Berta Sándor

Ingyenes WLAN-hálózat lesz Berlinben

Úgy tűnik, hogy három év után végre pont került a német fővárosban kialakítandó vezeték nélküli internethálózat ügyére.

Hivatalossá vált, hogy a Kurfürstendamm és a Tauentzien által határolt City West, illetve a Friedrichstrasse és az Unter den Linden által övezett City Ost nevű területen alakítják ki az ingyenes berlini WLAN-hálózatot. Az ügyben három esztendőn át komoly vita volt, amelynek a berlini szenátus testületeinek mostani döntése vetett véget. "A berlini szenátus gazdasági és városfejlesztési részlege megállapodott egymással két program elindításában, amelyeknek köszönhetően hamarosan megvalósulhatnak és tesztelhetők lesznek a vezeték nélküli internetes szolgáltatások" - mondta Harald Wolf polgármester, gazdasági, technológiai és nőügyekért felelős városvezető.

A fejlesztés mellett leginkább Michael Müller, az SPD egyik vezetője lobbizott, akinek kedvenc témája egy fővárosi innovációs offenzíva elindítása. "Úgy gondolom, hogy ezzel a beruházással Berlin elsősorban a fiatalok számára még vonzóbb lesz. Ez a program jól illik a főváros médiavárosként való megjelenésébe. Nagyon örülünk ennek az első fontos lépésnek" - jelentette ki a politikus.

A berlini szenátus városfejlesztési részlege elismerte, hogy a vita elhúzódásának technikai okai voltak, hiszen számos kérdést kellett tisztázni. Így többek között el kellett dönteni, hogy hova kerülnek a WLAN-adók, illetve hogy ezek az állomások elhelyezhetők-e az utcai lámpákon. Mivel sikerült a kérdéseket megnyugtató módon rendezni, elhárult minden akadály a program elől. Wolf hozzátette, hogy a technikai problémákon kívül felmerült az a kérdés, miszerint: mennyire egyeztethető össze a WLAN-hálózat a városképpel.

"Üdvözöljük a döntést, de reméljük, nem ez lesz az egyetlen ilyen beruházás az idén" - közölte Stefan Ziller, a Zöldek internetszakértője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • w32blaster #17
    Nos A pontbol B pontba a leheto legszebben megoldottak a nemetek az osszes nagy varosukba, es hogy tovabb menjek a nagyobb allomasokon ahol tobb turista is van, volt eddig is ingyen wifi, amin keresztul kizarolag a bahnhof oldalat erted el(itt minden info meg van: busz, villamos, s-bahn, u-bahn, vonat). Annak ellenere nagyon hianyoltam hogy nincs wifi mint latogato emrt sokszor jol fogott volna. Egyebkent meg a torrentezesrol csak annyit hogy az ujabb publikus acces pointok mar kepesek a disconnect-re ha nagyobb adatforgalmad van mint ami kell a bongeszeshez(pl: letoltes)
  • Epikurosz #16
    Már látom, amint a bűnöző bandák átképezik magukat netbookok lopására.
  • RViktor87 #15
    Ez egy jóó 5let, szivesen látnék ingyen wifi-t a megyei jogú városokban :) nem kellene térkép, meg hasonló, kapásból meg lehetne tudni a menetrendet, meg ilyesmi. Persze nem egy biztonságos dolog lenne nyitottan, főleg hogy erre szakosodott emberek turkálhatnának a gépemen. De mondjuk ha tartanék egy netbook-ot csak erre a célra, akkor semmi probléma. Arról meg azt szedhetnének, amit szeretnének :) Szóval mindenre van megoldás, csak kérdés, hogy milyen áron.
  • Tzupi #14
    kicsit tul lett spilazva a kerdes sztem :D

    ez nem azert lett, h akkor mostantol a lakosok szorfozzenek ingyen. azoknak ugyis otthon van a szelessav...
    ilyen ingyen wifik nem a sebessegukrol hiresek, legalabbis altalaban.

    de arra tokeletes, hogy el akarsz jutni A pontbol B pontba, es megnezed, h meik buszra, villamosra, barmire kell felszallnod.
    nekem egyszer at kellet verekednem berlinen, h nem nagyon voltam ott elotte.
    kb 15 perc volt mire atsilabizaltam, h mirol mire, hol kell atszallnom.
    pl erre nagyon jo a free wifi, es nem ott kell letolteni a friss warezt :)

    vagy barmi masra. en nem tudom mit adnek, h lenne itthon is ilyen, mikor van par ora, mikor nincs semmi dolgom a kovetkezo talalkamig...
  • Epikurosz #13
    Az igazi megoldás nem ez, hanem az olcsó és gyors mobilnet.
  • TH448 #12
    Tehát szép sorjában :
    Sir Ny: Nincs kocsim. :)

    torcipepe: igazad van, csak mondjuk ha az e-mail olvasást említetted, ott már gáz van. Ha kódolatlan a wifi, akkor elég sok helyre elég könnyű visszafejteni a kódot, kód meg ha mindenkinek ugyanaz, akkor megintcsak nem sok értelme van.

    AgentKis: ha a log szerver állami kézben van, akkor kevesebb szinten kell átmenni, hogy beazonosítsanak. Mondjuk ip vissza mac cím alapján látják, hogy kb honnan léptél be, aztán mehet a magyarázkodás, hogy nem is én torrenteztem, hanem a vírus...
  • AgentKis #11
    "meg könnyebben visszakereshető"

    Mit találnak meg könnyen??
  • gettoharcos2 #10
    esküszöm ez a hét cikke ! minden jogvédő fa*zcibálónak ajánlom figyelmébe !

    így kell példát statuálni !

  • gettoharcos2 #9
    "Ingyenes WLAN-hálózat lesz Berlinben"

    vaze ezzel mekkora csattanós pofont adtak a sz*revő titkosszolgálatoknak, a jogvédő szervezeteknek, és az ehhez hasonló '!°%1 nyád...gec* fa*.opó tetves... büdös... koszos.. zs... cionista... stb..
  • torcipepe #8
    ez nem arra van kitalálva szerintem, hogy állandóan azon keresztül böngéssz. inkább arra, hogy a turisták és odatévedt üzletemberek meg tudják nézni az e-mailjeiket, nyitvatartási és közlekedési információkat szerezzenek be. vagy éppen míg a buszra vársz híreket olvashass. egy RSS hírolvasó mindig naprakész infókkal látna el az általad kijelölt oldalakról. sajnos mivel kishazánkban ilyen nincs, nekem rá kell kötnöm a telót a gépre, hogy frissítsen.
    bár telóval, amiben nem valami erős vevő van és egy rajta futó keresőprogrammal felültem a debreceni villamosra és kb 60 wifi elérési pontot találtam, ezekből 1 kivétellel mind kódolt volt, általában wpa2-es kóddal, ami feltörése szinte lehetetlen.
    budapesten is végeztek valami felmérést egy wlan népszerűsítő kampány keretében még tavaj nyáron. turistabuszra felültek egy laptoppal, egy nagyobb külső antennával, gps vevővel és elindultak. egy programmal szépen regisztrálták a talált elérési pontokat egy térképen. a belvárosban egy kis kör megtételével is száznál többet találtak, ugyancsak a legtöbbet kódolva.
    torrentet pedig le lehet tiltani vagy jó beállításokkal akár úgy is futhat, hogy közben másokat nem zavar.