Gyurkity Péter

Készülőben a Windows Mobile 7

A Microsoft gőzerővel dolgozik az operációs rendszer mobiltelefonos változatának legújabb verzióján, ezt jelzi többek között, hogy több mint ezer fejlesztő munkálkodik a szoftveren.

Szemfüles források újabb álláshirdetésre bukkantak a világhálón, amely arra utal, hogy a szoftvercég folyamatosan bővíti illetékes csapatát. Jelenleg a vállalat erre kijelölt portálján csaknem 70 állás elérhető a Windows Mobile szegmensében, vagyis nem lankadnak, a csúszások ellenére igyekeznek minél előbb piacra dobni a fejlesztést.

Azt már tudjuk, hogy a projektben több mint ezer munkatárs vesz részt, az ő feladatuk, hogy a platform minél előbb használható állapotba kerüljön. Ezen a téren komoly csúszások következtek be az elmúlt időszakban, és nem vehetjük biztosra, hogy az eredetileg kitűzött novemberi megjelenési dátumot a Microsoft tartani tudja majd. Kétségtelen, hogy a mobil vonalon is szükség lenne a megújulásra, hiszen az asztali és mobil számítógépek esetében a Windows 7 nagyon jó fogadtatásra számíthat, a telefonoknál pedig olyan riválisokkal kell felvenni a versenyt, mint az iPhone, a Palm Pre, vagy éppen az Android platformra épülő készülékek.

A hónap elején egy összeállításból azt is megtudhattuk, hogy nagyjából milyen újításokra várhatunk a Windows Mobile 7 keretében. Bekerül a rendszerbe az MEMS szenzorok támogatása, amelyek között az iránytűt is megtaláljuk majd, a Windows Live szolgáltatások a platform részét képezik majd, biztosítják a RIL, GPS, WiFi, és USB technológiák támogatását, új böngészőt (valószínűleg IE8) kapunk, emellett pedig kiemelik a közösségi oldalak és funkciók szerepét, amelyek többek között abban is segíthetnek, hogy meghatározzuk a hívó fél tartózkodási helyét.

A fontos bejelentésekre a PDC 2009 találkozó alatt számíthatunk, már amennyiben a projekt olyan állapotban lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • redgreen #49
    OFF
    Egyrészt írtam, hogy nem tudom, milyen gyors a flashmemória. Másrészt nem maga az alkalmazás betöltődése hosszú idő, hanem a betöltődés után az alkalmazás saját adatainak beolvasása/frissítése (például a netről), majd a felhasználó számára olvasható formába hozása. Sajnos az Apple-féle Safarinál is észrevehető, hogy memóriaszűkében kidobálja az éppen nem aktív füleken található már feldolgozott, letöltött lapokat, amiket újra betölt és feldolgoz, amikor átváltasz rájuk.
    Másrészt igazad van, a programok készítőit kéne rávenni, hogy kilépésnél rendesen mentsenek el mindent, de ez nem változtatna azon a több tízezer app-on, amik már letölthetők. Operációs rendszer szinten tehát lehet, hogy hatásosabb lenne az eljárás.

    Egyébként ha jól láttam, éppen tegnap jelent meg virtuális memória a JB iPhone-ra...
    ON
  • Ulkesh #48
    "Multitask-ra pedig én nagyon szívesen vennék egy processz-szintű hibernálást is, ahol elváltáskor az éppen futó task aktív memóriaterületét simán kinyomná a flash-be, amikor pedig visszaváltasz az adott task-ra, akkor visszaolvasná."

    No és ennek mi értelme volna?
    Nagyjából pont annyi visszaolvasni a lefoglalt memóriaterületet, mint újra betölteni az alkalmazást, semmit nem nyernél vele.
    Inkább szigorúbban kéne a fejlesztőket fogni, hogy a kilépett alkalmazás onnan folytatódjon, ahol abbahagyta, sokan le tudják ezt kezelni, sokan meg tesznek rá magasról.
  • Ulkesh #47
    Nokiák és Samsung-ok között és SE p910 és pár Nokia között volt gondom BT küldéssel, de a géphez csatlakozás is teljesen rapszodikus volt, hol sikerült, hol nem, vagy ha sikerült is átvitel közben megszakadt, ha nagyobb fájlt próbáltam küldeni. Számomra mindig is kényelmetlen, lassú és labilis megoldásnak számított.

    "A wind-et meg iranyitani is lehet a telefonnal, ekkor wireless billentyuzetnek/egernek latszik a telefon, ha a wind a tv-re van kotve, akkor jol johet. "

    Ez tetszett :D
    Mégpedig azért, mert nekem is Wind-em van és biza iPhone-al távirányítom mikor TV-re van kötve. Ilyenkor kiválóan használható az iPhone multitouch touchpad-ként és billentyűzetként, de egy kattintással multimédiás távvezérlőként is. Persze ehhez kell a Wind wifi kapcsolata, de hát az alapból van már minden notebookban ugyebár :D

  • jAMEsbAUd #46
    Van thunderbird -hoz is addon, en is azzal syncelem az Omniamat. Ott van a funambol peldaul, de nezz korul a googlen, van kismillio WM sync addon thunderbird-hoz.
  • redgreen #45
    OFF
    Az oprendszer ugyanaz a két telefonon, a hardver is, csak tettek hozzá egy 3G-t meg egy GPS-t. És a gyári programoknál igyekeznek is imitálni ezt az "ott folytatod, ahol abbahagytad" érzést, néhol csalással (a levelező például háttérprocesszként tovább fut, amíg van neki elég memória, és talán a Safari is ilyen). De ha mondjuk Safari helyett fullscreen-tudó PerfectBrowsert használnál, a másik alkalmazás, amire közben át kellene váltanod meg mondjuk az AppStore-os akciókról tájékoztató PandoraBox, vagy akármelyik jobb játék, akkor beláthatod, hogy van értelme annak, amiről írtam.
    ON

    Egy másik idegesítő dolog a WM-ben (ugyanez megvan az iPhone-nál is) az, hogy nincs rajta alkalmazásszintű tűzfal. Emiatt bármelyik program gondolhatja úgy, hogy megosztja jelenlegi tartózkodási helyedet (GPS rulz), zenéidet, leveleidet, jegyzeteidet, képeidet, vagy bármely személyes információdat azzal, akivel csak akarja, anélkül, hogy ebből bármit is észrevennél.
  • narumon #44
    Hmm nekem 3G van ez ott folytatja ahol abbahagytam. Böngészőből emailbe és odavissza szoktam váltogatni, mindkettő marad ott ahol hagytam. Gyak tök multitask érzés mivel ugye az iphone elindulási és kilépési limit is nagyon alacsony.
  • redgreen #43
    OFF:
    Az iPhone Bluetooth-a említést sem érdemel, még arra se jó, amire egyáltalán beletették. Merthogy BT headsettel ugyan összepárosítható, de ekkor alap lenne, hogy a fülesről hanghívással hívni is tudjon az ember, amit a Nokiák már anélkül is tudnak, hogy fölvennéd előtte a hangmintát. De mivel a hardver benne van, elméletileg nincs akadálya, hogy szoftverfrissítéssel később bele lehessen rakni, persze az Apple itt is dönthet úgy, hogy csak a legújabb modellre engedélyezi, hogy ezzel bírja rá a váltásra a tulajokat.

    A Bluetooth-al nekem is voltak problémáim WM alatt, de találtam hozzá hacket. Két Symbian telefon között is előfordultak problémák, és a tethering sem olyan egyszerű BT-n keresztül a Symbianos telefonoknál. De minden hibája ellenére van létjogosultsága arra, amire eredetileg kitalálták. Például a puszta közepén, vagy a hegyekben kószálva is működik, plusz már nagyon sok mai eszközbe be van építve, ezért a nem-támogatása ma még hibás döntés.

    Multitask-ra pedig én nagyon szívesen vennék egy processz-szintű hibernálást is, ahol elváltáskor az éppen futó task aktív memóriaterületét simán kinyomná a flash-be, amikor pedig visszaváltasz az adott task-ra, akkor visszaolvasná. Ezzel nem telne a RAM és nem használna processzoridőt sem a háttérbe rakott feladat, más kérdés, hogy a flash írás-olvasás mennyi időt vesz igénybe és mennyire csökkentené az élettartamát (nem véletlen, hogy alapból nincs bekapcsolva a swap, bár azért az egy nagyságrenddel nagyobb terhelést jelent). Mindenesetre nagyon idegesítő, hogy ki kell lépned egy programból, hogy elindíts egy böngészőt, ki kell lépned a böngészőből, hogy visszatérj az előző programhoz, ami indulásánál mindent elölről kezd (nem ugyanúgy kapod vissza, ahogyan otthagytad). Igen, javasolhatjátok a Backgroundert, de EDGE-s iPhone-on nincs túl sok memória, a háttérben úgyis bezáródik már egy Skype kliens is, ha melléindítok egy Safarit.
    ON
  • narumon #42
    Hát erre írtam, hogy nem mindenkinek jó az iphone. A kis telcsikben meg ráadásul az email kliens is olyan amilyen, szóval az meg ebből a szempontból nem alternativa.
  • asysoft #41
    "Szerintem egy iphone szintű telefonhoz minimum a net előfizetés"
    Erre írtam, amit. Egy SE K550i-ben is van e-mail kliens, de kétlem, hogy internet előfizetést vásárolna hozzá bárki is. BT természetesen korlátozásmentes (pontosabban: jar fájlokat nem küldözgethetsz).
  • narumon #40
    Ebbe megint ne menjünk bele. Az én meglátásomat jól igazolja a mai meeting, ahol fényképet kellet volna átküldeni gyors egy két kollegának. Én nyomtam két gombot beírtam az emailcimet és megvolt a dolog, másik két srác ekkor még a bt kapcsolatot próbálta élesztgetni. Persze mindenkinek más az igénye de ez miatt lemaradottnak hivni valamit. (főleg hogy a másik oldalt nézve meg lényegesen előrébb tartanak) El kell fogadni (vagyi nem kell, de akkor nem kell ifont venni), hogy a célpiac nem magyarország, sőt mégcsak nem is európa volt. Azért raktak bele utólag MMS-t pl mert EU-ban rinyáltak érte. Amerikában azt sem tudják miaz. Aki sokat használ BT-t annak meg nem is ajánlom, hogy vegyen ilyen készüléket, mert erre nem jó.