Hunter

Génállományunk 8 százalékát vírusoktól kaptuk

Az emberi genetikai anyag közel 8 százaléka vírusoktól származik, állítják japán és amerikai kutatók. A Nature szaklapban megjelent tanulmány szerint az emberek és más emlősök genomja a már ismert retrovírusok mellett beépült bornavírusokból származó DNS-t is tartalmaz.

A bornavírusok RNS vírusok, melyek szaporodása, másolódása a gazdasejt magjában zajlik le. A tanulmányt jegyző Cédric Feschotte, az arlingtoni Texas Egyetem biológia professzora az Oszakai Egyetem professzorának, Keizo Tomonagának a kutatását foglalta össze. Feschotte szerint ez a vírusos úton átadott DNS a különböző mutációk és pszichiátriai rendellenességek okozója.

A vírusos szekvenciák beépülése a gazda genomba az úgynevezett endogenizációs folyamat, melyben a szaporító sejtek kromoszómájába egy vírus-DNS integrálódik és a generációról generációra öröklődik. Egészen mostanáig csak a retrovírusokról tudták, hogy ilyen endogén másolatokat idéznek elő a gerincesekben, a tudósok azonban felfedezték, hogy az úgynevezett bornavírusok is képesek ugyanerre. Vizsgálataik arra utalnak, hogy az emlősök evolúciója során többször be is következett ez az endogén folyamat.

A bornavírus (BDV) a szász Borna városáról kapta a nevét, ahol egy vírusos járvány 1885-ben egy egész lovashadtest lovait elpusztította. A BDV számos madarat és emlőst támad meg, köztük az embereket is. Egyedisége abban rejlik, hogy kizárólag a neuronokat fertőzi meg, tartós fertőzést alakítva ki az agyban, miközben teljes életciklusa a fertőzött sejtek magjában zajlik le. Feschotte szerint a BDV és a sejtmag ezen közvetlen kapcsolata sarkalta a tudósokat arra, hogy megvizsgálják, vajon a bornavírusok nem hagytak-e endogén elemek formájában nyomot a génállományokban a múlt fertőzéseiről.

A tudóscsoport tagjai 234 teljesen szekvenált eukarióta genomban kutattak a BDV-hez hasonlatos szekvenciák után, és meglepetésükre rengeteg endogén bornaszerű N elemet (EBLN) fedeztek fel számos különböző emlősnél, összegzett Feschotte. A tudósoknak emellett laboratóriumi kísérletekben sikerült spontán BDV beépüléseket elérniük bornavírussal fertőzött emberi sejtek kromoszómáiban. Ezen adatok alapján Feschotte feltételezi, hogy a BDV beépülések mutációforrásként szolgálhatnak a fertőzött egyedek agysejtjeiben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • djhambi #381
    b
  • djhambi #380
    Itt a véleméynem a film első részéről, 20 munkaóra van benne, szóval remélem legalább elolvassátok.

    Kritika a Háború ellen (Háború a Béke ellen - A háború megváltozott természete)
  • Epikurosz #379
    Most hülyézzelek le megint?
    Na, és vajon milyen fejlődés lett volna, ha győzünk 1849-ben? Nem ti, hanem mi.
    Tán még az I. vgh-t is megnyertük vón.
  • Tetsuo #378
    a gazdaság iparral erősödik, kereskedelemmel, szellemi tevékenységgel
    ebben 1et ertunk, csak te azt nem latod, h ezek ellen van a legtobb ami jelenleg Mo-n "kulfoldi"..
  • Balumann #377
    Szó sincsen fegyveres háborúról, politikailag kell kiállni értük. Miért kérdezel hülyeségeket.

    Valóban akkor volt a legdinamikusabb fejlődés, de pont azért, mert sorra épültek a gyárak, volt termelés, volt kereskedelem. És még 3x jobb is lehetne ma, ha nem adnak el szinte mindent OLYANNAK, aki szándékosan csődbejuttatja azokat, nyereséges vállalkozásokat tönkretéve, millió munkahelyekkel. Ez nem természetes egyensúlyhoz vezet, hanem teljes csődhöz. Jópár példát felsoroltunk már, mezőgazdasági termékek (hús, tej, gabona, cukor, stb.), gyárak (Csepeli gyárak, fémfeldolgozók, szövetakármik, lakásunkal szemben cipzárgyár volt, akkro belinkeltem a Szegedi gyárak esetét (ugyan ez megy mindenhol).

    Addig élünk jól jelenleg, amíg kapjuk a hiteleket, aztán jön a megszorítás, még több munkahely kényszerszerű eladása, aztán országcsőd... nem egyensúly.

    A nemzeti érzés meg igenis fontos, mert jelenleg már majdhogynem szégyen magyarnak lenni, mert minden bűnt hozzánkvágnak, amihez semmi közünk nem volt. Tudom, te kitartasz az mellett, hogy bűnrészesek voltunk a világháborúban és holokausztban is, de minket belevittek, nem függetlenül léptünk be. És nem a terület elcsatolással van baj, hanem hogy még ma is leszarják az ottani magyarok helyzetét, valahol még jobban is élnek, valahol meg éppenséggel szándékos történelemhamisítással szítanak ellentéteket közöttük, jelenleg még nyelvtörvényt is bevezetnek... Nem fegyveres harc kell, hanem politikai előrelépés...
  • djhambi #376
    "Fosnak a magyaroktol rendesen, mert erzik, h lehet igenyunk a teruletre.."

    "Minden nemzet a teruletert es a forrasokert harcol, vagy igy vagy ugy.
    A magyarok kb feladtak es megtagadjak magukat."

    Te most arról beszélsz, hogy az lenne a legjobb, ha háborúba indulnánk ellenük?

    "a nemzeti erzes alap kell legyen minden orszagban, csak akkor erosodhetnek."

    Magyarország a legdinamikusabb fejlődését a szabadgásharc leverése, Haynau rémuralma és a kiegyezés után érte el. Tudod, szép szónak tűnnek, de üresen csengenek, mert a gazdaság iparral erősödik, kereskedelemmel, szellemi tevékenységgel, nem pedig kokárdával... A Japán csoda azért ment végbe, mert Amerikába küldtek képezni japókat, és ezzel felerősítették a közoktatást. Amerika a hidegháborút azért nyerte meg, mert a német és magyar tudósokat begyűjtötte, és a megvolt a fejlesztési kapacitásuk. A német és kínai felívelés a nyersanyagok szédületes kiaknázásával indultak meg útjukon, ahogy Amerika is elkezdte kinyerni bőséges nyersanyagát. Szlovákia azért ívelt fel egy rövid időre, mert meghívták Bokrost, hogy a reformjait vezessék be náluk is! Semmi köze Slotához. A japókra atombombákat dobtak le, nem volt büszke nemzeti ideológiájuk, hadseregük, haditechnikai fejlesztéseik, minden ilyen jellegű beruházra költött pénz az állam kezében maradt, és a gazdaságba került. Az a kijelentés, hogy "a nemzeti erzes alap kell legyen minden orszagban, csak akkor erosodhetnek" jól cseng, de tartalmi értéke zérus. Ugyanis s nemezti érzés teljesen független a gazdaságtól, sőt, kb. 100 hozzászólásban kifejtettem, hogy a Jobbik Kádárutánzó gazdaságpolitikája még hátráltatja is a fejlődést. Erőszakosan próbálja érvényesíteni a magyar érekeket ahelyett, hogy beállna a természetes egyensúly, és ez a közgazdasági szóval élve holtteher-veszteségként jelenik meg, ami szó szerint globálisan a semmibe veszett pénz, ezt jelenti, el van tűnve, kiesett. Egy ország akkor erősödik, ha megvetik intenzív oktatás formájban a jövő melgágyát, és vagy kiaknázzák erőfrrásaikat, ami jelenleg nekünk nincsen, vagy a szellemi tevékenységet és egyéb munkát próbálják eladni. Befektetőket csalogatni, ledolgozni az államháztartási hiányt, a hiteleket, jó kapcsolatot alakítani ki a szomszédokkal, mert az vonzza a befektetéseket. A befektetés mindkét fél számára előnyös, ettől befektetés. Ha valamelyik félnek nem éri meg, akkor az nem egyezik bele, és akkor nem lesz befektetés.
  • Tetsuo #375
    LOL Te el vagy tevedve.
    Slotanak igaza van, a szlovakok csak ezzel a modszerrel nohetnek fel mas nemzetekhez, a nemzeti erzes alap kell legyen minden orszagban, csak akkor erosodhetnek.
    Fosnak a magyaroktol rendesen, mert erzik, h lehet igenyunk a teruletre..
    Nem tudjak azt, amit mi, hogy a magyarok mar reg lemondtak, nem csak a lecsatolt, hanem a jelenleg fennallo magyar teruletekrol is..

    Minden nemzet a teruletert es a forrasokert harcol, vagy igy vagy ugy.
    A magyarok kb feladtak es megtagadjak magukat.
  • Balumann #374
    Rendben, elvileg elküldtem. Feltöltést vegyétek le nyugodtan, most nagyon jó az arányom.
  • djhambi #373
    Ideiglenesen megosztottam az e-mail címemet a profilomban. A torrentet valahogy megoldom bátyámon keresztül. Van egy megállapodásunk, hogy nem raboljuk úgy egymás elől a sávszélességet, ha ő tölt egyedül, cserébe nekem is tölt.
  • Balumann #372
    Én az elmúlt 4 évben szinte mindent torrentről töltök, úgyhogy más linket sajnos nem nagyon tudok rá :) Jól seedelt torrentet tudok adni, szerintem tölts le ideiglenesen egy torrent klienst és átküldöm a torrent fájlt (meg persze mondj egy mail címet is, hogy mire küldjem).