SG.hu

Újabb filmes jogdíjakat kezelő szervezet alakult

Az AGICOA Magyarország Filmelőállítók Jogkezelő Egyesülete a 40. Magyar Filmszemle előtt egy nappal megtartotta bemutatkozóját a hazai producereknek az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A jogkezelő egyesület célkitűzése, hogy a hazai filmproducereket megillető kábeltelevíziós és üres hordozói jogdíjakat hatékonyabban érvényesítse és ossza fel a filmstúdiók, producerek között. A svájci székhelyű, filmjogok képviseletével foglalkozó nemzetközi szervezet, az AGICOA közleménye szerint a filmproducerek magyarországi jogvédelme nem kielégítő. Erkel András, az AGICOA Magyarország elnökségi tagja elmondása szerint a jelenleg működő, filmes szerzői jogok védelmére szakosodott szervezet nem megfelelően képviseli a filmelőállítók érdekeit. Több magyar, európai és tengerentúli filmvállalat sérelmezi, hogy a magyar jogszabályok szerint előírt jogdíjait egyáltalán nem vagy nem rendszeresen kapja meg.

Helmut Koszuszeck, a nemzetközi AGICOA jogkezelő szervezet képviselője elmondta, hogy az AGICOA hosszú ideje sikertelenül próbál együttműködni a FilmJUS-szal a jogdíjak beszedése kapcsán. A probléma orvoslására az AGICOA magyarországi filmszakmai szervezetek támogatásával hozta létre az AGICOA Magyarország Filmelőállítók Jogkezelő Egyesületét. Az AGICOA Magyarország Egyesület célja a hazai és külföldi filmelőállítók jogainak korszerű védelme, melynek alapja a több évtizede sikeresen működő AGICOA nemzetközi jogkezelő rendszer. A magyarországi Egyesület 2008 júliusában alakult, közös jogkezelő szervezetként való bejegyzését kérte az oktatási és kulturális minisztertől.

Az AGICOA Magyarország Egyesület alapítója a mintegy 5000 jogosultat képviselő nemzetközi AGICOA, valamint jelentős magyar filmelőállítók, többek között az Új Budapest Filmstúdió. Az alapító tagokon túl számos magyarországi filmvállalat nyilvánította ki csatlakozási szándékát. Az egyesület hatékony együttműködésre törekszik a nemzetközi és hazai szakmai szervezetekkel, a külföldi és belföldi szerzői közös jogkezelő szervezetekkel, így például a zeneművek közös jogkezelését végző ARTISJUS-szal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #10
    Valaki csinálhatna mondjuk egy Amatőr Szerzők Szövettsége szervezetet, és kivehetne egy szép szeletet a tortából azok nevében, aki a saját képeit tárolja a memóriakártyán, saját zenéit írja ki lemezre, saját írásait teszi közzé a neten stb.
    Aztán a befolyt pénzből lehetne pl. lobbizni a szerzői jogvédelem időtartamának rövidítéséért, vagy akár torrent trackert fenntartani. :)
  • waterman #9
    ezeknek a jogvédő szervezeteknek miért kell mindig olyan nevet adni, mintha valami betegség neve lenne?? van egy asva meg egy artisjus ezen a 93ezer négyzetkilométeren, miért nem elég e kettő? én azt mondom ezek is csak meggazdagodni akarnak. sz*rjanak acélsünt.
  • HENCIG #8
    "A jogkezelő egyesület célkitűzése, hogy a hazai filmproducereket megillető kábeltelevíziós és üres hordozói jogdíjakat hatékonyabban érvényesítse és ossza fel a filmstúdiók, producerek között."
    Ügyes 5let a munkanélküli jogászoknak, diplomásoknak..
    A jelenlegi gazdasági válságban tényleg az lenne a legjobb, hogy ha az utolsó szórakozási lehetőséget a tv-t is megvonnák az emberektől ha nem hajlandók a plusz költséget kifizetni!
    Arról nem beszélve, hogy a lemezeim 50%-án adatok, a vinyóknak szintén az 50%-án adatok vannak.
    Az én jogaimat ki védi meg amikor nem filmes, zenei, nem szellemi terméküket tárolom rajta és mégis ki kellett fizetnem azt a rohadt jogdíjat!

    Az a baj, hogy a gyártók találják ki, hogy mennyibe kerüla termékük!
    Miért nem mennek az árcsökkentés irányába?
    Legyen egy mozijegy 3-500 ft! Egy kiadott DVD lemezen lévő film szintén!
    Én biztosan megvenném azt a filmet eredetiben ami érdekel!
    De ezek buták ahhoz, hogy utána számoljanak!
    Gyorsan meggazdagodni! A gyártóknak csillagászati árakat követelni, hogy a tengerparti lakásukat megvehessék, esetleg a többediket...
    Szoval nem látom, hogy hogyan mennek tönkre szegény gyártók...
    Így viszont eléggé érthetetlennek látszik eza jogvédelem!
    Apropó! Ingyen jogvédenek ezek???
    Mindjárt hihetőbbnek tűnne a szándékuk!.....
  • szlovákiai hun #7
    Pedig a megoldás olyan egyszerű, a német fájlcserélők szövetsége is küzd emellett: Az internetes átalány díj, oszt hagynák békén azokat, akik saját használatra töltenek le, nem üzleti okból, az internetes átalány díjból annyi suska jönne be, hogy tőlem meg is fulladhatnának benne a kapzsi jogvédők, mert ezek csak egyet védenek, a megélhetésüket és a pénztárcájukat az előadó és színész rovására..
  • szlovákiai hun #6
    Majd szerzünk állampolgárságot a piratebytól, oda nem fog a kezük elérni...szánalom
  • Alvarez999 #5
    Csak szaporodjanak a szerzői jogvédő szervezetek! Minél többfelé kell elosztani a koncot, annál kevesebb jut egy-egy efféle szervezetnek.
  • Frosty01 #4
  • avman #3
    hm, és majd a szerzői jogvédő szervezeteknek is lesz jogvédő szervezete? ők fogják a közös szervezetbe tömörült szerzői jogvédő szervezetek szerző jogait védeni... aztán majd ezek a szervezetek is osztódással szaporodnak és akkor alapítanak egy szervezetet, ami...
    rájöttem, a válasz nem 42, hanem az univerzum azért tágul folyamatosan, h a szerzői jogvédő szervezeteknek legyen elég helyük, és ne nőjék ki a galaxisaikat...
    mert gondoljatok bele, mi történne, ha a mi jogvédő szervezeteink találkoznának egy idegen faj szerzői jogvédő szervezetével... dögvész pusztítana majd a galaxisban, fekete lyukak roppannának önmagukba, dimenziók tolódnának egymásba, felszakadna a tér-idő kontinuum, felhasadna a világegyetem szövedéke... és végül elnyelne mindent a sötétség...
    mondom én, így végre minden értelmet nyer...
  • morden #2
    Ahogy elnézem a budapesti parkolási cégek példáját követik , mindent úgy megszervezni , hogy aki fizetni akar azt is megbüntessék. Egyébként ez a cd-s matrica amiért nagytételbe érdemes Párkányban venni a cd-t szerintem erőteljesen sérti az állampolgárok jogait, olyanért fizetünk , ami mögött nincs semmi ellenszolgáltatás, lényegében adó , de tudtommal adót csak állami szerv szedhet, bár úgy is le van papírozva és meg vannak kenve a jóravaló politikusaink ilyen téren (is)
  • kicsizoz #1
    Kellene egy lista a szerzői jogokat védő szervezetekről, mert ez már kezd komikus lenni :)