Szekeres Viktor

Most is a december lesz a legütősebb mozis hónap?

Az utóbbi idők legnézettebb magyar rendezőjének filmje csap össze az elmúlt évek legnézettebb magyar filmjének rendezőjével, de Hollywood sem lankad.

Bár decemberben lecsendesednek a mozik, kevesebb nagyszabású premier érkezik. Amerikával ellentétben az Oscarra jelölt filmek is csak 2009 elején csordogálnak be hozzánk, mégis nagy kasszasikereknek szokott otthont adni ez a hónap. Köszönhető ez többek között annak, hogy a nagy durranásnak szánt magyar filmeket már jó ideje az ünnepekre időzítik, hogy téli szünet idejére megnőtt moziba járási hajlandóságot kihasználva kaszáljanak a forgalmazók.


Idén decemberre, a 4 hétre 23 premier jut, de nagy sikert csak kevés arathat közülük. Az első sikervárományos, melyről kiderült, hogy el fogja kerülni a kasszarobbantás, Goda Krisztina új filmje, a Kaméleon volt. A december 4-én a mozikba került film kapcsán bebizonyosodott az, hogy itthon még nem értünk el arra a pontra, hogy a direktor nevével eladható legyen egy film. Hiába a Csak szex és más semmi, valamint a nem a rendező nevével felfuttatott Szabadság, szerelem gigantikus sikere, Herendi Gábor neve sem tudta a Lora bukását megakadályozni a Valami Amerika és a Magyar vándor remek szereplése után.

A Kaméleon premierje mellett egyébként a heti premierek között az orosz 300-nak mondott Mongol, egy másik jópofa orosz film, Az áldozatkaszkadőr (Izobrazhaja zertvu) és a Koljás Jan Sverak új mozija, a Csereüvegek található meg.


Az eheti, vagyis a december 11-re eső premierek között egyértelműen Keanu Reeves remake-je, az Amikor megállt a Föld (The Day the Earth Stood Still) című scifije kerül, mi pedig szinte egy ujjunkon meg tudjuk számolni, hogy hány scifi került idén mozikba... A mostani héten a toplistás helyezésekbe még A nők (The Woman) szólhat bele, melyből kiderülhet, hogy egy 40 feletti célközönségre hajtó film lehet-e sikeres itthon, valamint ugyancsak kommersz bemutató lesz A zsaruk becsülete (Pride & Glory), mely akárcsak Amerikában, várhatóan itthon is bukni fog, hiába Edward Norton és Colin Farrell.

Mellettük pár kevésbé kommersz, de annál inkább megtekintésre érdemes alkotásra fenhetjük fogainkat: a Fados Carlos Saura (Tangó, Taxi, Madrid, Goya) legújabb filmje, mely ráadásul musical, az Érzékeny pont (Nothing Is Private) Alan Ballnak, az Amerikai szépség írójának új drámája, melyben többek között a Kétarcként megismert Aaron Eckhart lesz látható, a Lovely Rita egy osztrák családi dráma lesz, míg a Good című német-angol filmet pedig leginkább azért fogják megnézni, mivel Magyarországon forgatták.


A december 18-i premiereket minden bizonnyal a Valami Amerika 2. fogja uralni, melynek lehetősége lesz az Üvegtigris 2. által felállított hazai nyitányrekordot megdönteni. Ezen küldetést mindössze Négy karácsony (Four Christmases) nehezítheti meg, hiszen Vince Vaughn és Reese Witherspoon ünnepi komédiája Amerikában sem nyitott rosszul. USA-val szemben viszont nálunk lehet, hogy fog valami csurranni-cseppenni a Szikravárosnak (City of Ember), hisz odaát hatalmat bukott a Narniás Walden Media legújabb családi fantasy-je.

A kisebb érdeklődésre számot tartó filmek közül A tízparancsolat (The Ten Commandments) című biblikus animációs film nem fogja megváltani a világot (bár az IMDB-s leggyengébb 100-ba kerüléshez azért már művészet kell), míg Az ajándék (Il dono) című olasz filmről szinte alig tudni valamit.


Melyik premier érdekel legjobban?
  • Kaméleon
  • Valami Amerika 2.
  • Négy karácsony
  • Ausztrália
  • Esti mesék
  • Mongol
  • Amikor megállt a Föld
  • A zsaruk becsülete
  • A nők
  • Szikraváros
  • A törvény gyilkosa
  • A maradékból valamelyik
Az év végére hét premier maradt. December 25-től valószínűleg Buz Luhrmann nagyszabású kalandfilmje, az Ausztrália (Australia) Nicole Kidmannel és Hugh Jackmannel, fog megküzdeni Adam Sandler legújabb családi filmjével, az effektekkel dúsított Esti mesékkel (Bedtime Stories). Mert hiába Robert De Niro és Al Pacino, A törvény gyilkosa (Righteous Kill) valahogy nem karácsonyi bemutatóra termett, és azt sem szabad feledni, hogy egyik gigaszínész sem a kasszasikereiről híres. Hogy a családi front teljesen megteljen, arról a UIP Dunafilm animációs premierje, a Cincin lovag (The Tale of Despereaux) fog gondoskodni.

A rétegműfajokat az év utolsó hetén az izlandi Nói albínói (magyar cím még nincs, de minden tisztelet jár a Szuez Filmnek, hogy a kisebb filmeket is elérhetővé teszi itthon, ld. az előző heti Az ajándék), a remek Kacsaszezon rendezőjétől, a mexikói Mexikói képeslap (Lake Tahoe) és Vexille (Bekushiru: 2077 Nihon sakoku) fogja képviselni. Utóbbi egy japán animációs scifi lesz, melyet Sori Fumihiko készített a legmodernebb 3D technikával. A cybermozi egy alternatív jövőről szól, amelyben japán kutatók ultramágneses pajzs segítségével lezárják a szigetországot, védve szupertitkos fegyverfejlesztési eredményeiket. A film zenéjét Paul Oakenfold szerezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vasziszdasz #18
    Mondjuk mindenki?

    // Megfejtés: Mind2 nagyszabású, photoshoppal feltuningolt öldöklős film.
  • vasziszdasz #17
    hatalmat bukott a Narniás Walden Media legújabb családi fantasy-je
    1. hatalmasat
    2. Nem csoda, az ilyen családi szarok senkit se érdekelnek. Kutya-nagyi-kisgyerek... haggyukmá...
  • vasziszdasz #16
    Ez a Mongol is mikor kerül már ide, kelet-balkánra... Kazah nyelven (nemrég még kazah 300-ként emlegették, mostmár ruszki lett?), ruszki alábeszéléssel vagy 1 éve lehetett már látni. Ennyire fontos a kiadóknak Hungarisztán, így nemtom mit pampognak utána hogy az ember nem vár 1 évet, inkább letölti warezba, aztán bukták a mozijegyet. Maguknak köszönhetik.
  • DaemoonHunter #15
    "orosz 300-nak mondott Mongol"
    Melyik hülye lát a 2ben hasonlóságot?
  • Etinger #14
    Tetszik, egy másik kolléga.

    Viszont:

    Kaméleon: Magyarok ötlet nélkül, miből forgassunk?? Magyarosítunk minden külföldi ötletet? :( TV-be még oks...
  • winnie #13
    még mindig 1-2:) borítékolni lehet szerintem, hogy a többségnek nem fog bejönni, kábé 30-70%-ra tippelek, de ne legyen igazam.
  • neoG #12
    picsába...én meg úgy két órája néztem meg moziba, és még tetszett is...

    -egy kollega-
  • winnie #11
    hogy is foglaljam szavakba. ööö, anyira nem jó:) ld. alant a kollega.
  • neoG #10
    miért is?
  • winnie #9
    Melyik premier érdekel legjobban?
    Amikor megállt a Föld (52%)

    szegények.