Kruza Richárd

10 megapixeles kompakt a Ricoh-tól

A Ricoh Caplio GX100 egy 10 megapixeles felbontású, CCD-s képstabilizátorral és zoomlencsével felszerelt kompakt fényképezőgép.

A sajtóközlemény szerint az új Ricoh Caplio GX100-as fényképezőgép a gyors, F2.5-ös fényerejű, 24-72 mm-es (35mm-es ekv.) zoom objektívnek köszönhetően kitűnő képminőséget biztosít. A külön megvásárolható nagylátószögű konverter lencsével a gyújtótávolság 19 mm lesz. A gépben egy 10.1 effektív megapixeles érzékelő kapott helyet, mely a "Smooth Imaging Engine II" elnevezésű képfeldolgozó áramkörrel van együttműködésben - ennek kifejleszésekor az alacsony képzaj elsődleges szempont volt. A gépben valódi, hardveres CCD-s képstabilizálás gondoskodik a kézremegés okozta elmosódás kiküszöböléséről. Mindezen funkció egy 25 mm vastagságú aprócska gépbe van sűrítve, tehát a Caplio GX100-as a kompakt kategóriába sorolható.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új gép a 2005-ben megjelent, hasonló jellegű Caplio GX8-as utódja, melyben szintén megtalálhatóak voltak a manuális funkciók. A Caplio GX100-ason található átnézeti kereső a gyár szerint hagyományos jellegű fotózási élményt biztosít. A vakupapucsba helyezhető kereső dönthető, és 100%-os lefedettséget biztosít, és külön tartozékként, vagy kit-ben jár a géphez. A gép hátoldalán lévő 2.5 collos kijelző a gyártó szerint kristálytiszta, világos képet ad, és minden szögből jól olvasható.

A gépen található kezelőszervek rendhagyó módon vannak elhelyezve. A gép úgy van kialakítva, hogy egykezes használatkor lehetőség legyen a rekesz, expozíció, fehéregyensúly és ISO érzékenység értékeinek állítására. Extra funkciónak számít az 1:1-es oldalarányú képek beállítási lehetősége. Erőteljes makrófunkciót is ígér az Ricoh: nagylátószögben maximum 1 cm, tele állásban 4 cm távolságról lehet a makrótémákat megörökíteni a Caplio GX100-assal. Az elkészített fotókat RAW és JPG formátumban lehet menteni, többféle tömörítéssel.

A GX100 Európában 549, keresővel együtt kitben pedig 649 euróba fog kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #9
  • szacsi #8
    például te? (:
  • babajaga #7
    Normális fotózáshoz értő nem is vesz ilyet.
  • angol #6
    meeennyííííí ? miért is kéne nekem 165e ér ilyet vennem mondjuk egy canon 350ds helyett ??
  • babajaga #5
    A kereső alapból hozzátartozik a géphez mint a visszapillantó az autóhoz.
  • babajaga #4
    24000 ft-ért kapsz hozzá keresőt! Ezt pofátlanságnak hívják!
  • Loál János #3
    Új trend lesz a felcsatolható akármi? Jó kis pluszt lehet érte lesápolni.
  • galocza #2
    szép és drága.
    amúgy kicsit fura állatnak tűnik: beépített vaku, de a keresőt pluszban kell (lehet) felcsatolni - mintha a papucs ez utóbbiért lenne. ez amúgy is érdekes, terveznek egy csinos, karcsú gépet amely elfér akár ingzsebben is, és a leírtak alapján mintha egykezes használatra találták volna ki, oszt rányomják a dönthető periszkópot, amely 1részt állványos használatot sugall, másrészt megakadályozza az előkapom-lövök-egy-kettőt-zsebrevágom módszertant.
    tudom, a periszkóp csak lehetőség, de akkor is úgy érzem, hogy nem nagyon tudták kitalálni, milyen használatot is céloznak a géppel...
  • Gladiator #1
    szép