Gyurkity Péter

Túl beteg a kiadatáshoz a NASA-hacker

Legalábbis erre hivatkoznak a brit hacker védői, kiemelve, hogy egy esetleges kiadatás komoly következményekhez vezethet, az ügy pedig akár a férfi öngyilkosságával is végződhet.

A BBC tudósítása szerint Garry McKinnon betegségére hivatkozva igyekszik elkerülni a kiadatást az amerikai félnek. Az ügy már hosszú ideje húzódik, és a férfi eddig sikeresen elkerülte a legrosszabbat (jobban mondva sikeresen megtalálta az újabb és újabb fórumokat, ahol még fellebbezhet az eredeti döntés ellen). Most egyfajta utolsó szalmaszálként kapaszkodik betegségébe, amely valóban segíthet az ítélet módosításában.

A férfit tavaly Asperger-szindrómával diagnosztizálták, amely az autizmus egy enyhébb formája. Ennek ellenére védőügyvédei szerint a kiadatás komoly gondokat okozhatna számára, mivel mindenkor szüksége van családja jelenlétére és támogatására. Ellenkező esetben teljes mentális összeomlás is bekövetkezhet nála, amely akár öngyilkossághoz is vezethet - ezt pedig nyilván az amerikai hatóságok sem szeretnék, bármennyire is szeretnék móresre tanítani a NASA, valamint több katonai hálózat feltörésével és hatalmas károkozással vádolt hackert.

McKinnon érvei között egyébként az is többször elhangzott már, hogy ő mindössze az földönkívüli élettel kapcsolatos bizonyítékokra, valamint az ezt elfedő esetleges amerikai manőverekre utaló nyomokat keresett, és bár azt elismeri, hogy több fontos hálózatba is behatolt, ott azonban állítása szerint semmit nem törölt, így tehát nem vádolható szándékos károkozással. Ez utóbbi kitétellel az amerikai illetékesek nem értenek egyet, ők mindenáron a tengerentúlon szeretnék bíróság elé állítani a hackert, aki így akár 70 évet is kaphatna.

A férfi elfogása óta immár hét év telt el, az amerikai fél pedig szeretné behajtani a szerintük így okozott 800 ezer dolláros kárt, vagy legalábbis elégtételt venni azért. A kiadatásról szóló tavalyi miniszteri döntés megerősítése, illetve annak módosítása még idén várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • homeless #13
    lol
  • Darth Sith #12
    "Egy gyilkos meg jó ha kap 10 évet. Persze ez is államonként változik, de akkor is."
    Egy nemierőszakot elkövető 2-5évet.Egy késsel szurkáló 5 évet.Egy gyilkos 10-20évet. Egy állami hivatalba betörő 70évet. Egy fájl letöltő 200at. Szép jövő.
  • scagnetti #11
    "70 évre lecsukhatják"
    Egy gyilkos meg jó ha kap 10 évet. Persze ez is államonként változik, de akkor is.
    Nesze neked igazságszolgáltatás!!! Kapják be!!!
  • szlovákiai hun #10
    "...nem is elítélni akarják csak azt tudatják velünk h 70 évre lezárták és pont..." "...az amcsiknak dolgozik majd..."

    Szerintem is, egyes virusirtó cégek és tűzfal cégek is alkalmaznak hackereket....
  • Hawaii #9
    "...nem is elítélni akarják csak azt tudatják velünk h 70 évre lezárták és pont..." "...az amcsiknak dolgozik majd..."

    Számomra is ez a leginkább emészthető forgatókönyv. Mindíg jól jön a friss és rátermett hús a cyber hadviselésben. Mitöbb azt sem tartom kizártnak, hogy a rendszer ahova betört, nagyon is tudatosan sebezhető, amolyan csali féleség, ami egyben teszt funkciót is betölt (attól függően, hogy ellenséges, vagy baráti országból próbálkozik a hacker).
  • Tinman #8
    Kitüntetni kéne, nem 70 évre leültetni + sok ezer dolláros fizu a védelmi hivatalnál...
  • Crane #7
    Humm... érdekes. Ha valóban talált volna valami nagyon fontosat, értékeset, akkor már rég meghalt volna "váratlanul". Szerintem inkább példát akarnak statuálni rajta, mert tele van az USA hócipője, hogy átjáróház a "titkos" hálózatuk. Egyértelműen kirakatbabú.
  • makra01 #6
    "...ő mindössze az földönkívüli élettel kapcsolatos bizonyítékokra, valamint az ezt elfedő esetleges amerikai manőverekre utaló nyomokat keresett..."
    tulajdonképp az amcsik nem azt híresztelték h sosincs rejtett információ a földönkívüliekről?
    Biztos h talált valamit akkor nem lenne ilyen fontos az h hol ítélik el.De lehet h nem is elítélni akarják csak azt tudatják velünk h 70 évre lezárták és pont a NASA-nak vagy az amcsiknak dolgozik majd, mert nekik kell az a tudás amit a csávó birtokol és így bárhova be tudnak jutni.

    Akkor most ki is derült h földönkívüliek mégis vannak és sok titok is van róluk.
    Nem mintha meglepne, de akkor most lebuktak amivel úgyse érünk semmit :D, de biztos lehet benne az ember.
    ennyi
  • Lmntal #5
    Rájött, hogy az amerikai nép tulképp a földönkivüliek egy nehezen alkalmazkodó csoportja
  • Darth Sith #4
    anno azt állítótta h talált valamit, aztán utána hirtelen az usákoknak nagyon fontos lett ez a kiadatás. Azóta már nem hangoztatja h talált is valamit.