Napi Online

Tartja magát a CD forgalma

Húsz éve gurult le az első CD a gyártósorról Magyarországon, ám azóta is töretlen a kereslet az audio CD iránt - mondta Baráth István, a Közép-Európában iparágteremtő VTCD Videoton Kompaktlemez-gyártó Kft. ügyvezetője.

A tárolókapacitása alapján akár "ócskavasnak" is minősíthető korong természetesen nem veszi fel a versenyt az újabb hangtechnikai vívmányokkal, de ez nem vezet kimutatható forgalomcsökkenéshez - Baráth szerint az utóbbi két-három év a konstans gyártási mutatók ellenére jelentős piaci átrendeződést hozott.

A felhasználás szerinti összetétel változott elsősorban. Egyrészt a külpiacokra gyártott mennyiség mára lényegesen meghaladja a hazai megrendeléseket, másrészt a zenei tartalommal bíró audio CD-k mennyisége folyamatosan csökken, ugyanis a műsoros hanghordozók köre mára túlnőtt a zenei felhasználáson - mondta Baráth. A jelenség hátterében a szépirodalmi műveket tolmácsoló hangoskönyvek felfutása áll, ami kompenzálja a zenei CD-k térvesztését.

Ettől függetlenül az új disztribúciós technológiák megjelenése rendkívül érzékenyen érinti a gyár­tó­kat, mivel minden internetes letöltés egy-egy lemezzel csökkenti a gyártási igényt - tette hozzá az ügyvezető. Ez viszont nem jelenthet meg­sem­mi­sí­tő csapást az iparágra a következő tíz-tizenöt évben sem, mert más igényt elégít ki a pro­fesszi­oná­lis kivitelű CD, és mást annak letöltött verziója. A magyar könnyűzenei klasszikusok például a letöltések ellenére is szinte évről évre vál­to­zat­lan mennyiségben fogynak, vala­mint a hangoskönyv piacának további erősödése is egyre több könyvkiadót vonz - tette hozzá Baráth.

Máshogy vélekedik a helyzetről Musinger Ágnes, aki a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének ügyvezető igazgatójaként a gyártó pozíciójához képest "közelebb áll" a végfogyasztókhoz. A cd-piac fennmaradását ő sem vitatta, viszont közel sem látja rózsásnak a helyzetet. Sajnos a műsoros hanghordozók piacának egészét tendenciózus csökkenés jellemezte az elmúlt években és a folyamat további zsugorodást eredményez. A 2007-es időszakhoz képest már most több mint tízszázalékos csökkenést mutatnak az eladási adatok - tájékoztatott Musinger.

A hanghordozók elsődleges fogyasztói rétegét ugyanis eddig a zenehallgató fiatalok adták, ők viszont mostanra elsősorban a világhálóról jutnak hozzá kedvenceikhez. A műsoros hanghordozók piaca jobb híján a középkorúak vásárlóerejére alapoz. Ők a külföldi előadók közül a mainstream-produkciókat preferálják, illetve a hazai repertoárt vásárolják meg CD-n - utalt a magyar könnyűzene "kivételezett helyzetére" a hanglemezkiadó. Valamilyen mértékben megmarad a CD, ám a tömeges fogyasztást tekintve minden bizonnyal az online elérésé a jövő, legalábbis a zenei tartalmú lemezeket illetően - közölte Musinger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WoodrowWilson #14
    Nem 200 forintos dvd-t kéne venni hanem 60-70-eset.
  • JTBM #13
    Akkor a számítás újra. ;-)))

    DVD-5 25-ös csomagban ár ~5K => 43 Ft/GB
    DVD-9 25-ös csomagban ár ~16K => 75 Ft/GB
    HDD 1TB-os, ár 33K => 33Ft/GB
    HDD 1,5TB-is, ár 49K => 33Ft/GB

    A HDD nem csak olcsóbb, hanem sokkal gyorsabb és kényelmesebb is, ráadásul sokkal kisebb helyen elfér.

    A részemről nem veszek több írható DVD/BD lemezt, amíg a HDD olcsóbb...

    A technikai megoldás számomra, hogy a HDD tartóját nem dobom ki (most is van pár) és abban fogom tartani őket, plusz veszek egy USB-s HDD rack-et.
  • JTBM #12
    Az új HDD-k megjelenésével olcsóbb lett a HDD a DVD-nél!!!

    Számítás:
    Adath. Db Kap./db Kapacítás Ár Forint/GB
    DVD-5 25 4,7 118 5 000 43
    DVD-9 25 8,5 213 16 000 75
    HDD 1000 33 000 33
    HDD 1500 49 000 33
  • narumon #11
    Hát mert a Videoton nem irható cdket gyárt hanem gyári cdket. A legtöbb magyar előadó cdje Videoton egyébként, sőt a magazinok mellékletei is általában azok.
  • dez #10
    Pedig elképzelhető. Külföldön is csak a '80-as évek közepe tájára ereszkedtek le annyira az árak, hogy erőteljesebb terjedésnek indulhatott az audio CD, pl. az első viszonylag nagyobb pédányszámban eladott kiadvány a Dire Straits egy lemeze volt 1985-ben, és az is csak egymillió pédány volt. link
  • Ferrer #9
    1988-ban adták ki az első CD-ket tehát itthon?? Ezt nem hiszem el, már a 83-as hifi magazin is CD-ket mutatott be.

    A másik, hogy én is azt kérdezem, miért nem látok Videoton lemezeket sehol. Én is szívesebben élnék egy nem ázsia-importországban..
  • Dark Angel 666 #8
    én is így vagyok vele , sose vettem még ilyesmit és nem is tervezem
  • AgentKis #7
    Hát én is évről évre nem veszek egy darabot sem, úgyhogy egyet tudok érteni a tendenciával
  • dez #6
    Ekkorát hogy hazudhat valaki??? Még akkor sem igaz, ha csak a műsoros audio CD-ket nézzük. Ezzel azt állítja, a letöltés nélkül a magyar nemzeti jövedelem nagy része audio CD-re menne. :P
  • dez #5
    "Az igazi audophil-ek pedig letölthetnek DVD-A v. hasonló nagy bitrate-tel rendelkező audió tartalmakat, amik sokkal jobbak, mint a CD."

    Akkor nem is tudom, miért van ott a CD a high-end rendszerekben is... Talán mert a hétköznapi cuccokon nem jön ki a CD potenciálja sem, nem hogy a DVD-A. Utóbbi inkább abban jobb, hogy általában jobban odafigyelnek a hangminőségre (felvétel, feldolgozás, keverés).