Berta Sándor

A HTML5-ön vitázik a YouTube és a Mozilla

A YouTube mellett a Vimeo is teszteli a HTML5-re és a H.264 videokodekre épülő streamingszolgáltatásokat, ezt azonban nem fogadta osztatlan siker.

Úgy tűnik, ismét komoly vitába kerültek egymással a World Wide Web szereplői. Az egyik oldalon két népszerű videomegosztó platform, a YouTube és a Vimeo, míg a másikon a Mozilla Alapítvány és a Google, valamint a Dailymotion található. A vita ezúttal azon robbant ki, hogy a HTML5 mellett az új streamingszolgáltatásokban melyik videokodekeket lenne célszerű alkalmazni. A YouTube és a Vimeo egyértelműen a licencköteles és szabadalmaztatott H.264, míg a Mozilla és a Google a nyílt forráskódú megoldások mellett tette le a voksát.

A Firefox és a Chrome fejlesztői azért döntöttek így, mert a hivatalos indoklás szerint a böngészőik jelenleg nem képesek megjeleníteni a H.264-es videókat. A Mozilla teljesen elutasította a kodekek használatát. "Nagyon örvendetes, hogy a YouTube a HTML5-tel kísérletezik, ugyanakkor viszont a H.264 videokodek használatát nem tudjuk elfogadni, mivel védett szabadalmak és magas licencdíjak jellemzik" - jelentette ki Tristan Nitot, a Mozilla Europe elnöke.


Az alapítvány álláspontja az, hogy egy ilyen jellegű kodek alkalmazása, illetve integrálása a böngészőkbe egy sor problémát hozhat elő és könnyen összeveszhetnek a felhasználók, a böngészőfejlesztők, valamint a tartalomszolgáltatók. Ráadásul a licencdíj-köteles kodekek használata ellentétes a szabad és nyitott világháló gondolatával. A Mozilla ezért támogatja a H.264 helyett a nyílt Theora és Ogg formátumokat. Ráadásul a Google mellett a szervezet a Dailymotiontól is váratlan támogatást kapott. A videomegosztó már tavaly május óta kísérletezik a HTML5-tel és a Theora-Ogg alapú szolgáltatásokkal.

A HTML5 egyik komoly előnye, hogy lehetővé teszi a különböző formátumú videók kiegészítő modulok nélküli lejátszását, így a Flash-, a QuickTime-, a Windows Media Video- vagy a RealMedia-fájlok is zökkenőmentesen megjeleníthetők a böngészőkben. Ehhez csupán a video elemet kell a HTML-kódba beszúrni. Az eljárást jelenleg a Firefox, a Chrome, az Opera és a Safari is támogatja, a Microsoft viszont nem. A mostani vita különösen a Google és a YouTube miatt érdekes, hiszen a videomegosztó platform gyakorlatilag az óriáscég leányvállalata. A vita nyomon követhető többek között a YouTube blogjában is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garfield #30
    Pontosan. A HTML5 révén már nem fog kelleni a Flash a videós oldalakhoz, mert a videókat közvetlenül a böngésző fogja lejátszani - mármint ha tartalmazza az oldal által használt codecet. Éppen ezért ilyen sarkalatos kérdés, hogy a böngészők milyen codecet támogatnak, mert ha a Youtube marad a H.264-nél, és a Mozilla továbbra sem lesz hajlandó integrálni a FF-ba, akkor gyakorlatilag FF alól nem lesznek elérhetők a Youtube videók.
  • Inquisitor #29
    "mert a Flash felhasználása egy igen nagy területről - az online videókról - teljesen visszaszorulhat."
    Ezt megint nem értem, a Flash vissza szorulásának vagy se ehhez mi köze? Flashplaer is támogat(hat) H264-et vagy akármit. Vagy ez azt jelentené, hogy külön lejátszó és kódek nélkül fogják (vagy nem) a böngészők lejátszani?
  • Garfield #28
    Nem. A FF a Theorát, a Chrome meg a H264-et játssza le külön beépülő modul nélkül, a HTML5 támogatás révén. Ez azért lesz jó, mert a Flash felhasználása egy igen nagy területről - az online videókról - teljesen visszaszorulhat.
  • Garfield #27
    És ki írta ennek az ellenkezőjét?
  • bakagaijin #26
    S mi a helyzet a JPG file-okkal, azokat nem natívan jeleníti meg? (A GIF szabványai már elévültek.)
  • micu18 #25
    Már bocsánat, hogy a csapos közbeszól, de hiányzik az a kifejezés, hogy a Firefox
    LEJÁTSZÓ NÉLKÜL nem tudja megjeleníteni a H.264-et. Mert azzal pl.a Flash player
    9.0.115 óta már mindenki simán streamel, erre alkalmas pl. a Wowza Server 2 is,
    amelyet fillérekért telepíthetünk egy erősebb vasra. Stb. Amúgy saját statisztikáink szerint ma már a felhaszbálóink 89%-a áttért a 10-es flash playerre.
  • willcox #24
    Arra sem gondolhatott, mert a 2-es sorozat utolsó tagja 2.0.0.20 volt.
  • [HUN]FaTaL #21
    Valószínű a 2.0.5-re gondolt.
  • Dj Faustus #20
    A H.264 egy videótömörítési formátum, az x264 egy ingyenes, nyílt forrású H.264-be kódoló szoftverkönyvtár.
  • torcipepe #19
    a hiba az ön készülékében keresendő.