Szekeres Viktor

A legjobb filmek januárban érkeznek Magyarországra?

Mozis szempontból itthon gazdag hónap lesz január Oscar-esélyessel, Sin City-utánérzéssel, Jim Carrey-vel, Underworld 3-mal és szexkomédiával.

Miközben Hollywood éppen letudta decemberi premierjeivel az Oscar-szezont, hozzánk most kezdenek el beszivárogni azok a filmek, melyeket a szakma és a kritikusok a legjobbaknak tartottak Amerikában, bár igaz, hogy az év első hónapjában mindebből csak ízelítőt kapunk, a nagy merítés (Benjamin Button különös élete, Gran Torino, Kétely, Milk, A felolvasó, Hét élet) csak februárban érkezik. Azért a januári mozizók sem panaszkodhatnak, hiszen az 5 hét alatt 27 új filmet kapunk, köztük megannyi kommersz, sikerrel kecsegtető alkotást.


A január első napján bemutatott filmek nem valószínű, hogy veszélyeztetnék a Valami Amerika elsőségét a hazai bevételi toplistákon, hiszen Nicolas Cage híre (és haja) már nem a régi, bár minden bizonnyal akadnak pár ezren, akik a Pang-testvérek akciófilmnek eladott önfeldolgozására, a Veszélyes Bangkokra (Bangkok Dabgerous) elzarándokolnak. Ugyancsak a divatjamúltsággal magyarázható az, hogy Guy Ritchie ígéretesnek tetsző új filmje, a Spíler (RockNRolla) nem számít a tömeg körében különösen várt alkotással, de így jár egy rendező, ha két kultikus alkotás után két hatalmas bukást és bulvárcímlapokat produkál.

A horrorrajongók a Blair Witch szellemében készített spanyol [REC]-en élhetik ki magukat, melynek már az amerikai remake-je is elkészült, s aratott korrekt sikert az USA-ban - aki pedig már látta a Cirko-film által forgalmazott csemegét a különböző letöltő alkalmatosságoknak köszönhetően, az az idén megjelenő 2. részre fenheti fogait. A heti premiereket egy sokak által dicsért izraeli háborús animációs dokumentum film, a Libanoni keringő (Waltz with Bashir) egészíti ki, valamint a spanyol Melegkonyha (Fuera de carta), melynek a címe egy jópofa melegkomédiát fed.


Jövő héten két folytatás film érkezik: a Fűrész 5. részéről (Saw 5) azt hiszem, hogy nem kell sokat írni, míg a Halálos közellenség 2. epizódja (Mesrine: L'ennemi public no. 1) a pár hónappal bemutatott első film folytatása lesz - a francia gengsztermozi túl nagyszabású volt, hogy egyszerre kerüljön bemutatásra. Az SPI ezen a héten fog előrukkolni a Szextúra (Sex Drive) című szinkronizált tini szexkomédiával, azzal a reményben, hogy sikerül megismételni az Amerikai pite sikerét, míg a művészi értékkel bíró filmek közül január 8-tól a Vadászkutyák (Jagdhunde) című drámát láthatjuk Németországból.


Január 15-től Jim Carrey Kerekes József hangján fog mindenre igen-t mondani Az igenemberben (Yes Man), s ezzel biztos, hogy a legtöbb nézőt fogja vonzani, de a legkihasználtabb, a moziátlagot tekintve a legsikeresebb premier a Szafari 3D - A dél-afrikai kaland (Wild Safari 3D) lesz a budapesti IMAX-moziban, igaz, hogy csak 40 perces a film. A kommerszebb műfajban valamivel kevesebb nézőre számíthat Keira Knightley kosztümös drámája, A hercegnő (The Duchess), mely a 18. században játszódik, s hasonló helyzetben van a Transz-Szibéria (Transsiberian) is, mely a Gépész rendezőjének új thrillerje Woody Harrelson főszereplésével.

A héten a fent említetteken kívül egy spanyol szakácsról készült remek dokuentumfilmet is láthatunk A csirke, a hal és a királyrák (El pollo, el pez y el cangrejo real) címmel, valamint a sorozat német drámát, mely ezúttal a Kínzó együttlét (Gegenüber) lesz, ami a házastársi erőszak kérdéskörét fogja boncolgatni. A Cirko Film erre a hétre pedig a Profi bérgyilkost keresünk - nem nem akadály (Louise-Michel) francia Thelma és Louise-utánérzéssel készült.


A negyedik januári mozihét is a tipikus megegyezéses leosztást követi, hiszen a legnézettebb film címére kimondatlanul is a 3. Underworld-film mozdul rá (ezúttal Kate Beckinsale helyett Rhona Mitrával), de az Underworld: A vérfarkasok lázadása (Underworld: Rise of the Lycans) mellett a kommersz mosolyognivalót keresőt rálelhetnek a Fórum Hungary premierjére, a Mindenki olasz akar lenni-re (Everybody Wants to Be Italian). A Budapest Film egy távolkeleti gyöngyszemet hozott el Miike Takashitől, a Sukiyaki Western Djangót, míg az Oscaros kedvencek után loholók megnézhetik Leonard DiCaprio és Kate Winslet ismételt egymásra találását A szabadság útjaiban (Revolutionary Road), Sam Mendes, az Amerikai szépség rendezőjének interpretálásában.

A futottak még kategóriában a Cselek (Sztuczki) című dráma található, mely rengeteg díjat nyert hazájában, s lengyel filmet amúgy sem láthatunk minden nap, érdemes tájékozódni, hogy a 2007-ben a Katynnal visszatért Wajda után miképp is alakul az ottani filmművészet, míg a Best Hollywood premierjének, az Amal-nak semmi köze a svéd kultfilmhez, a Fucking Amal-hoz, mindössze egy indiai filmről van szó, mely van olyan kellemes, hogy hiányérzetet keltsen bennünk a Bollywood által gyártott filmekkel kapcsolatban, hiszen India a filmgyártás volumenét tekintve még Hollywoodot is lepipálja.


A hónap utolsó csütörtökjén, 29-én egy kurrens amerikai premier, a Csajok háborúja (Bride Wars) szinkronizált verziója vezeti a sort, benne Kate Hudson és Anne Hathaway fog egymásnak esni, míg a Spirit - A sikító városban (The Spirit) mindenki más, bár egyelőre csökkenti a várakozási fokot, hogy Frank Miller filmje sajnos, ahogy várható volt, megbukott, a s a kritikusi, valamint közönségreakció is meglehetősen negatív, még a kevéssé nézett, de kultszagú filmeket felpontozó IMDb-n is csak 5.4 ponton áll a képregény-adaptáció.

Melyik januári premier érdekel legjobban?
  • Veszélyes Bangkok
  • [REC]
  • Spíler
  • Fűrész 5.
  • Szextúra
  • Az igenember
  • Underworld 3.
  • Sukiyaki Western Django
  • Csajok háborúja
  • Spirit - A sikító város
  • Volt
  • Frost/Nixon
  • A maradékból valamelyik
A gyerekek minden bizonnyal hanyagolni fogják a fen említett két opus-t, inkább az új kutyusos Disney-animációra, a Voltra (Bolt) ülnek be, míg a Frost/Nixon nézői az Oscarra legesélyesebb férfi főszereplő, Frank Langella játékában gyönyörködhetnek a feszült történelminek mondható drámában.

S végül, de nem utolsósorban ismét csak egy kis forgalmazó csemegéje ért el hozzánk (nyilván elsősorban Budapestre...), hiszen a Szimpla City bemutatja a 2006-os Vérvonal (Mýrin) című izlandi krimit, melynek mindenféleképp az lehet az apropója, hogy Arnaldur Indridason remek könyve (mindenkinek ajánljuk) már idehaza is kapható jó ideje.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Harry Seldon #18
    Ja, értem, mi a gond. :D Vagy a cikkben, vagy a hozzászólásokban jellemezték így Richie két filmjét, én csak élcelődtem ezen egy kicsit. Igaz, nem ártott volna idézőjelet használnom...
  • winnie #17
    elhiszem, épp ezért nem is értettem, hogy miért írtad, hogy unalmas.
  • Harry Seldon #16
    Számomra nem volt az, sőt, szerintem ez a legjobb filmje - igaz, a RockNRolla-t még nem láttam.
  • winnie #15
    unalmas?
  • Harry Seldon #14
    "...Guy Ritchie ígéretesnek tetsző új filmje, a Spíler (RockNRolla) nem számít a tömeg körében különösen várt alkotással, de így jár egy rendező, ha két kultikus alkotás után két hatalmas bukást és bulvárcímlapokat produkál."

    Az egyik unalmas bukás a Revolver lenne? Mert ilyen véleménnyel a cikkíró esetleg írjon inkább mulatós CD kritikákat...
  • technopeter #13
    télleg szánalmas amit a REC-cel művelnek... mire elért ide , addig amerika már beismutatta a remaket.....
  • GanXstaZoleeWrk #12
    Transz-Szibéria (Transsiberian) nem rossz film, nem mondanám hogy moziba mennék érte de amennyire semmilyen neve van és 0 info nélkül néztem meg, kellemes csalódás.
  • sajoati #11
    egyebkent itt lehet megnezni 3d-ben felepitve a REC szettignet

    REC szim
  • winnie #10
    spanyolországban alig egy éve mutatták be - gondolom te a 2008-as, nem egy évet késú 8 hazai spapnyolfilm-premier többségét a nyitó napon letudtad:)

    de milyen szempontból szégyen? ezt most egy nemamerikai horror premierjéből/nempremierjéből ítéled meg? eskü, hogy nem értem.
  • Hegi90 #9
    [REC]-nek a port.hu szerint jan. 1-én volt a premierje, ahhoz képest hogy már lassan két éves (és nagyon jó) film. A poén még az, hogy egész Mo-n egyetlen moziban vetítik ezt a remekművet... tiszta szégyen ez az ország -.-