Gyurkity Péter

Vírusokkal dolgoznak az új akkumulátorokon

Az MIT kutatói olyan új akkumulátorokkal álltak elő, amelyek belső struktúráját genetikailag módosított vírusok alakítják ki - a megfelelő új anyagok sikeres felhasználása után indulhat az értékesítés.

Az MIT közleményéből kiderül, hogy jelentős áttörést értek el az új akkumulátorok kialakítása terén, amely belátható időn belül komoly előrelépéshez vezethet mind a miniatűr készülékek, mind pedig az elektromos autók terén. A kutatás érdekessége, hogy genetikailag módosított vírust használtak fel, amely maga alakítja ki a belső szerkezetet, ezzel pedig sikerült jelentős mértékben csökkenteni a méretet, illetve növelni a teljesítményt.

A szakemberek az M13 vírus egy módosított változatát használták fel, amelyben a mikrobák a külön erre a célra kiválasztott anyagokat gyűjtötték be. A negatív töltéssel felruházott vírus két ellentétes töltésű polimer felület között helyezkedik el, a kobalt-oxid, valamint az arany felhasználásával pedig ultravékony vezetékeket alakít ki, amelyek szélessége mindössze 6 nanométer, hosszúságuk pedig 880 nanométer. Ezen vezetékek millióit felhasználva idővel nagyobb akkumulátorokat is kialakíthatnak - egyelőre a célok között a rizsszem méretű, valamint a hallókészülékeknél használt példányokhoz hasonló nagyságú változatok előállítása szerepel.

A kutatók választása azért esett a kobalt-oxidra, mert az anyag igen jó mutatókat produkált a tesztelések során - ezt pedig még tovább javítja az arany, így a jelenleg legjobbnak számító akkumulátorokhoz képest háromszor jobb eredményt érhetnek el. Legalább ilyen fontos, hogy a nanocsövek kialakítása normál szobai hőmérsékleten és nyomáson történik, így nincs szükség a drága, speciális gyártói berendezésekre. A kiváló mutatókkal az akkumulátorok legnagyobb negatívumát küszöbölhetik ki, idővel pedig akár az autókban is felhasználhatják az új fejlesztést, ahol eddig éppen a korlátozott kapacitás volt a legnagyobb visszatartó tényező.

A hadsereg által finanszírozott kutatás következő állomása a még jobb mutatókkal bíró anyagok felhasználásának megvalósítása: a listán a mangán-foszfát és a nikkel-foszfát szerepel az első helyeken. A kutatók szerint nagyon fontos, hogy a megfelelő mennyiségű speciális anyagot használja csak fel a vírus, éppen a kívánt elegyet létrehozva - amennyiben ezt sikerül elérniük, máris piacra dobhatják az első példányokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alvarez999 #22
    Istenem, mi lenne, ha elolvasnátok a belinkelt eredeti cikket. Komolyan nem értem, minek kell találgatni, amikor az eredeti cikkben minden pontosan és egyértelműen le van írva.

    "In lab tests, batteries with the new cathode material could be charged and discharged at least 100 times without losing any capacitance."

    Ez vajon egyszer használható elemekre utal???

    Ha meg valaki nem tud elég jól angolul, hát tessék megtanulni, ez a netről is jó hatékonysággal megtehető.
  • norbi4567 #21
    Szerintem ez lehet tölthető. Mert ha jól értelmeztem a vírus csak a nanocsöveket csinálja meg az aksiban. Aztán gondolom hasonlóan működik mint egy normál aku, csak ez nanocsöves méretre kicsinyítve.
  • 05lampard #20
    Az influenzámat rádugtam az notimra (gy.k. ráhapciztam), de nem akar feljebb menni a töltöttség jelző. Itt valamiféle átverés lesz... :(
  • Balumann #19
    Eljött az idő, amikor mi használjuk ki a vírusokat, és nem azok minket!! :)
  • Alvarez999 #18
    Másfelől az index.hu ezzel foglalkozó cikke még egy fokkal gyengébb. Igaz, az index nem is informatikai és tudományos portál.
  • Alvarez999 #17
    Olvasd csak el az eredeti angol nyelvű cikket alaposabban, ha kételyeid vannak. Gyurkity Péter szokása szerint megint alaposan összekutyulta a tartalmat és a magyar verzióból éppen csak a lényeg maradt ki, cserében persze megfejelte azt néhány tévedéssel.

    Tegnap írtam egy hosszabb hozzászólást erről, lefordítva az eredeti cikk kihagyott lényeges vagy éppen félreértett részeit, de aztán nem küldtem el, mert úgyis kitörölték volna a cikk írója tekintélyének védelme érdekében. Na meg minek dolgozzak ingyen helyette?

  • Narxis #16
    Fejezed befele.
  • B0nFire #15
    Miért ne, ha olcsó az előállítása és hatékony üzemanyag? A benzint is csak egyszer használjuk el.
  • pedrohsi #14
    elektromos autókba elemet raknak? :)
  • B0nFire #13
    Nem is biztos, hogy akkunak készül. Az eredetiből sem derül ki egyértelműen. A battery ugye az lehet elem is, meg aksi is. Mert ugye magyarul az akku olyan elem, amit fel lehet tölteni.

    Nem olvastam végig csak átfutottam (magyarul is hótt unalmas:) de nem láttam benne, hogy a feltöltésről értekeztek volna.