Szekeres Viktor

Elfogytak a mozifilmek?

Vérlázító módon éppen most léptek sztrájkba a hazai forgalmazók, amikor a legnagyobb filmek kerülnek bemutatásra Amerikában.

Ejj, hol vannak már a tavaszi hónapok, amikor hetente 6-8 premier között gázolhattunk, mikoris szó szerint művészet volt a bemutatókat az adott héten megnézni, mert annyi szabadidőt lehetetlenség volt találni? Már június havának utolsó mozis hete is előrevetítette, hogy ínséges idők jőnek, hiszen csak a Transformers folytatása és a Coco Chanel került bemutatásra itthon, de a július minden várakozásunkat alulmúlta.


Pedig július, mint a nyári hónapok, a nagy filmek premierjeinek ideje, és ez ezúttal sem lesz másképp. Azonban vagy az uborkaszezon vagy az egy ideje rebesgetett válság kiváltotta nadrágszíjhúzás következtében a független filmek egyszerűen eltünedeztek a hazai kínálatból - tisztelet a kivételnek. Pedig a logika azt diktálja, hogy amikor csak egy nagy film kerül bemutatásra, akkor a hollywoodi popcorn láttán heveny hányingert kapóknak érdemes ellenprogramot kínálni.


Hiába volt július elsején a bemutatója a Jégkorszak 3: A dinók hajnalának (Ice Age: Dawn of the Dinosaurs), már Magyarország 3%-a látta a filmet moziban, pár nap alatt az év legnézettebbje is lett a 3D-s animációs film, amit a kevésbé szerencsések 2D-ben is megnézhettek. A Jégkorszak mellett a júliusi első hetet Jason Statham idehaza 18-as korhatárt kapó akciómókája, a Crank 2: Magasfeszültség (Crank: High Voltage) fémjelezte, valamint a tavaly év legjobb horrorfilmjeként számon tartott Engedj be! (Let The Right On In / Låt den rätte komma in) az ínyencségeket bemutató Cornerfilmtől. Szerencsére a Cirko-Film továbbra is elérhetővé teszi idehaza a fősodortól eltérő alkotásokat, ezúttal a belga Moszkva, Belgiumot (Aanrijding in Moscou) nézhetjük meg a budapesti Cirkogejzír moziban, Európa legkisebb filmszínházában.


A mostani mozis hét a már említett válságmenedzsment hatásait tükrözte, hiszen mindössze két nagy stúdió jelentkezett filmekkel: az Intercom és a Fórum Hungary is nevettetni próbált több-kevesebb sikerrel. Előbbi a romantikát kedvelőknek az Excsajok szellemét (Ghosts of Girlfriends Past) kínálta, míg utóbbi az altesti humor és az intelligens szatíra egyvelegére bukó tízezreknek a Brünót hozta el Magyarországra.


Csütörtöktől, vagyis július 16-tól továbbra sem lesz gondunk a heti premierek beütemezésével, főleg, hogy aki számít, az már látta tavasszal a Titanic-on az Adventureland - Kalandparkot (Adventureland). Ez legnagyobb meglepetésünkre függetlenszagú filmként került be egy nagy forgalmazó portfoliójába és a papírforma DVD-s megjelenés helyett a mozikba is eljutott. A hét másik premierje egy tipikusan mozis film, a Közellenségek (Public Enemies), melynek technikai megoldásai leginkább a nagyvásznon lesznek látványosak. Na, igen, Michael Mann rendezőként nem egyszerű eset, és a Depp-Bale gengszterfilmes kollaboráció sem lesz az.


A július 23-i hetet egyetlen címmel intézhetjük el: Harry Potter és a Félvér Herceg (Harry Potter and the Half-Blood Prince). A nagy kérdés, hogy a Jégkorszak 3. meg tudja-e tartani 2009-es trónját vagy át kényszerül adni azt. A HP-filmmel kapcsolatban nem győzzük hangsúlyozni, hogy Budapesten az Aréna Plázába meg lehet tekinteni a digitális IMAX kópiát, mert bár a film elkészítésében, a Transformers-szel ellentétben nem vettek részt IMAX-kamerák, azért 12 perc digitális 3D-s anyagot tartalmazni fog.


Melyik júliusi film érdekel a legjobban?
(Összesen 1720 szavazat)
  • Jégkorszak 3.
    14 % (247 szavazat)
  • Közellenségek
    19 % (326 szavazat)
  • Engedj be!
    4 % (72 szavazat)
  • Brüno
    9 % (149 szavazat)
  • Harry Potter 6.
    41 % (713 szavazat)
  • Bunyó
    5 % (84 szavazat)
  • Crank 2.
    7 % (118 szavazat)
És ha eddig anyaghiányról panaszkodtunk, akkor a július 30-i mozihét végképp megerősíthet ebben mindenkit, hiszen egy "ez mégis hogy kapott mozis premiert?"-szerű Bunyó (Fighting) kerül bemutatásra, valamint a nem mai Szerelem olasz módra (Everybody Wants to Be Italian) a Fórum Hungary forgalmazásában.

A két bukásra ítélt film mellett szerencsére vigyázó szemeinket már augusztusra vethetjük, hiszen akkor érkezik a G.I. Joe-film, Tarantino háborús vicceskedése, Jerry Bruckheimer 3D-animált 3D-ben nézhető kisállatos akciófilmje és az év egyik legsikerültebb horrorfilmje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • winnie #38
    ne csak a korosztályoddal barátkozz és máris nyílik a látószöged:)
  • Vogel #37
    HP pff, érdekes hogy csak 15 évesekkel találkozom akik rajonganak érte....
  • sricsi91 #36
    HP6 az egyetlen amit várok ebből, de nagyon, bár azt nem tudom hogy lesz az a 12 percnyi 3D-s jelenet...
  • Barakukk #35
    Az a baj, hogy számomra ez nem hiteles, ugyanis a Borat esetében egy eltérő kultúra találkozását mutatták be, igaz egy kicsit az is túlzott, de Brüno esetében egy kicsit túlzásba vették a dolgot szerintem. Túlságosan felerősítették a sztereotípiákat, a reakciók szerintem nem hoztak semmi újdonságot, a poénok pedig nem ütöttek elég jókat. Szóval erőltetettnek érzem a humorforrásokat és nem adott újdonságot. Amúgy voltak benne nagyon jó ötletek és poénok, és nem tagadom le, némely szexuális poénon én is jókat nevettem, de összességében nem érzem intelligensnek a filmet.
  • kalapos01 #34
    Ki mit lát benne. Egy sima görbe tükör az átlag amerikai előtt. Már a Borattal is azt mutatta meg, hogy milyen dürhő emberek vannak. A mutatványok kellenek a film eladásához, de a lényeg a sorok között van, az interjúalanyok és az urca embereinek reakciójában.
  • Andrews2007 #33
    Rottenen 117 kritikával már 95 százalék a HP6!! Mi ez ha nem nagy meglepetés? Hol van ehhez képest a 19 százalékos Transi2? :D 8.4 imdb-n 3321 szavazattal.
    Ezek a legjobb hp-t jelzik előre. Egyre kíváncsibb vagyok a Sötét lovag se okozott csalódást amikor nagy számok kezdtek keringeni a neten.
  • Andrews2007 #32
    Persze nem az a lényeg csak ezzel akartam előre gyorsan bemutatni neki egy előzetessel hogy mi a helyzet a gyerekességgel. Egy regény is akkor jó igazán ha több rétegnek szóló sztorival rendelkezik és sok hátsó értelmezés, meglepetés, mondanivaló tűnik elő többszöri olvasásnál is. a Gyűrűk Uránál pl még az is jó hogy a korok/évtizedek változásával is ad ad más más mondanivalót és érdekességet többszöri elolvasás után is. Korokon átívelő ezért a sikere hisz már 50 éve van jelen. Ahogy talán a HP is lesz.
  • Barakukk #31
    "az intelligens szatíra egyvelegére bukó tízezreknek a Brünót" - ezzel kicsit vitatkoznék. Ha azt mondom, hogy egy gusztustalan provokáció, ami csak tovább erősíti a melegek iránti előítéletet, pedig én übertoleráns típus vagyok, akkor megmagyarázza nekem valaki, mint lentebb a Harry Pottert?
  • ilmi6 #30
    Természetesen nem láttam azokat, amik nem jöttek ki.
    IceAge 3 mondhatni jó lett. Sajnálnám kihagyni, ha még nem láttam volna. Transofrmers 2 nem egészen 1x nézhető. Crank2 - ehhez hatalmas mennyiségű akarat kell, hogy ne menjek ki róla, ha már egyszer betévedtem a vászon elé. Ennél a filmnél egy doboz sör értelmesebb tevékenység. Még csak nem is vicces, bár van benne egy adag groteszk humor. Excsajok szelleme... azt hiszem nem jönne be az előzetes mindent elmond. 'Brünó' - már Borat sem tetszett, stílus különbség nem lesz. Akinek az bejött annak ütni fog a film. Azaz várhatóan közönségsiker lesz.
    Közellenség... najó, ez valamennyire szimpatikus.
    HP nem a stílusom.
    Bunyó - akkor inkább már a 'Fight Club' még 1x.
    Everybody Wants to Be Italian helyett meg 'Love Actually' még 1x, vagy 'I love you man' 2x.
    Ice Age és Public Enemies talán érdekelni fog.

    Libanoni keringőt ezek szerint lecsúsztam.
  • BlackRose #29
    nem reagáltad túl