Hunter

Kigördült a SpaceShipTwo

Bemutatta utasszállító rakéta-repülőgépét a Virgin Galactic. A SpaceShipTwo 2010-ben repül először, ekkor még csak próbarepüléseket teljesít, az első kereskedelmi útra 2011-ben kerülhet sor.

Az immár legendásnak mondható, X-díj győztes SpaceShipOne-on alapuló SS2 könnyűsúlyú szén-kompozit anyagokból épült, amit egy hibrid rakéta erőforrás hajt. A Virgin Groupot vezető Richard Branson tervei szerint az első repülések Új-Mexikóban zajlanak le, majd fokozatosan terjesztik ki a működésüket a világ több más pontjára. "Azt szeretnénk, ha ez a program az űrutazás kereskedelmi korszakának egy teljesen új kezdete lenne" - nyilatkozott Sir Richard a hivatalos bemutató előtti sajtótájékoztatón.


A SpaceShipTwo úrrepülő-rendszer, középen a hordozógéphez csatolva az új űrrepülőgép a VSS Enterprise

Az SS1 2004-ben lett a világ első magán-űrrepülőgépe. Az utód 18 méteres hosszával a történelmet írt gép duplája. Az együléses pilótafülkét egy kétüléses váltotta fel, mögöttük pedig hat utas számára alakítottak ki helyet. Eddig megközelítőleg háromszázan iratkoztak fel az űrugrási várólistára, ők egyenként 200 000 dollárt áldoznának a két órás utazásra, amiből körülbelül hat percet töltenének a súlytalanság állapotában. "Elképesztő, ha belegondolunk, hogy mindeddig csak 450 ember járt az űrben, beleértve az összes oroszt, kínait és amerikait" - nyilatkozott Branson a BBC-nek. "Mi képesek lehetünk új kereskedelmi űrrepülő vállalkozásunkkal, a Virgin Galactic-kal akár ezer ember felvitelére az indulást követő 12 hónapon belül."

A jövő "asztronautáinak" jelentős része - köztük több híresség - ott volt a Mojave Légi- és Űrkikötőben tartott bemutatón, míg a hat tagúra tervezett flotta első űrrepülőgépének, a Virgin SpaceShip (VSS) Enterprise-nak a keresztelőjét Kalifornia és Új-Mexikó kormányzói, Arnold Schwarzenegger és Bill Richardson közreműködésével tartják meg. Új-Mexikó közel 200 millió dollárral járult hozzá egy kiszolgáló létesítmény építéséhez, ami magába foglal egy 3000 méteres kifutópályát, egy stílszerűen az új űrkorszak jegyében született terminált és hangárt.


A Virgin Galactic alapítója Sir Richard Branson és a tervező Burt Rutan pózol a White Knight Two és a SpaceShipTwo előtt

Branson szuborbitális űrvállalkozásának minden bizonnyal lesznek versenytársai, az azonban szinte biztos, hogy az ő cége lesz az első a piacon, miután lezajlott a 18 hónapos tesztsorozat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerJ0e #47
    A cikkben írják hogy 200k$/fő.....
  • Wattin #46
    Kíváncsi leszek a jegyárakra :D
  • trogi #45
    Az alig 1 kör, az nem 1 kör. Mégis átszuszakolták a ruszkik, hogy ismerjék el egy teljes körnek Gagarin űrrepülését.

    Szándékosan nem vikipédiás linkeket adok most:
    Gagarin
    1 kör

    Matematikailag, a számításod szerint belefér, azonban 45 perc alatt egy kört még senki sem tett meg a bolygónk körül.
  • Sanyix #44
    hát 1óra 48 percen keresztül pedig igen nehéz egy szárnyak nélküli űrjárművel szuborbitális repülést végre hajtani ;) mivel egy vosztok szerű űrkapszula bizony úgy zuhan a légkörbe mint egy kő, nem szépen elnyújtva szálldogál mint pl a spaceship one.

    Viszont az 1 óra 48- percbe pont befér 2 kör (~45 perc), de 1 biztos.
  • trogi #43
    Öööö, egy pici észrevételt tennék hozzászólásoddal kapcsolatban:
    Gagarin még egy kört sem tett meg, csak a ruszkik annyit erősködtek, hogy dededede, hogy végülis megállapodtak 1 körben.
    Vagy lehet, hogy tudsz valamit, csak a nevet írtad el "véletlenül"?
  • NEXUS6 #42
    "Eddig megközelítőleg háromszázan iratkoztak fel az űrugrási várólistára, ők egyenként 200 000 dollárt áldoznának a két órás utazásra, amiből körülbelül hat percet töltenének a súlytalanság állapotában."

    no comment
  • Hunnenkoenig #41
    En arra lennek inkabb kivancsi, mennyi anyagot szivtak, hogy ez az ötlet egyaltalan kipattanta fejükböl.

    Kereskedelmi ürrepüles, my ass...

    Minek? Hova? Mivel? Mert ezzel tuti nem.
  • NEXUS6 #40
    Mellesleg a hsz-ed végén megemlített, a tej tárolásra alkalmas ibrikre gondolva következtettem arra, hogy milyen szekszuális beállítottságú vagy. Én mint jólnevelt heteró csak azt írtam volna, hogy egy nyáladzó, tripperes, bepállott, alulfejlett puhapöcs vagy.

    Feltéve ha meg akartalak volna sérteni, ami természetesen távol áll tőlem.
  • NEXUS6 #39
    Azért ennél többet vártam volna!
  • NEXUS6 #38
    Ja, jogos a Vosztok már abszolút orbitális űrhajónak készült, és ha minden igaz csak olyan repülései voltak. Azonban rossznyelvek szerint az oroszoknak az 50-es évek végén volt 1-2 emberes szuborbitális próbálkozása, de sajna egyik sem sikerült úgy, hogy az a Pravda címlapjára kerülhessen.