49
 • redgreen
  #49
  OFF
  Egyrészt írtam, hogy nem tudom, milyen gyors a flashmemória. Másrészt nem maga az alkalmazás betöltődése hosszú idő, hanem a betöltődés után az alkalmazás saját adatainak beolvasása/frissítése (például a netről), majd a felhasználó számára olvasható formába hozása. Sajnos az Apple-féle Safarinál is észrevehető, hogy memóriaszűkében kidobálja az éppen nem aktív füleken található már feldolgozott, letöltött lapokat, amiket újra betölt és feldolgoz, amikor átváltasz rájuk.
  Másrészt igazad van, a programok készítőit kéne rávenni, hogy kilépésnél rendesen mentsenek el mindent, de ez nem változtatna azon a több tízezer app-on, amik már letölthetők. Operációs rendszer szinten tehát lehet, hogy hatásosabb lenne az eljárás.

  Egyébként ha jól láttam, éppen tegnap jelent meg virtuális memória a JB iPhone-ra...
  ON
 • Ulkesh
  #48
  "Multitask-ra pedig én nagyon szívesen vennék egy processz-szintű hibernálást is, ahol elváltáskor az éppen futó task aktív memóriaterületét simán kinyomná a flash-be, amikor pedig visszaváltasz az adott task-ra, akkor visszaolvasná."

  No és ennek mi értelme volna?
  Nagyjából pont annyi visszaolvasni a lefoglalt memóriaterületet, mint újra betölteni az alkalmazást, semmit nem nyernél vele.
  Inkább szigorúbban kéne a fejlesztőket fogni, hogy a kilépett alkalmazás onnan folytatódjon, ahol abbahagyta, sokan le tudják ezt kezelni, sokan meg tesznek rá magasról.
 • Ulkesh
  #47
  Nokiák és Samsung-ok között és SE p910 és pár Nokia között volt gondom BT küldéssel, de a géphez csatlakozás is teljesen rapszodikus volt, hol sikerült, hol nem, vagy ha sikerült is átvitel közben megszakadt, ha nagyobb fájlt próbáltam küldeni. Számomra mindig is kényelmetlen, lassú és labilis megoldásnak számított.

  "A wind-et meg iranyitani is lehet a telefonnal, ekkor wireless billentyuzetnek/egernek latszik a telefon, ha a wind a tv-re van kotve, akkor jol johet. "

  Ez tetszett :D
  Mégpedig azért, mert nekem is Wind-em van és biza iPhone-al távirányítom mikor TV-re van kötve. Ilyenkor kiválóan használható az iPhone multitouch touchpad-ként és billentyűzetként, de egy kattintással multimédiás távvezérlőként is. Persze ehhez kell a Wind wifi kapcsolata, de hát az alapból van már minden notebookban ugyebár :D

 • jAMEsbAUd
  #46
  Van thunderbird -hoz is addon, en is azzal syncelem az Omniamat. Ott van a funambol peldaul, de nezz korul a googlen, van kismillio WM sync addon thunderbird-hoz.
 • redgreen
  #45
  OFF
  Az oprendszer ugyanaz a két telefonon, a hardver is, csak tettek hozzá egy 3G-t meg egy GPS-t. És a gyári programoknál igyekeznek is imitálni ezt az "ott folytatod, ahol abbahagytad" érzést, néhol csalással (a levelező például háttérprocesszként tovább fut, amíg van neki elég memória, és talán a Safari is ilyen). De ha mondjuk Safari helyett fullscreen-tudó PerfectBrowsert használnál, a másik alkalmazás, amire közben át kellene váltanod meg mondjuk az AppStore-os akciókról tájékoztató PandoraBox, vagy akármelyik jobb játék, akkor beláthatod, hogy van értelme annak, amiről írtam.
  ON

  Egy másik idegesítő dolog a WM-ben (ugyanez megvan az iPhone-nál is) az, hogy nincs rajta alkalmazásszintű tűzfal. Emiatt bármelyik program gondolhatja úgy, hogy megosztja jelenlegi tartózkodási helyedet (GPS rulz), zenéidet, leveleidet, jegyzeteidet, képeidet, vagy bármely személyes információdat azzal, akivel csak akarja, anélkül, hogy ebből bármit is észrevennél.
 • narumon
  #44
  Hmm nekem 3G van ez ott folytatja ahol abbahagytam. Böngészőből emailbe és odavissza szoktam váltogatni, mindkettő marad ott ahol hagytam. Gyak tök multitask érzés mivel ugye az iphone elindulási és kilépési limit is nagyon alacsony.
 • redgreen
  #43
  OFF:
  Az iPhone Bluetooth-a említést sem érdemel, még arra se jó, amire egyáltalán beletették. Merthogy BT headsettel ugyan összepárosítható, de ekkor alap lenne, hogy a fülesről hanghívással hívni is tudjon az ember, amit a Nokiák már anélkül is tudnak, hogy fölvennéd előtte a hangmintát. De mivel a hardver benne van, elméletileg nincs akadálya, hogy szoftverfrissítéssel később bele lehessen rakni, persze az Apple itt is dönthet úgy, hogy csak a legújabb modellre engedélyezi, hogy ezzel bírja rá a váltásra a tulajokat.

  A Bluetooth-al nekem is voltak problémáim WM alatt, de találtam hozzá hacket. Két Symbian telefon között is előfordultak problémák, és a tethering sem olyan egyszerű BT-n keresztül a Symbianos telefonoknál. De minden hibája ellenére van létjogosultsága arra, amire eredetileg kitalálták. Például a puszta közepén, vagy a hegyekben kószálva is működik, plusz már nagyon sok mai eszközbe be van építve, ezért a nem-támogatása ma még hibás döntés.

  Multitask-ra pedig én nagyon szívesen vennék egy processz-szintű hibernálást is, ahol elváltáskor az éppen futó task aktív memóriaterületét simán kinyomná a flash-be, amikor pedig visszaváltasz az adott task-ra, akkor visszaolvasná. Ezzel nem telne a RAM és nem használna processzoridőt sem a háttérbe rakott feladat, más kérdés, hogy a flash írás-olvasás mennyi időt vesz igénybe és mennyire csökkentené az élettartamát (nem véletlen, hogy alapból nincs bekapcsolva a swap, bár azért az egy nagyságrenddel nagyobb terhelést jelent). Mindenesetre nagyon idegesítő, hogy ki kell lépned egy programból, hogy elindíts egy böngészőt, ki kell lépned a böngészőből, hogy visszatérj az előző programhoz, ami indulásánál mindent elölről kezd (nem ugyanúgy kapod vissza, ahogyan otthagytad). Igen, javasolhatjátok a Backgroundert, de EDGE-s iPhone-on nincs túl sok memória, a háttérben úgyis bezáródik már egy Skype kliens is, ha melléindítok egy Safarit.
  ON
 • narumon
  #42
  Hát erre írtam, hogy nem mindenkinek jó az iphone. A kis telcsikben meg ráadásul az email kliens is olyan amilyen, szóval az meg ebből a szempontból nem alternativa.
 • asysoft
  #41
  "Szerintem egy iphone szintű telefonhoz minimum a net előfizetés"
  Erre írtam, amit. Egy SE K550i-ben is van e-mail kliens, de kétlem, hogy internet előfizetést vásárolna hozzá bárki is. BT természetesen korlátozásmentes (pontosabban: jar fájlokat nem küldözgethetsz).
 • narumon
  #40
  Ebbe megint ne menjünk bele. Az én meglátásomat jól igazolja a mai meeting, ahol fényképet kellet volna átküldeni gyors egy két kollegának. Én nyomtam két gombot beírtam az emailcimet és megvolt a dolog, másik két srác ekkor még a bt kapcsolatot próbálta élesztgetni. Persze mindenkinek más az igénye de ez miatt lemaradottnak hivni valamit. (főleg hogy a másik oldalt nézve meg lényegesen előrébb tartanak) El kell fogadni (vagyi nem kell, de akkor nem kell ifont venni), hogy a célpiac nem magyarország, sőt mégcsak nem is európa volt. Azért raktak bele utólag MMS-t pl mert EU-ban rinyáltak érte. Amerikában azt sem tudják miaz. Aki sokat használ BT-t annak meg nem is ajánlom, hogy vegyen ilyen készüléket, mert erre nem jó.
 • narumon
  #39
  Nem csak iphonera lehet emailt küldeni, és ez már tényleg nézőpont kérdése, van aki szerint a BT az alap, szerintem meg az email, anélkül nálam bármelyik telefon 0. Két iphone között megy a BT természetesen. MSN-re én Fringet használok de van kismillió másik kliens. Nagyrészt mostanában Skype-ot használok egyébként, mert rengeteg haver van külföldön, és iphone skype-on keresztül felhivom a skypeját és akkor ugye a net miatt ingyen beszélünk, mégis olyan mintha telefonálnánk.
 • kvp
  #38
  "Az meg megint más kérdés, hogy a BT-képes eltérő gyártójú mobilok között sem mindig lehetséges, vagy zökkenőmentes a fájlcsere."

  En eddig nokia-sonyericsson (s60, uiq), sonyericsson-sonyericcsson, es sonyericsson-msi wind (windows xp), sonyericsson-asus (winmo6) kozott hasznaltam a blutooth-ot, de eddig mindegyik rendszeren jol mukodott, mind kepekre/videokra, mind zenere. A wind-et meg iranyitani is lehet a telefonnal, ekkor wireless billentyuzetnek/egernek latszik a telefon, ha a wind a tv-re van kotve, akkor jol johet. Mindegyik gepen a gyari alap szoftver volt csak fent, semmit sem kellett telepiteni es az egyetlen smart telefon az asus volt, a masik negy (nokia-k, se-ok) csak sima 10-20 ezer ft kozotti feature phone-ok. A kepkuldes a legtobb keszuleken a kepnezobol a 'kuldes - blutooth-on' opcioval aktivalhato, a cel keszulek kivalasztasa utan a tobbi automatikus. Meg mukodo gsm vagy wifi halozat sem kell hozza. Laptoprol meg a kep automatikusan kikuldheto egy nagykepernyos tv-re. Ezekhez kepest (nokia/se/asus/msi) az iphone egyelore meg nagyon le van maradva, csak az ara magasabb, hogy exluzivnak tunjon...
 • asysoft
  #37
  "Nem kell. Csak a kliensnek kell támogatnia."
  Ez egy jó dolog.

  Emailnél lehet, hogy neked "ingyen van", de ha a fogadó fél nem iPhone-al rendelkezik (s így nem is olyan előfizetéssel) problémákat okozhat. Vagy ha épp neked kéne egy nem iPhone felhasználótól valami, szintén.

  "Én valami köztes megoldás látnék szívesen..."
  Igen, ez egy jó megoldás lenne.
 • Ulkesh
  #36
  "Amúgy iPhone-iPhone között nincs egy BT-WLAN hibridmegoldás fájlküldésre?"

  De van. Alkalmazás kérdése.
  A kedvencem az a névjegycserélő alkalmazás ahol a két iPhone-t összekoccantod akkor átmegy a másikra a kijelölt névjegy.

  "MSN normál kliens, vagy Fring? "

  Van vagy tucatnyi kliens, én spec az IM+-t használom, ami önálló kliens, nem egy harmadik fél rendszerén keresztül működik mint a Fring.

 • Ulkesh
  #35
  "Push notification service-hez nem kell az üzenetküldő szolgáltatás támogatása? "

  Nem kell. Csak a kliensnek kell támogatnia.

  "Nomeg ha jól rémlik a beszmac iPhoneOS3.1 témájából, mintha jobban fogyasztana, ha be van kapcsolva.."

  Természetesen, hiszen egy push kapcsolatról van szó, de még mindig barátságosabb a fogyasztás, mint egy állandó adatkapcsolattal a háttérben futó kliens esetén.

  "E-mail maximum WLAN hálózaton keresztül ingyenes, és korántsem biztos, hogy a melletted álló felhasználó telefonja tartalmaz WLAN-t."

  Átalánydíjat fizetsz, így ha nem is ingyenes, de az adatforgalomba belefér (nem elfelejteni, hogy az USA-ban ahova elsősorban ezt szánták korlátlan adatforgalom jár hozzá).
  BT fájlküldést én egyedül a készüléken tárolt fotók átküldésénél látnám hasznosnak, de a célszemély is jobban jár, ha e-mail-ben küldöm el neki és a számítógépén nézheti meg nagyobb kijelzőn (a nagyobb iPhone-éhoz hasonló méretű kijelzővel szerelt mobilok meg általában tartalmaznak wifi-t).
  Az meg megint más kérdés, hogy a BT-képes eltérő gyártójú mobilok között sem mindig lehetséges, vagy zökkenőmentes a fájlcsere.

  "ezek után főleg kérdéses, miért nem engedélyezik alapállapotban."

  Mert más a filozófia.
  Az Apple szerint a felhasználó alapból nem ért a rendszerekhez és nem is akar érteni, ezért simán a háttérbe szórna mindent, utána meg csak gondja lenne belőle, mint ez más rendszerek esetén sajna világosan látszik (az Android alapú készülékek és a Palm Pre is engedi a multitaszkot és biza elég látványosan be tudnak szaggatni ezek a rendszerek).

  Én valami köztes megoldás látnék szívesen, mégpedig azt, hogy alapból maradjon a mostani felállás, de adott alkalmazásnál megadhassa a felhasználó, hogy az futhasson háttérben, így az egyszeri user sem bonyolódik bele a dolgokba, aki meg expertebb, az tudja menedzselni ezt a kérdéskört.
  (Egyébként elvileg ez már csak a fejlesztőn múlik, legalábbis már jelent meg olyan külsős fejlesztés az App Store-ban aminek az Apple engedélyezte a háttérben futást.)
 • asysoft
  #34
  Sejtettem, hogy ez lesz az e-mailre a válaszod, azonban nem mindenkinek van iPhone-ja. (Amúgy iPhone-iPhone között nincs egy BT-WLAN hibridmegoldás fájlküldésre? Régebben mintha olvastam volna erről, de most nem találtam semmit sem.) MSN normál kliens, vagy Fring? Utóbbiban (Nimbuzzal karöltve) nem igazán bízom, mondjuk ez magánügy
 • narumon
  #33
  Nem tudom milyen támogatás kell hozzá de Skype MSN Fring ugye az beállítható, hogy online legyen és dobjon üzit ha valaki ir. Teljesen jó megoldás. Szerintem egy iphone szintű telefonhoz minimum a net előfizetés, én nem is ismerek hirtelen olyan embert akinek nincs mellé. Hisz ha nincs net akkor egy félkarú óriás az egész.Tehát igy nézve ingyen van az email stb stb.
 • asysoft
  #32
  Igen, IM alatt az azonnali üzenetküldőket értem. Push notification service-hez nem kell az üzenetküldő szolgáltatás támogatása? Ha jól rémlik a bejelentésről a blokkdiagram, először Apple-höz megy a forgalom, onnan a telefonra. Bár ha minden rajtuk keresztül megy... (Nomeg ha jól rémlik a beszmac iPhoneOS3.1 témájából, mintha jobban fogyasztana, ha be van kapcsolva...) E-mail maximum WLAN hálózaton keresztül ingyenes, és korántsem biztos, hogy a melletted álló felhasználó telefonja tartalmaz WLAN-t.

  FlyingV: én speciel nem "szidom" az iPhone-t, mert jó készüléknek tartom (bár az én igényeimnek nem felel meg), de ezt már írtam is. Az első hozzászólásban írták, hogy bizony a sokak által elévültnek tartott WM platform bizonyos területeken több lehetőséget ad a felhasználó kezébe, mint az újak. És lehet akármennyivel fejlettebb a Mobile OSX, mint a WM, ha nem tudja az általam elvárt dolgokat, számomra nem alternatíva. A Bluetooth-t nem tudom, miért kapcsolod össze a warezzal. Ahhoz, hogy nagyobb méretű fájlokat másolgassak, lassú. MP3-akat is USB kábelen másolom fel a telefonomra, de gondolom te is:) Egy iPhone játék hány mega, 200-300? Beleőszülnél, mire átérne (arról nem is beszélve, hogy jailbreak sem BT-n keresztül történik feltételezhetőleg). Én legtöbbször képeket mozgatok készülékek között, jar-t egyszer próbáltam meg 5800-ról átküldeni, nem ment (ezt korlátozza, megjegyzem, azt a programot én írtam). WM készülékeken még nem ütköztem bele semmiféle korlátozásba ilyen téren, mentek a végrehajtható állományok is (újfent: én írtam őket).

  Ulkesh: ezek után főleg kérdéses, miért nem engedélyezik alapállapotban.

  Korábban felmerült, hogy csak Outlook-kal lehet szinkronizálni a WM-t: ez nem teljesen igaz, WMDC Vista beépített alkalmazásaival is képes szinkronizálni (Win7 nem tudom, hogy áll ilyen téren, még nem próbáltam).
 • Ulkesh
  #31
  " Hogy lehet az, hogy egy pentium II-esnel (amin meg a winxp is elmegy) fejlettebb cpu nem kepes egyszerre futtatni egy chat programot, egy zenelejatszot, egy bongeszot, egy ssh klienst vagy remote desktop-ot, meg egy email klienst? "

  Ez csak szándék kérdése, jailbreak után azt futtatsz háttérben amit akarsz, ráadásul sokkal jobban kezeli a memóriát a Mobile OSX, mint ahogy a WinMo valah is kezelni fogja.
  15-20 alkalmazás együttes futása esetén sem látszik a készüléken lassulás, szemben a WinMo-val ami nagyon durván be tud lassulni már attól, hogy egy iGO fut rajta.
  3GS-en iGO, Navigon, Mail, Safari, QuickOffice, Need for Speed meg egy csomó kisebb alkalmazás futása mellett még van 100 MB szabad memória.
  Szóval nem kéne a WinMo esetén ezzel kérkedni, mert komoly égés lehet a következménye :D

 • Sanyix
  #30
  szifon
 • redgreen
  #29
  A WM is jó bizonyos dolgokra, a Symbian és a Linux klónok is más-más területen jeleskednek. Több szempontból érdemes őket vizsgálni.
  Ha csak az alapszolgáltatásokat nézzük (amik már a gyári rendszeren is elérhetők), a Symbian messze a legkiforrottabb és a legsokoldalúbb mobilplatform, de a Google és az Apple rendszerei is rohamléptekkel zárkóznak fel. Ha a WinMo is ilyen ütemben fejlődött volna, már évek óta nem is használnánk mást. Ez legjobban a HTC készülékeit elnézegetve látszik.
  A bővíthetőséget (HW és SW) tekintve viszont a Symbian kullog leghátul, a WM erős középmezőnyben, de a nyílt rendszerek előnye (iPhone OS esetében nyílt rendszerű bázis) itt mutatkozik (mutatkozhatna) meg igazán.
  És legvégül marad még a támogatás, amiben az Apple valóban nagyot alkotott a szoftver- (és zene-) áruház létrehozásával. Nem véletlen, hogy a Nokia is igyekezne valami hasonlót felmutatni, az ő dolgát (és a fejlesztőkét is) azonban nagyban nehezíti a piacon már jelen levő hardvereinek sokszínűsége. A Symbiannek már maga az úttörő szerep is sokat ártott, gondolva itt az egymással programok tekintetében teljesen inkompatibilis OS verziókra (bár ez utóbbi talán a WM-ra is áll).
  Összegezve a leírtakat: a Microsoft kifejezetten jó helyzetben van (ha el tudja fogadni, hogy az első helyre a nyílt rendszerekkel szemben nincs túl sok esélye) attól még megcélozhatja azt a csoportot, ahol fontosabb a multitask és a Windows-integráció, mint a szoftverellátottság. Talán az Android nem fogja (egy-két évig) beelőzni.

  A fentiek jórészt csak spekuláción alapuló állítások, nem kerestem egyetlen kijelentés alátámasztására sem teszteket, nem végeztem kutatásokat. Jelenleg Symbiant (s60 6.1, 9.1), WM5-öt és iPhone OS-t futtató kütyükkel rendelkezem, Androiddal nincs személyes tapasztalatom.
  (Csak apró betűvel és zárójelben az iPhone-os vitához. A fikázók vegyék úgy, hogy a tulajdonosok szerelmesek a kütyüjükbe - ehhez az árnak is van némi köze -, ezért van az, hogy ha néha sírnak is miatta, néha utálják valami miatt, de a külvilágnak mindig csak áradoznak róla, és jól leszólják aki becsmérelni merészeli. Természetesen az iPhonera is igaz, hogy nem tökéletes, sok funkciót nem tud, amit a tízezres készülékek alapból (ld. Symbian), és van, amit üzletpolitikája miatt az Apple nem is enged másoknak sem megírni. Ennek ellenére még a legelső modell is tud annyi pluszt felmutatni a napi munka során, hogy egy hétnyi-hónapnyi intenzív használat után már senki nem adna túl rajta jó szívvel - maximum egy vadiúj 3gs-ért...)
 • Rexhawk
  #28
  FlyngV: nekem nincs bajom iphone-nal, csak te ugy fikázod a symbian mintha a világvége közeledne. :)
  nyílván megvannak a maga korlatáai ahogy az iphone-nak is. De van jó dolog is a rendszerben. Pl.: flash, java, multitask, több fejlesztőkörnyezet...meg vannak olyan szoftverek amik évek óta fejlesztenek (pl.:opera mini, ~ mobile; quickoffice, bár ezt már elkezdték portolni) és hasonló mgé nem elérhető az iphone alatt. Mondtad, hogy nem tetszik a kezelőfelülete, de ez nem is az erőssége, inkább hátránya, de nekem elég az amit tud az s60 3rd E. mondtad hogy a symbian bugos, de ez nem igaz teljesen mert készülék függő, pl.: az én e51-em még 1 év alatt 1szer volt problémám a készülékkel.megjegyezném hogy elég gyors is de persze komolyabb programokkal nem terheltem le
  de a fő érv ami miatt nem veszek az az ára. e51 45 ezer egy 5800 xp music 62 egy iphone 3g 130 egy 3gs 210 ezer forint. Ha nincs rá pénz, akkor nincs rá pénz. :)
  persze ha lenne egy rakás pénzem akkor 3gs és egy htc hero közül választanék, de sajnos nincsen.
  ja és 2010 végére tervezik kiadni a symbian^4-et ami már jelentősen el fog térni a mostani symbianoktol (teljesen integrálják az UIQ technológiákat,megujítják a GUI-t, dvb-h támogatás...), szóval a symbian se sog lemaradni annyira.
  ja és neked ha jól értem nem a symbiannal van bajod hanem az s60-nal?Mert akkor azt írd.:)
 • Gladiator
  #27
  Egy kerdes: 6.1-em van, erdemes 6.5-re valtani, lesz valami nagy valtozas, vagy varjak a 7-re? Valamint ezt meg kell venni, vagy upgrade, vagy hogy kell egyaltalan ratenni?:D
 • Skareb
  #26
  HTC Touch Diamond2-öm van, WinMo 6.1 Proval...iGOval valami álom:)
  Semmi probléma nem volt még vele.Asuson is gondolkodtam még anno amikor vettem, az is nagyon tetszett jó kis kütyük :)
 • FlyingV
  #25
  'szoval ha nemujul meg rendesen a mobil 7 és nem optimizálják a kijelzőt ujj használatra és nemfejlesztenek ráá egy csomo dolgot sose fogok rá vissza térni'

  akkor van egy jó hírem: ezek a fő irányvonalai a WP7 fejlesztésének ;)
 • Petka
  #24
  Érdekes, én is 6.5-ös WM-et használok Omnián...
 • Bagoly81
  #23
  én eladtam a samsung i900 amat elötte asus p535 öm volt acer ( valami ) elötte motorola mpx220 azelött mpx 200 szoval vindows mobilt ingen sokat használtam. és megyek át iponra kiprobálom. mért?

  mert elegem van abbol hogy semit nem fejlesztenek rá. uj programokat alig találni. a mozgás érzékelös dolgok nincsenek. a játékok pl nemfutnak minden gépen mert a minden gépnek más a felbontása az érintő kijelzője egy fos a bilentyűzet gyaláztatos csak ceruzával mindent, bár vannak már elég jo keyboardok de azok meg elfoglalják az egész kijelzőt.. tudnék sorolni egy csomo dolgot de nemteszem. szoval ha nemujul meg rendesen a mobil 7 és nem optimizálják a kijelzőt ujj használatra és nemfejlesztenek ráá egy csomo dolgot sose fogok rá vissza térni.
 • Sir Quno Jedi
  #22
  Na én WM5-öt használok az ASUS P535-ösömön és valahogy sose támadt ingerenciám frissíteni WM6-ra sem (volt aki megtette erre a cuccra, az is boldog volt vele). Talán majd WM7-re, de minek?! Ha valami tökéletesen műxik, hibátlanul, flottul, normális sebességgel, miért is cserélném le bármire?!?!? A folyton új dolgokat unalomból felinstallálgatóknak üzenném, hogy ha valami műxik, nem kell ebaxni! :DDD
 • FlyingV
  #21
  ..: érdekes amúgy, hogy nem azért szidjátok az iPhone-t, mert minden második-harmadik szoftverfrissítésben (pl 3.0.1->3.1) elqrnak valamit/sok készülék szervizigényes és jó köcsög ez a pirospöttyös-érzékelős rendszer.. Meg valahogy kikopott a divatból a jajdeszarakamerája is (a 3.2 ma már kicsi szám :D ). Na mindegy. Mindenki azt használ egészséggel, amit akar/megszokott. A legjobb megoldás persze egy mobilnetes, max 13 colos notebook és egy tök alapigényeket kielégítő telefon+egy mp3 lejáccó, csak hát ki a fasz fog ennyi mindent mindig magával cipelni? :) A platformok között a különbség meg kb csak annyi, hogy ki mit szokott meg, de a Microsoft és a Symbian rendszerek jelen állás szerint lépéshátrányban vannak. Aztán majd jön a Maemo, bő 1 év múlva a WP7, akkor visszatérünk a témára. Reméljük a Microsoftnak sikerül megint valami értelmeset összehoznia, kell a verseny
 • FlyingV
  #20
  asysoft: hidd el, én is hót leszarom, mi jó az Apple-nek, én csak a termékeiket használom, onnantól kezdve meg nem érdekel semmi.

  azt akartam mondani, hogy az iTunes/AppStore az, amin keresztül lényegében haszna van a cégnek. ebből kifolyólag hülyék is lennének, ha BT-n keresztül lehetne küldeni bármit is. a másik dolog meg, hogy főleg MO-n mindenki nagyon szeret ingyen élni, de én úgy gondolom, az alap gondolkodás nem az, hogy honnan tudom kerülőúton, ingyen beszerezni a fizetős szoftvert, hanem ha kell valami, azt megveszem (ugye én is, Te is elvárod a munkádért a jól megérdemelt fizetést). Az MMS meg a kezdetektől fogva egy halálraítélt valami, e-mailben gyorsabban, INGYEN, többmindent el lehet küldeni, és sokkal inkább megszokott csatorna.

  A multitasking-os vita meg úgy néz ki a következő epizódja az iPhone-t kritizálók vs. 'iPhonevérfanboy-ok' történetének. A személyes, szubjektív véleményem az, hogy mindkét megoldás kényelmes, végeredményben meg is egyeznek, viszont a WM és pl a WebOS is hajlandó belassulni több program egyidejű futtatása közben, míg egy 3GS (direkt nem 3G-t írtam, ott pl egy háttérben futó iPod+Safari kombó eléggé el tudja még gondolkodtatni a telefont :) ) esetében nem nagyon lehet ilyenről beszélni, holott az IM-ek pl. ugyanúgy megkapják a küldött szöveget/akármit. Szerintem sokan vagytok úgy, hogy ha van is tapasztalatotok iPhonenal kapcsolatban, a 3.0-s szoftver bizonyos feature-jeit már nem nagyon vizsgáltátok meg, ez a push notifications dolog pedig egy elég érdekes és jó kompromisszum (persze nem 'über-alles' megoldás, nem ezt akarom mondani, de képes ugyanazt adni, mint egy valódi multitaskos rendszer).

  kvp: Abból meg, hogy egy nem is olyan régi asztali gép erejével már-már vetekszik egy okos(?)telefon belső hardvere, nem következik az, hogy így IM úgy ez, amúgy az fusson egy időben. Miért? Mert azóta változtak az igények, több szolgáltatással bővültek a szoftverek, így nagyobb is az erőforrásigényük. Azt a kijelentésed meg, hogy egy iPhone annyira le van korlátozva, hogy egy Windows 3.1 (nem is értem, hogy jön ide egy desktop rendszer, na mindegy..) többet tudott, egyszer még kicsit bővebben kifejthetnéd :)  A kis házi feladatomra meg a megoldás: mind a 6.5-ös, mind a hetes verzió Windows Phone márkanév alatt fog kijönni, ezzel próbálják a Windows Mobile 6.x (eddigi) csúfondárossá vált szereplését valamilyen szinten függetleníteni a következő verzióktól.

 • narumon
  #19
  IM alatt mit értesz? Mert ha üzenetküldőket arra ott van a push. MMS-t tudsz küldeni/fogadni. Én a félméterre álló embernek is emailben küldök mindent, az is ingyen van, és szerintem gyorsabb egyszerűbb és jobban átlátható mint bármi más. (nem véletlenül terjedt el ugye).
 • kvp
  #18
  Fejlesztettem mar par platformra, de a windows ce csalad (ezt hivjak most windows mobile-nak) eddig az egyik legkenyelmesebb volt, szinte minden fontos api megvan ami windows alatt megtalalhato, tovabba azt csinal az ember amit akar. (megneztem, kemprogram nincs benne, csak ha a felhasznalo felrak egyet) Symbian-on sokkal nehezebb barmit felrakni, mert tul szigorura sikerult a drm rendszer ezert nincs ra nagyon ingyenes program. Az apple iphone pedig annyira le van korlatozva, hogy egy windows 3.1-es tobbet tudott. Hogy lehet az, hogy egy pentium II-esnel (amin meg a winxp is elmegy) fejlettebb cpu nem kepes egyszerre futtatni egy chat programot, egy zenelejatszot, egy bongeszot, egy ssh klienst vagy remote desktop-ot, meg egy email klienst? Pedig ezek egy lassabb es kisebb memoriaju pc-n mar jol mentek evekkel ezelott is es meg a bena windows mobile is viszi oket gond nelkul, egyszerre.

  Jelenleg ott tartunk, hogy a microsoft nem bukhat ezen a piacon mert itt nekik nem a hasznon a fontos. A symbian mara ott van szinte az osszes olcso telefonon, az iphone meg jo ideig marad a designer toy kategoriaban (mivel ez az apple celja), a google meg egyelore meg sehol sincs.
 • asysoft
  #17
  Multitasking azért kell, hogy teszem azt az IM alkalmazások tudjanak a háttérben futni. A jelenlegi korlátozott teljesítményű mobil hardware-k meg erősebbek, mint a néhány éves PC-k, mégis ment a multitask. iBluetooth: őszintén szólva, nem egészen értem, mit írtál, de én sosem hiányoltam a 3G-t. MMS-t szoktam használni (évente 1x-2x, de igen) Bluetooth-t meg majdhogynem napi szinten: miért küldenék e-mailben fotót a tőlem fél méterre álló, Nokia/Samsung/SonyEricsson/egyéb telefont birtokló személynek, ha ezt ingyenesen is megtehetem? Az meg ne haragudj, hogy "de így jobb a cégnek" engem átkozottul nem tud érdekelni, s szerintem sokan vannak még így...
 • FlyingV
  #16
  még egyet kihagytam: szigorúan munkahelyi használatra meg csak és kizárólag Blackberry!!!
 • FlyingV
  #15
  ja és még annyit hogy a 2 fikázott OS még ráadásul lassú is, Symbian komolytalanul bugos stb
 • FlyingV
  #14
  multitasking mire kell? hogy fogyassza a memóriát-belassítsa a rendszert? :) az Apple-féle megoldás a jelenlegi korlátozott teljesítményű mobilos hardverek mellett talán még jobb is, mert az az 1-2 mp, amíg betöltődik egy alkalmazás nem sok, de közben olyan, mintha ott folytatnád a tevékenységed, ahol abbahagytad..

  iBluetooth: de szar az iPhone. nincs benne 3G. (kicsit később ugyanő): húú ez az iPhone 3G így már tényleg qrva jó, megyek is venni.. (ctrl+c; ctrl+v) hülyevaaagy 3G minek? csak néha, ha netezek, az se jellemző, ki kell kapcsolni.. ugyanígy MMS.. és a többi baromság. adatot tudsz mozgatni USB kábel+számítógépen, vagy MobileMe-n keresztül, net megy bluetooth-on. Headset is van iPhonehoz. Most ne idegesítsen senki a faszságaival, hogy de így névjegykártya, de úgy én ezt átmásolnám a haveroméra. Egyrészt amit meg lehet venni, azt vedd meg (lévén Apple ugye nyújt efféle szolgáltatásokat is, ha jól rémlik, meg hát a becsület is így diktálja :) ), a többi meg mehet e-mailben.. Annyira valótlanok ezek a gyártott fik(a)ritikák, hogy az valami förtelem..

  Rexhawk pillanatnyilag a WM és a Symbian bizony az a kategória, amiért a gyártó cégnek kéne fizetnie, hogy használják.. Elhaladt mindkettő felett az idő, illetve nagyon körülményes és szerencsétlen a kezelőfelületük. Meg randa. Etc. Etc. Etc. Az iPhone, Android, WebOS hármast (ezutóbbit én ki is felejtettem előbb, sry :) ) az különbözteti meg a WM-től és a Symbiantól, hogy a telefon képességeit kis lehet használni vele, kicsit elmélyültebb tudás nélkül is - és gyorsabban, könyebben. De köszi az építő megnyilvánulásod (mondhatni, ismét :) )
 • asysoft
  #13
  Aztán sokra mégy a modern technológiával, ha az elévült PalmOS szintjére van korlátozva a multitasking, és jailbreakelni kell a készüléket (mi is erről az Apple álláspontja?), hogy felrakd a nem is minden eszközzel kompatibilis iBluetooth-t, ha egy 10 ezres telefonban is meglévő funkciót szeretnél használni. Persze ettől még remek készülék, csak nem felel meg mindenki igényeinek.

  strogg: "Elég alap elvárás a stabilitás, de eszméletlen, hogy milyen kevés telefon képes ezt teljesíteni."
  Milyen jó meglátás:) Nokia 5800-mban az előző előtti szoftverfrissítés óta elromlott az ébresztőóra, változó, mennyivel később szólal meg. Hard reset előtt meg még hívást sem tudtam felvenni, csak tudnám, hogy minek őrzi meg az adatokat update során, ha úgyis megőrül a készülék...

  WMhez: nagyon nem mindegy, milyen gyártó eszközén találkozik az ember az OS-el. ASUS A696-om nyomán én is mondtam, hogy soha többet WM, de a lentebb említett Touch HD-vel való összefutást követően már változott a véleményem. Mivel sajnos manapság a WM a "legnyitottabb" (értsd: nem kell root jogokat szerezni/hackelni/jailbreakelni ha valami többre vágysz), ezért kíváncsian várom a WM7-et... (Ami valószínűleg nem a közeljövőben fog megérkezni, erre utalnak legalábbis a fenti álláshirdetések.)
 • Rexhawk
  #12
  "Symbian az meg ugyanakkora nevetség, mint a WM."
  de nem akkora "nevetség", mint te.

  "Jelenleg WM 6.5 van fenn egy SPB shell-el,"
  az érdekes, mert csak októberben jelennek meg a 6.5ös mobilok és a frissítések is akkor érhetőek el. Milyen mobilod van?

  "viszont a Windows Mobile régebbi verzió is egész jók voltak, szóval hajrá !"
  na mivan ebbe nincs globálcionista trójai megfigyelőrendszer? :)
 • Darth Sith
  #10
  nem értem miért szidjátok ennyien a WM-t. Én kb 5 éve használom, jelenleg a harmadik telefonomban, és nem volt vele probléma. Egyszer-egyszer sikerült kiakadnia, de ezeket leszámítva, csak akkor volt vele gond, ha saját hibámból szétbarmoltam benne valamit modding címszó alatt. Jelenleg WM 6.5 van fenn egy SPB shell-el, és teljesen gyorsan, stabilan fagyás nélkül fut.
 • FlyingV
  #9
  nem szeretnélek megbántani, de a SE X1 a WM-es mobilokon belül is elég hátul van :( Sajnos nem sikerült túl jóra.

  A WM-et jelenleg amúgy kb a HTC tartja életben (az Androidra is húztak egy olyan saját skint, hogy az valami iszonyatos!! nagyon tudnak arrafelé!), valamint a 6.5-ben talán valamit tudnak csinálni, de igazából tényleg a Microsoftnak valami nagyon nagyot kéne dobnia a 7-es verzióban (és erre az előzetes hírek/pletykák alapján minden esély megvan, csak ne késsenek már többet!), hogy életben maradjanak a mobilos piacon az esélyeik. A Nokia egyébként ugyanezt teszi a Maemo-val.

  Kedves Cikkíró: most ütötte ki a retinámat, de már a 6.5-ös verziót SEM Windows Mobile-nak fogják hívni. Házi feladat: ha már ebbe a rovatba ír, legyen kedves kikeresni az új márkanevet.