Berta Sándor

A közösségi hálózatok megváltoztatják a gondolkodást

Susan Greenfield brit agykutató, író úgy véli, hogy a Facebook, a MySpace, de bizonyos játékok használata is csökkentheti a gyerekek koncentrációképességét.

Az Oxfordi Egyetem professzora azt szeretné, hogy ha a szülők és a tanárok a jelenleginél jóval többet beszélnének a gyermekekkel az online kommunikációról és annak különböző formáiról. Greenfield 1998 óta a Royal Institution of Great Britain igazgatója és ebben a pozícióban ő az első nő. A fő szakterülete az agy pszichológiája.

"Az emberi agy nagyon alkalmazkodóképes és nagyon érzékenyen reagál a külvilág dolgaira. Az agy a külvilág hatásainak köszönhetően folyamatosan változik. Ma nagyon sok ember egyszerre él a valódi és a virtuális világban. A brit gyerekek évente 900 órát töltenek az iskolában, 1300 órát a családjukkal és 2000 órát a számítógép előtt ülve. Utóbbi tevékenység gyors reakciókat kíván, hiszen a monitoron mindig újabb képek bukkannak fel. Az agy éppen ezért megszokja ezt a nagy stimulálási sebességet, ezáltal azonban csökken a koncentrációképesség. Ez magyarázza azt is, hogy miért szenvednek egyre többen az ADHS betegségben (figyelemhiányos hiperaktívitás)."

"Nagyon nehéz annak megállapítása, hogy létezik-összefüggés az ADHS kialakulása, illetve a képernyő-technológiák és a közösségi portálok között. A Facebook, a MySpace és a többi hasonló oldal egyre népszerűbb minden korosztály körében. Azonban az idősebb generációk tagjai másképp dolgozzák fel a képernyőn megjelenő információkat, hiszen ők még a könyvek világában nőttek fel" - jelentette ki Susan Greenfield.

A professzor elmondta, hogy a közösségi portálok alapvetően megváltoztathatják a gyerekek gondolkodását. Sok fiatal elfelejti, hogy a 900 online barátja nem pótolhatja a valódi kapcsolatokat. Az online ismerősei közül ki segítene neki vészhelyzetben vagy kölcsönözne neki pénzt? A megoldást a szakember szerint a felvilágosítás, és nem a szabályozás jelentheti, bár persze az utóbbira is mindenképpen szükség lenne. A lényeg, hogy az embereknek valódi alternatívákat kell tudni mutatni. Egyrészt valódi élményekre is szükségük van, másrészt gyalázat volna, ha minden ember egész nap csak a számítógép előtt ülne. Ráadásul a helyzet paradox lenne, hiszen a technológia azért van, hogy egy hosszabb, nem pedig egy kevésbé teljes életet éljünk.

"Az agyat megdolgoztató játékok nagyon jók, de sok programban nincsenek megfelelő tartalmak. Ezekben az egyetlen szempont a cél mielőbbi elérése, de magáról a célról nem tudunk meg semmit. A technológia azonban nagyon kreatívan is használható. Én sem azt javasolom, hogy dobjunk ki minden számítógépet, csak olyan folyamatokra hívom fel a figyelmet, amelyek bizonyos változásokat válthatnak ki az agyban. Mindenekelőtt azt kellene tudnunk, hogy miként néz majd ki a jövő társadalma."

"Én szeretnék boldog, kiegyensúlyozott embereket látni, akik büszkék arra, hogy elértek valamit és hogy hasznos tagjai a társadalomnak. Emellett önálló személyiségeket akarok látni, akik pozitív módon önmagukat valósítják meg. Egy ilyen társadalomban természetesen a technológiának is helye van, hiszen már eddig is sok szabadságot biztosított nekünk. Az új technológiák használatából pont az idősebb emberek profitálhatnak nagy mértékben. Csupán annyi a dolgunk, hogy ezzel a kérdéssel szembenézzünk és ne tegyünk úgy, mintha már minden tökéletes lenne"- szögezte le végül Susan Greenfield.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lAngelus #12
    Tartott nyilvános interjút vagy konferenciát erről?
  • bakagaijin #11
    Erre két dolgot tudok mondani. Izaura szemműtétjére az emberek adtak pénzt, nem is keveset, pedig ő nem is létező személy (Jó ez két külön gyűjtés volt, de érted.) A másik, hogy vannak közösségek ahol összetartóan az emberek, nagyon. Jópár esetről tudok, amikor autóbaleset vagy földrengés után segítettek egymásnak az emberek, akik addig csak fotóról, a fórumról ismerték egymást. Ez nagyon is létező dolog, gondolj pl. a Hollán Ernő emléktábla visszaállítására, ami pusztán közösségi pénzből történt. De láttam már templomot, uszodát is adományokból felépíteni.
  • who am I 7 #10
    Ahogy én látom , az meg a legeslegnagyobb vicc az egészben, hogy netről sokkal hamarabb talál az ember hasonló gondolkodású/izlésű arcokat akikkel, jól megérti magát, pont pl. a myspace miatt is...Vicces mert a régi iskolás stb, otthoni barátaimmal kb nem tartom a kapcsolatot :) pedig ált. suliba még nagy baráccság volt..és tessék semmi nem lett.Ennyi.Szóval meglátásom melóhely és netről azonos érdeklődésű emberek...Az igazi barátot meg nem ez határozza meg..mert akárhol ismered meg, akkor is hús-vér ember szvsz
    Csajoknál hatványozottan jó, hogy fent vannak közösségi oldalakon... XD le lehet csekkolni mielőtt beleugralnál hihi :D
  • who am I 7 #9
    Gondolom, jól megtömkötték a buxáját, ezért az írtozatosan hatalmas felfedezésért.... azért, h hüJeségeket beszéljen..

    "Az online ismerősei közül ki segítene neki vészhelyzetben vagy kölcsönözne neki pénzt"

    Mert a való élet tele van ilyen emberekkel ugye... XD akit meg online ismersz meg, az meg nem is létező EMBER
    Mondjuk nekem pont, hogy vannak nagyon jó barátaim csetről XD és közösen viszünk dolgokat..befektetések stb.SZóval, nem tudom miről beszél ez a makimanci.A TV sokkal károsabb, offlineabb/társadalomi intelligenciára nézve 0 interaktivitás (most a pénzdobálos valóvilágmarcsikás borzadájokat nenézzük mint interaktivitás)..persze hatványozottan a kereskedelmi tvre gondolok..ahol egész nap sorozat meg csak szokásos butulás, a ngc meg ezek, talán érdekességképpen lehet nézegetni őket.Bár már ezek is tele vannak reklámmal..
  • andersh #8
    tud valaki olyan külső behatást mondani ami nem változtatja meg a gondolkodást? valamilyen szinten minden megváltoztatja a gondolkodást, micsoda felfedezés!!!
  • Peakman #7
    arcplasztikát szívlapáttal?
  • Alfa Of NS #6
    Mondjuk azért a prof nővel el tudnék képzelni pár offline dolgot
  • Ahoy #5
    Ellenben a jó csajokat le lehet nyomozni, és ha összejön akkor nem csökkent, hanem növel bizonyos dolgokat xD

    Viccen kívül, alkalmazkodni kell, ez egy új kor, új szabályokkal. Ha nem sikerül, akkor kihalunk

  • Caine #4
    "Az online ismerősei közül ki segítene neki vészhelyzetben vagy kölcsönözne neki pénzt?"

    Miért, a "valódi" ismerősei közül kis segítene, vagy kölcsönözne pénzt?
  • butuska66 #3
    Gondolom itt is csak a gumiszobát