Berta Sándor

99 dolláros tábla-PC-vel helyettesítenék a tankönyveket

A Marvell cég egy új Moby nevű tábla-PC-t dob piacra, amely elsősorban az árával hódíthat majd. A készülék legnagyobb előnye a gyártó szerint az, hogy a 99 dolláros ajánlott végfelhasználói ára mellé komoly multimédiás teljesítmény is társul.

A Marvell így szeretné megreformálni és a 21. század digitális követelményeinek megfelelővé tenni az oktatást. A vállalat hosszú távú célja az, hogy a nagy, drága és nehéz hagyományos iskolai könyvek helyét fokozatosan felváltsák a tábla-PC-k és az e-könyvek, illetve e-könyv olvasók. "Úgy hiszem, hogy a Marvell Moby tábla-PC egy életre szóló tanulási élményt válthat ki" - hangsúlyozta Weili Dai, a cég társalapítója és alelnöke. A vezetú elmondta, hogy a céljuk elsősorban az, hogy egy fontos oktatási eszközt biztosítsanak a diákoknak, amely egyúttal örömet is okoz és figyelembe veszi az adott tanuló személyes stílusát is.

A Moby a Marvell Armada 600 processzorára épül, amely éppúgy, mint az Apple iPad-chipje vagy a Qualcomm Snapdragon megoldása egy ARM-alapú CPU. Mindez azt jelenti, hogy a Marvell tábla-PC-je le tudja majd játszani az 1080p-s FullHD tartalmakat is. Ezzel párhuzamosan a készüléknek viszonylag nagy az üzemideje. Operációs rendszerként telepíthető rá a Google Android éppúgy, mint a Windows Mobile. Az iPad-del szemben ugyanakkor a Moby támogatja a flashvideók lejátszását. Az eszközből nem maradt ki a WLAN-, a Bluetooth-port sem, valamint van beépített rádiója és GPS-vevőegysége.

A Marvell álláspontja az, hogy a hagyományos nyomtatott könyvek nem aktualizálhatók, míg az elektronikus kiadványok akár naponta is frissíthetők. A cég vezetői rámutattak, hogy a New York-i Könyvtár Szövetség (NYLA) egyik tanulmánya szerint egyes művek és atlaszok 21-25 évesek. Ezekben a kiadványokban például még nem Oroszország, hanem a Szovjetunió neve szerepel. A tábla-PC további előnye, hogy bőven elfér benne akár egy év teljes tananyaga is, ugyanakkor fele akkora súlyú, mint egy tankönyv.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mujahedin #11
    lekonvertáljuk sd-re...
  • nextman #10
    Azért kell hd-t lejátszania, hogy ne avuljon el gyorsan. Mi van, ha 5 év múlva már csak hd minőségű videók jönnek ki, és még akkor is szeretnék használni az eszközt?
  • NullZ3r0 #9
    Nem hiszem, hogy annyival többe kerülne manapság egy HD videó gyorsításra alkalmas hardver. Ha meg már lehet, akkor legyen képes rá, 99 dollárból. És miért ne lehetne hasznos a HD videó oktatásban? Például nálunk egyetemen (BME) felveszik az órákat, egyre többet. És nagyon is hasznos, ha látod, mit írt az előadó a táblára. Ez csak 1 db példa volt.
  • mynameisbence #8
    de használható, néha bioszórán mi is nézünk videókat(nem pornót) de ahhoz fölösleges a full HD mer attól csak drágább a gép
  • NullZ3r0 #7
    Miért, talán a videolejátszás nem használható oktatásra?
  • BöszönManus #6
    palatábla --> tábla-PC
    A formavilág hasonló, csak az egyik nem FullHD :)
  • mynameisbence #5
    mer az olyan "trendi"
  • passatgt #4
    inkább egy jó akksival rendelkező ebookolvasó szerű kéne, és akkor ki is jönne 99$-ból
    most komolyan minek vele hd videót lejátszani?
  • Möci #3
    Ne felejtsétek el, hogy hol élünk.
    Ez is olyan lenne, mint a sulinet program. Eleinte mindenféle kütyüt lehetett kapni és egy rakás progit adókedvezménnyel. A dolog szépséghibája csak az volt, hogy azok a cégek, akik a kedvezményes adózásu cuccokat forgalmazták, lényegesen drágábban értékesítettek, mint az egyéb mezei kereskedők. A végén, a hazai piramis tetején lévők ígyis- úgyis lehúznának még egy bőrt rólunk.
  • mynameisbence #2
    Ez nem lenne hülyeség mer ugyanannyiba kerül mint egy évi tankönyv és ezt lehet hosszú évekig használni(ha vigyáznak rá) és akár ezt is lehetne ingyen adni azoknak akik eddig is ingyen kapták a könyveket