Hunter

Modern eszközökkel vizsgálták a JFK-gyilkosságot

A Discovery Channel újraalkotta John F. Kennedy meggyilkolását, és megállapították, hogy a hatodik emeleti könyvtárablak volt a gyilkos lövés legvalószínűbb eredete.

A Discovery által felkért szakértői csoport a legmodernebb törvényszéki eszközökkel eredt a végzetes lövés nyomába. Céljuk eléréséhez modern vérpermet-elemzést, új mesterséges testhelyettesítőket és háromdimenziós számítógépszimulációkat alkalmazva a csapat megállapította, hogy a hatodik emeleti iskolai könyvtárablak volt a gyilkos lövés legvalószínűbb eredete.

Bár a vérpermet-elemzés már az 1960-as években is létezett, a technika fejlődésével egyenes arányban nőtt a pontossága és a szétfröccsenő vércseppekből kinyerhető információ mennyisége is. "Sokat változott a technikánk, különösen az elmúlt 10-15 évben" - jegyezte meg Tom Bevel, független törvényszéki szakértő. "Az időközben bevezetett újítások, mint a nagy sebességű fényképezés következtében sokkal jobban meg tudjuk becsülni, mi is történt valójában"


Az egyik utolsó felvétel az elnöki párról, előttük Texas állam kormányzója, John Conelly és felesége látható

1963. november 22-én Dallasban, helyi idő szerint 12 óra 30 perckor John F. Kennedyt, az USA 35. elnökét két lövés érte nyitott limuzinjában. Az első lövés a hátulról, a koponyán hatolt be, a torkon ütve kimeneti nyílást. A második lövés Kennedy fejének bal oldalát találta el, a jobb oldalon hagyva el a koponyát, vérrel terítve be a jármű mellett haladó ügynököt és a gépjármű belsejét. Kennedy halálát 13 órakor jelentették be a helyi Parkland kórházban. Lee Harvey Oswaldot a lövések eldördülése után 1 órával és 20 perccel vették őrizetbe, a gyanúsítottat azonban még a bírósági tárgyalás előtt lelőtte Jack Ruby.

Azóta számtalan összeesküvéselmélet látott napvilágot a leadott lövések számáról, a lövések leadóinak számáról, helyéről és személyazonosságáról. A Discovery Channel "JFK: A célautóban" című műsorának célja az elméletek megvizsgálása és a gyilkos lövések leadási helyének megállapítása a modern törvényszéki tudományok bevetésével.

A vizsgálathoz felépítették a tett színhelyének makettjét, köztük a raktárat, a "füves dombtetőt" és a környező tereptárgyakat. Mesterséges helyettesítőket helyeztek el egy autóban, majd mesterlövészek lőttek a bábukra a lehetségesnek tartott pontokról. A szimulált helyszínt Bevel Steve Schliebével, a Los Angelesi Seriff Hivatalának vérpermet-specialistájával közösen vizsgálta meg, anélkül hogy a két tudósnak előzetesen elárulták volna miről is szól a kísérlet, illetve hogy ez a JFK-gyilkosság újrajátszása.

A két szakértő megállapította, hogy az egyik lövés nagy mértékű egyezőséget mutat azzal, amit Kennedy elszenvedett. A szimulált testanyag nagy része a kocsi eleje felé lökődött ki, megegyezően a fejet hátulról ért lövéssel. Volt némi hátsó - a golyó röppályájával ellentétes irányú - kilökődés is, ez azonban elenyésző mennyiség. Mindez több más nyommal együtt már jó támpontot adott a lövések eredetének megállapításához, ami az ominózus könyvtárablakhoz vezetett.

A vérpermet-elemzés fejlődése mellett a modern törvényszéki módszerek egy másik vívmányát is kihasználták, az úgynevezett szimulált testrészeket. A csapat a világ legjobb mesterséges fejeit használta fel a ballisztikus tesztekhez. A testrészeket az ausztráliai székhelyű Adelaide T&E System szabadalmaztatott keverékéből készítették. A fejek három különböző anyagból állnak, melyek az agyat, a koponyát és a külső lágy szöveteket, azaz a bőrt szimulálják. Ezek együttese ugyanúgy reagál a fejet ért traumára, mint ahogy azt az emberi fej tenné.


Folyik a helyszínelés

A szimulált agy anyaga sertésbőrből kinyert zselatinból készült, amit zöldre festettek. A koponyát egy speciális vinilészter gyantából állították elő, amit kalciummal és különleges rostokkal töltöttek fel. A mesterséges bőr poliuretán és folyósító adalékok segítségével adja vissza az emberi bőr fizikai tulajdonságait. A fej méretét Kennedy kalapmérete alapján határozták meg. "A felhasznált fejek egészen érdekesek voltak" - mondta Bevel. "Sokkal kifinomultabbak, mint az általam eddig látott mesterséges technikák"

A szakértői csapat a fizikai környezet mellett elkészített egy virtuálisat is. A Los Angelesi Creative Differences csapata ellátogatott az eredeti dallasi helyszínre, ahol pontos méréseket végeztek az összes szögről, távolságról, szélsebességről és irányról, majd megalkották a tetthely 3D-s modelljét. Az animáláshoz az Abraham Zapruder által filmre vett anyagot elemezték ki. A Zapruder film a rendelkezésre álló legteljesebb felvétel a gyilkosságról. A filmnek mindössze két kockája tartalmazza azt a pillanatot, amikor az elnököt lövés éri. Doug Martin számítógép szakértő kiemelte a kockák vörös részeit és a sebesülésből eredő vért, beültetve azokat a számítógépes szimulációba, hogy láthassák, honnan érkezhetett a végzetes lövés. Az eredmények egybeestek a "helyszínelést" végző Bevel és Schliebe megállapításával. "Feltehetőleg soha nem fogjuk megtudni, Oswald húzta-e meg a ravaszt, de figyelembe véve a szelet, a törmelékek szétszóródását, a szögeket és a távolságokat, azok egybeesnek a hatodik emeleti ablakból érkező lövéssel" - nyilatkozta Martin.

A vizsgálathoz alkalmazott számítógépes eljárás mindössze 5 éve érhető el, tette hozzá Martin, aki szerint a kriminológusok egyre sűrűbben fogják alkalmazni a 3D-s helyszín szimulációkat az események rekonstruálásához és olyan bizonyítékok gyűjtéséhez, amit a kétdimenziós képek önmagukban nem tudnak felfedni. "Ha mindez már a 60-as években is rendelkezésre állt volna, valószínűleg jóval kevesebb összeesküvéselmélet született volna" - zárta beszámolóját Martin.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #424
    "Talán most kivételesen használjuk a bankot az emberek 99%-a által használt értelemben, mint pl. OTP, Raiffeisen, és beszéljünk róluk így."

    Az első pillanattól kezdve arról a monetáris rendszerről beszélünk ami lényegében egyeduralkodóvá vált a világon. Arról a bankrendszerről beszélgetünk mely ezt a monetáris rendszert a gyakorlatba ülteti, és amely rendszer állításom szerint a gazdaságot és a politikát uralja. A Raiffeisen sorsa irreleváns. Ez egy kis piti cég ami ha hasznot hoz a (bank- azaz pénz-) rendszer üzemeltetőinek, akkor létezik, ha nem hoz hasznot vagy ha a csődje hoz hasznot, akkor megszűnik (megszüntetik, csődbe viszik) és kész.
  • remark #423
    Akkor tehát a te forrásod szerint a következõ mondatok származnak Wilson-tól:

    A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is privately concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men who, even if their action be honest and intended for the public interest, are necessarily concentrated upon the great undertakings in which their own money is involved and who necessarily, by very reason of their own limitations, chill and check and destroy genuine economic freedom.

    We have restricted credit, we have restricted opportunity, we have controlled development, and we have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated, governments in the civilized world--no longer a government by free opinion, no longer a government by conviction and the vote of the majority, but a government by the opinion and the duress of small groups of dominant men.


    A fentiek pontosan mely ponton állítanak a következőkkel ellentéteset:

    A great industrial nation is now controlled by its system of credit. We are no longer a government by free opinion, no longer a government by conviction and the vote of the majority, but a government by the opinion and duress of a small group of dominant men.

    Az én olvasatomban a két szöveg tartalmilag megegyező. A második az elsőnek egy némileg lerövidített változata. A lényeg az, hogy Wilson felismerte hogy mi zajlik az országban, és le is írta érthetően. Csak annak nem világos hogy miről ír, aki nem akarja hogy világos legyen számára.

    Az meg hogy az "our system of credit" az a FED-et jelenti-e vagy sem, azt ezek után rád bízom.
  • kukacos #422
    Akkor mi ez az Akasha Könyvtár?
  • Epikurosz #421
    Aha, most értem. Szerintem érdekes honlap az, de még nem volt időm alaposan átolvasgatni.
  • kukacos #420
    Mert az Akasha Könyvtárra ezt dobja ki a kereső, és ez van megjelölve iskoládnak a profilodon.
  • Epikurosz #419
    Ez az idézet úgy ahogy te behoztad épp elég ciki. Nem is kell semmit hozzáfűzni.
  • Epikurosz #418
    Nem, miért?
    (A honlap amúgy ismerős, vki egyszer már belinkelte ide.)
  • kukacos #417
    Ezt te csináltad?

    http://esemenyhorizont.uw.hu/tartalom.html
  • kukacos #416
    "tisztáztuk is, hogy a bankok hálózata egységes, és lefektettük, hogy ennek megfelelően bank alatt az egész bankrendszert kell érteni. És te most úgy csinálsz mint aki ezt még mindig nem érti... "

    Tévedés, kizárólag annyit tisztáztunk, hogy SZERINTED a bankok hálózata egységes, és hogy TE bank alatt a bankrendszert érted. Talán észrevetted már, hogy szerintem más a helyzet, és épp arról beszélgetünk, hogy reális-e ez a szemlélet avagy sem! Talán most kivételesen használjuk a bankot az emberek 99%-a által használt értelemben, mint pl. OTP, Raiffeisen, és beszéljünk róluk így. Ha ezek a bankok vagy bankrendszer-részek vagy akármik csődbe mennek (márpedig képesek rá), tehát nem fizetnek és elbocsátják az alkalmazottakat, a tulajdonosok pedig sok pénzt vesztenek, hogy kell értelmezni ezt a jelenséget a te világodban? Mi történik szerinted valójában ilyenkor?
  • kukacos #415
    Azért az, hogy néhány bankár összeül, hogy ők milyen FED-et szeretnének, meg hogy mi lett belőle, az egészen más. Olvasd már el a Federal Reserve Act körülményeit, több hónapig folyt a publikus vita arról, mi legyen a törvényben. Wilson pl. felvagdalta az eredetileg tervezett FED-et sok részre, és a kormánytagok többségbe kerültek a board-okban. A végén a bankárok elégedetlenkedtek, hogy túl sok hatalmat kapott Washington, a kormány meg elégedetlenkedett, hogy még mindig túl sok hatalom jut a New York-i pénztrösztnek. Azóta eltelt nyolcvan év, és a FED épp olyan központi bank, mint bármelyik másik.

    Ugyan megígértem, hogy nem fogok az idézetek után keresgélni, de miután már érvként hivatkozol rá, ennek utánanéztem. Persze a tipikus féligazságok és hazugságok egyvelege. Wilson ezt sosem mondta, kontextusból kiemelt félmondatok vannak úgy összeállítva, hogy úgy tűnjön, mintha, jellemzően bemutatva az összeesküvés-elméletek világát.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Freedom_to_fascism#Inaccuracies

    this is a well-known conflation of several quotes, only two of which can actually be attributed to Woodrow Wilson. The source of the first two sentences is unknown, and nowhere on record can be found to be said by Wilson. The third sentence (although slightly altered in this version) is found in the eighth chapter of Wilson's book, The New Freedom,[20] and originally reads

    A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is privately concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men who, even if their action be honest and intended for the public interest, are necessarily concentrated upon the great undertakings in which their own money is involved and who necessarily, by very reason of their own limitations, chill and check and destroy genuine economic freedom.

    The final sentence (beginning with "We are no longer..."), although again slightly altered from its original version, can also be found in The New Freedom (ninth chapter), and in its original context, reads

    We have restricted credit, we have restricted opportunity, we have controlled development, and we have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated, governments in the civilized world--no longer a government by free opinion, no longer a government by conviction and the vote of the majority, but a government by the opinion and the duress of small groups of dominant men.


    Ugye a valódi már egész másként hangzik és szó nincs benne a FED-ről. Ennyit ezekről az idézetekről. Azért gondolkodj már el ennyi fiaskó után, hogy milyen forrásokra is építed a nézeteid.