MTI

Zsarolással gyanúsítanak egy APEH-informatikust

Az APEH egykori elnöke, Simicska Lajos informatikai tanácsadója volt az egyik zsaroló, aki 12,5 milliárd forintot követelt egy banki alkalmazaottól.

Az APEH egykori elnökének, Simicska Lajosnak informatikai tanácsadója az egyik gyanúsítottja annak az ügynek, amelyben 12,5 milliárd forintot követelt három ember egy vezető banki tisztviselőtől - értesült az MTI az ügyet jól ismerő hivatalnoktól szerdán. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított eljárást három magyar állampolgár ellen, akik 50 millió eurót (12,5 milliárd forintot) követeltek egy vezető banki tisztségviselőtől.

Az egyik Magyarországon működő bank egyik vezető tisztségviselőjének elektronikus postafiókjára tavaly novemberben és decemberben összesen három alkalommal fenyegető tartalmú levelek érkeztek. Ezekben 50 millió euró megfizetését követelték azért, hogy "az e-mail mellékletét képező - egy nagy értékű ingatlan adás-vételével kapcsolatosan egy másik nyomozószerv által készített - iratokat ne hozzák nyilvánosságra".

A távirati iroda úgy értesült, az egyik gyanúsított az APEH akkori elnökének informatikai tanácsadója volt, 1999 áprilisa és 2000 októbere között, és a tanácsadó feltehetően a "hosszú bájtok éjszakáján" letöltött adatokat használta fel a zsaroláshoz. A neve elhallgatását kérő hivatalnok emlékeztetett arra: az akkori feltételezések szerint Simicska Lajos akkori APEH-elnök idején az adóhatóság adatbázisát manipulálták, abból adatokat töröltek ki. A "hosszú bájtok éjszakája" ügyében lefolytatott vizsgálat nem állapította meg, hogy bűncselekmény történt volna, de azt igen, hogy a most meggyanúsított tanácsadó, G. Z. nagy mennyiségű iratot töltött le, tette hozzá.

A három gyanúsítottat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #4
    én egy tiplákot nem adtam volna a kakifáljokért, de az is jó "vérprofi" lehet, aki egy íméjllel lebukik.... eszem megáll kik ezek az ún. informatikai szaklúzerek ebben az orrszágban itt havi 3-400ezerér????!!!!
  • arrakistor #3
    sikkasztó zsaroló

    12 milliárddal megzsarolt igen rosszul kereső "szegény"ember
  • arrakistor #2
    sikkasztó zsaroló

    12 milliárddal megzsarolt igen rosszul kereső "szegény"ember
  • mrzed001 #1
    Hogy ebben a hírben melyik a legszörnyebb, döntse el mindenki maga:
    1) volt egy "hosszú bájtok éjszakája", ahol ezek szerint el lett lopva egy csomó infó (és még nem lett visszaszerezve?!?)
    2) és ez rossz kezekbe került, akik tudják is használni
    3) és találtak is benne valami mocskot
    4) és ez úgy tűnik k.rvanagy mocsok lehetett, ha nem 1-2 millió Ft-ot kérte érte, hanem 12,5 milliárd forintot
    5) és továbbra sem hozta a rendőrség sem nyilvánosságra, hogy mi volt az (és nem is fogja, az tuti)
    Abszurdisztáne?