-a-vilag-legkreativabb-zsarnoka.html

    Azt hiszem kapcsolódik a felvetésedhez, irónikus és jellemző a "How Apple sell their products" című montázs...
  • roliika #15
    Mi iPad-re és iPhone-ra fejlesztünk..tudom mit tud a cucc. :) Nem azért fejlesztek rá feltétlenül, mert szeretem, és mert értelmes dolognak tartom. :D

    Viszont mára másfél milliót mégiscsak eladtak belőle...így pár hét alatt.
    2 darab ájfon akksi van benne, picit erősebb a procija mint a szifonnak, meg hát elvileg más a grafikus chip benne, de egy az egyben ezt leszámítva iphone 3GS a "tudása".

    Az meg hogy mennyit ér meg ilyesmi...nézd...1 napig bőven bírja az akkuja, netezni tényleg röccenésmentesen lehet vele...és ha kiadtál érte kiló 80-at, vagy több mint 2 kilót, akkor a maximum 12 dolcsis appok ára szerintem baromi jó dolog...magas minőségű szoftokat kapsz legálisan 1-4 dollárért, szerintem teljesen korrekt a dolog.

    Lakik benne gyorsulásmérő, 3 tengelyes, erre igen sok app épít, és jó dolgokat hoznak ki belőle...hát a videóchipje olyasmi mint egy mobiltelóé..csodákra nem képes, de így összességébe, játékra, netezésre, e-book olvasásra meg ilyesmikre jó dolognak tartom...anyagminősége meg hát magasan a versenytársak fölött van jelenleg.

    De nézd meg, hogy Jobs bácsi kitalál valamit...jól lefikázzák, hogy bakker semmirenemjó, mekkoraszar, qwa drága, kell a fenének...aztán hopp 400 000 darab már kiadás elött elfogy, aztán első 3 hétben 1 millió...stb stb...és a többi gyártó is felfigyel, hogy hú bakker...ha ez ekkora biznisz mi is csináljunk már ilyen cuccot, meg hasonlítgassuk az Apple termékeihez..mert így hátha mi is eladunk párat.

    Hát most én így látom a heléyzetet. Jobs kitalál valamit, ami szép..de nem biztos hogy hasznos....aztán ezért josokan megveszik, és kicsit későn kapcsolva a többi gyártó is elkezdi másolni és dobja ki a gagyi szarokat..ami olcsónak olcsó lesz, csak szolgáltatások nem lesznek hozzá..vagy szar lesz az anyagminőség..vagy lassú lesz az egész cucc mint a barom....szóval lehet fikázni az apple cuccokat az áruk miatt, de más miatt aligha.