Alex

Ricoh Caplio GX-200 bejelentés

A Ricoh GX100 utódjának felbontása 12 megapixelre nőtt, levehető elektronikus keresője van és a képfeldolgozáson is javítottak.

A Ricoh bejelentette a tavaly áprilisban kiadott GX100 utódja, a GX200 megjelenését. A fémvázas modell optikája változatlanul 24 - 72 mm-es fókusztávolságú (35 mm-es rendszerben), azaz nagyítása háromszoros, és továbbra is széleskörű manuális beállítási lehetőségekkel bír. A 12 megapixelesre nőtt CCD-t egy javított képfeldolgozó motor, a Smooth Imaging Engine III szolgálja ki, mely erősebb zajcsökkentéssel oldja meg, hogy a kép minősége változatlan maradjon. A gyártó a képstabilizálást szenzoreltoláson alapuló eljárással oldotta meg.


A felsőkategóriás ultrakompakt hátsó kijelzőjének képátlója 2,7 coll, felbontása pedig meglepően nagy, 460 000 képpont. Utóbbi okán az elkészített felvételek minősége még thumbnail formában, 1/20-ad méretben is könnyen ellenőrizhető. A függőlegesen készített képeket automatikusan elforgatva láthatjuk. Egy külön jelző segít a képek vízszintes elkészítésében, ami különösen tájképek, épületek fotózásánál lehet hasznos. Ha a kompozíción látszik a horizont, akkor egy zöld vízszintjelző ikon világít a kijelzőn, és erre figyelve megspórolhatjuk a felvétel utólagos kiigazítását, a Photoshopos beavatkozást. Buffere öt sorozatfelvételt tud tárolni RAW módban.


A levehető elektronikus kereső a képmező 100%-át lefedi, és ugyanazt mutatja, amit az LCD kijelzőn láthatunk. Képszerkesztési lehetőségeket us kapott: megváltoztathatjuk a fehéregyensúly beállítást, a fényerőt, a kontrasztot vagy az élességet automatán, vagy manuális módban is. A videókészítés sem maradt ki, a 640×480 pixel felbontású filmeket .AVI formátumban menthetjük el. Belső memóriája 54 MB, ami SD vagy SDHC kártyával 16 GB-ig növelhető.

A GX200 a következő hónapban fog a boltok polcaira kerülni, várható ára 499 euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #10
    Sehol nem is említenek külső vakut, akkor honnan veszed? Elektronikus kereső az amit fel lehet tenni akkor ott annak az érintkezői vannak nem vakué.
  • babajaga #9
    Jó képek lesznek ha mindent 28mm-el csinálnak.
  • babajaga #8
    Csak éppen a használhatóságot befolyásolja egy nem cserélhető optikájú gépnél a zoom terjedelme.
  • humaninsect #7
    hogyne lehetne külső vakut, az a hotshoe szerinted mi a tetején? jelenleg a viewfinder van odarakva, de simán cserélhető rendes vakura.

    A zoomtávolság meg absz nem a felsőkategória mércéje.
  • gosub #6
    Amúgy ez kifejezetten felsőkategóriás High-end gép! Azoknak készül akik nagyonjó minőséget, de kompakt, egyszerű gépet szeretnének, mint a Sigma DP-1. Az is ennyi, sőt még többe is kerül, pedig nem is zoomos az optikája, fix 28mm! Viszont gyönyörűek a képei! S ez a lényeg nem a paraméterek.
  • gosub #5
    A zoomnagyság nem a felsőkategória mércéje. Evvel az erővel az Olympus sp570 a legfelsőbb kategóriájú mert 20X-os a zoomja!
  • Gerygrey #4
    500€ még a brutálisan erős forinttal számolva is 120.000, idehaza lesz vagy 140 az ára. Annyiért meg már válogatni is lehet a nagy gyártók belépőszintű DSLR gépei közül. Vajon mi ad még létjogosultságot ezeknek a gépeknek? (mert a 40-60-80 ezres kompakt még érthető)
  • babajaga #3
    A zoomnagyság miatt ez nem felső kategóriás gép és azért se mert nem lehet külső vakut feltenni. Folytathatnám még a hiányosságait de felesleges.
  • Gabe Dearborne #2
    Igazad van, kissé emlékeztet a régi távmérős gépekre, amelyeken külön kereső volt a csereobjektívekhez (l. Fed, Zorkij). Ami a tulajdonságait illeti, egy felső kategóriás ultrakompakthoz méltóak.
  • Flashy #1
    a kereső inkább feltehető mint levehető, mert az alap "kitben" nincs benne, viszont szerintem rendkívül hülyén néz ki ha rajta van :)