Gyurkity Péter

Majdnem napilapot vett a Google

A keresőcég háza táján komoly lehetőségként merült fel napilapok felvásárlása, illetve a nagyobb nevekkel kialakított kapcsolat szorosabbra fűzése. Az ingyenes modellben hisznek, nem látják értelmét a fizetős megoldásoknak.

A Financial Times a cég vezérigazgatójával készített interjút a múlt héten, ebből pedig számos érdekes részletet megtudhattunk. Többek között szó esett ugyanis arról, hogy az elmúlt időszakban majdnem saját napilapra tett szert a Google, ezt a lehetőséget azonban végül elvetették, mivel a kiszemelt áldozatokat vagy túlságosan drágának találták, vagy azok a kelleténél nagyobb és több kötelezettséggel jártak volna. A cég azonban nem hátrál, elsődleges céljuk a technológia és a tartalom közötti határvonal elmosása.

A tervek között szerepel például a jótékonysági feladatokat ellátó Google.org szerepének növelése, legalábbis ami a non-profit státuszt kereső cégek támogatását illeti. A cég ugyanis főként olyan lapokban érdekelt, amelyek vagy komoly anyagi gondban vannak (ilyet nem nehéz találni napjaink Amerikájában), vagy nem a profitszerzésre helyezik a hangsúlyt. A felvásárlás nyélbe ütése azonban továbbra sem könnyű feladat, ehhez valószínűleg várniuk kell addig, amíg egy vagy akár több komolyabb cég is csődközeli helyzetbe kerül.

Ehelyett most szorosabbra fűzik a kapcsolatot azon lapokkal, amelyek saját híreiket teszik elérhetővé az interneten Google News szolgáltatás keretében, esetükben például segíthetnek abban, hogy a lapok saját portáljai könnyebb és kényelmesebb hozzáférést nyújtsanak a tartalmakhoz, valamint jobban illeszkedjenek az internetes hirdetési platformokhoz. Az elmúlt hetekben felmerült pletyka szerint a keresőcégnek felajánlották a New York Times 20 százalékát, ezt azonban Eric Schmidt nem volt hajlandó kommentálni.

Az elnök-vezérigazgató azt viszont leszögezte, hogy nem vágyik politikai karrierre, így nem lesz Kalifornia kormányzója sem. Ami az internetes híreket illeti, továbbra is ingyenes modellben hisznek, az előfizetéseket és mikro-fizetéseket egyedül a speciális tartalmak esetében tartják életképesnek, hiszen minden más ingyenesen hozzáférhető a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hugh Hefner #7
    az újságírókat is meg kell fizetni...

    ettől még az online terjesztés nem marad életben fizetős megoldásban, de papírban azért igen...
  • kvp #6
    Ezert szoktam mondani, hogy nem sok eselye van egy olyan hirlapnak ami fizetos szolgaltatast akar uzemeltetni. Magyarorszagon is annyi ingyenes oldal van (index, hirtv, stb.), hogy elofizeteses oldalak nem tudnak veluk versenyezni. Amerikaban is megerthetnek az ujsagok keszitoi, hogy csak a nyomtatott valtozatert kerhetnek penzt (azert is csak az eloallitas/terjesztes koltseget), de az online vagy ebook formatumert nem.
  • Pares #5
    Én is majdnem vettem egy Ferrarit, csak nem volt rá elég pénzem...
  • Justil #4
    Most, mikor ugyanúgy, mint mindig, éppen ideje, hogy.
  • n3whous3 #3
    ASD:SD:ASDASDADSasd
  • FlyingV #2
    +1, ott a pont
  • Tinman #1
    Majdnem nyertem a lottón, csak 5 számot csesztem el...