Gyurkity Péter

Az Asus gyártja a legmegbízhatóbb számítógépeket

A tengerentúlon meglehetősen kicsinyke piaci részesedéssel bíró gyártó sokat rontott év eleji eredményén, ám még így is a legkevesebb gondot okozta a vásárlóknak - második az Apple.

A Rescuecom elkészítette a második negyedév eredményeit összegző felmérését, amelyben szokás szerint az alkatrészek és a kiegészítők minősége, valamint az eladást követő vásárlói hibajelentések száma alapján osztályozzák a főbb PC-gyártókat. Az első helyet ismét az Asus kaparintotta meg, ám jócskán alacsonyabb mutatókkal, mint azt az év elején tették.

Fontos ugyanis megjegyezni, hogy bár a cég megtartotta első helyét, ezt ezúttal több mint 50 százalékos csökkenés mellett tették, hiszen az első negyed után 972 pontot értek el a ranglistán, most pedig alig 416 pontot szereztek. Ez főként azzal magyarázható, hogy 50 százalékkal növelték piaci részesdésüket, amely 1,6 százalékról 2,5 százalékra emelkedett, eközben viszont kétszeresére ugrott az értékesítést követő vásárlói hívások száma, amely alaposan lerontotta az eredményt. Mindez azt jelzi, hogy a cég tovább terjeszkedik, ám az általuk forgalmazott számítógépekkel is több probléma akad. Kedvező pont viszont, hogy a legújabb Eee PC-k jól szerepelnek, esetükben a debütálás után 8 hónappal is kevés hívást regisztráltak, ehhez pedig az asztali Eee megoldások is csatlakoznak, szintén jó mutatókkal.

A második helyen az Apple végzett, amely a harmadik Lenovóval együtt hagyományosan jól szerepel ezen a megmérettetésen. Ők 300 feletti pontszámokkal végeztek, miközben továbbra is jó minőségű komponenseket használnak fel saját összeállításaikban, a hibajelzések száma pedig viszonylag alacsony - a piaci részesedés sorrendben 8,7 és 4,2 százalék. A negyedik a Toshiba, amely 218 pontot ért el, a piacon pedig 7,6 százalékos arányban van jelen, a listát pedig a HP/Compaq zárja, 25,6 százalékos részesedéssel, valamint 142 ponttal - ők tehát a legnagyobbak között szerepelnek igazán jól.

Az Asus - elsősorban az Eee PC sorozatok révén - várhatóan tovább növeli majd erejét az amerikai piacon, meglátjuk, ez hogyan befolyásolja majd a jelenleg kedvező megítélését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #51
    nEKEM EGY Acer Aspire notim van, amelyről én is azt hittem, hogy van beépített kékfoga, mert van egy bekapcsoló gomb, de utólag rájöttem, hogy az csak dísz. vettem egy usb-s kékfogat, és hagytam az egészet a fenébe.
  • Sanyix #50
    Olvasd te. Én ironikusan írtam azt hogy az xp 64bit szar. Mert én használtam, és semmi gond nem volt vele (vagyis nem volt több mint a 32bitesen). Volt hozzá driver, minden. Pedig multimédiára és modern játékra is használtam.
  • Tetsuo #49
    olvasd at ujra ;)
  • majorosg #48
    Sziasztok,

    szerdán kaptam meg DHL-lel a következő netbookot (ASUS 1005HA-BLK076X ) :

    ASUS 1005HA

    Az Extreme Digital leírása alapján van benne Bluetooth, ám ezalatt a pár nap alatt rá kellett jöjjek, hogy elírás történhetett, nincs benne. Én viszont pont amiatt vette ezt a típust, hogy fontos a beépített Bluetooth. Az ünnepek alatt még nem tudtam beszélni az üzlettel. Milyen stratégiát ajánlotok, mit tehetek ilyen esetben? Kicserélik vajon Bluetoothosra, vagy küldenek egy adaptert, vagy egyszerűen leráznak?

    Köszi előre is: Gábor
  • Sanyix #47
    Azért mert nem értesz hozzá még nem "nem nagyszám"...
  • tomcsa4 #46
    XP 64 bit valóban nem egy nagy szám.

    Többivel egyetértek. (Pláne a szánalmas P4-gyel. Anno az AMD Athlon és a Pentium M megmutatta, hogy nem kell kurva magas órajel a versenyképes működéshez. Értsd: 2,4GHz-es P4M és egy 2,4 GHz-es Athlon64 egálban van a Pentium4 3,2 GHz-el.)

    Ja amúgy már vagy fél éve egyetértek veled nagyon sok dologban. :)
  • tomcsa4 #45
    Elavult? Core Duo, Celeron M400-as sorozat. Ezek mind 32 bitesek.
  • Eriongtk #44
    Kapcsoltam...volna, ha lett volna ilyen opció, átnyálaztam odavissza a biost, frissitettem, megint, üzbég nyelven is, de semmi.
    Ha kell linkelek képet a bios opcióimból, hátha "userben" a baj...bár kétlem h átsiklottam volna fölötte.
  • richi105 #43
    Nem tagadom én ASUS párti vagyok, de meg is van minden okom otthon 4 alaplap is ASUS P5B, M2N, KT880, M2A74-AM és boldog mindenki probléma mentesen üzemelnek nekem még van egy ASUS DVD íróm és egy X51RL notebook-om. Nem hiszem, hogy a jövőben más márkát választanák.
  • Sanyix #42
    A hülyék miatt mert:
    -64biten lassabbak a programok
    -"minek 64bit? semmi sem használja ki!" persze hogy nem bazmeg mert az ilyen hülyékhez kell alkalmazkodni
    -"JAJ a 6 éves p4-emen nem fog menni" (ami szintén komoly user error ha megvette) :D
    -vista szar, win7 szar, xp jó de szar a xp64bit, mert a szomszéd pistike azt mondta!

    Kb ezekért.